Julkaistu , julkaisija

pH-arvo on avain kauniiseen ihoon!

pH-arvo on avain kauniiseen ihoon!

Väärä pH-arvo voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten finnejä ja ihon ennenaikaista ikääntymistä. Tässä tietoa ihon pH-tasapainosta ja kasvoveden vaikutuksesta ihon kuntoon.

Aivan kuten elämänkin, myös ihon toivotaan olevan tasapainossa. Vaikka pH-arvoa 7 pidetään neutraalina, iholle se ei ole paras mahdollinen. Ihon pinnan emäksisyys tai happamuus voi merkitä enemmän kuin uskoisikaan.

 

Ihon luonnollinen hapan suojakerros

Terveen ihon pH-arvo on noin 4,5-5. Ihon pinta on siis hieman hapan. Sen ansiosta bakteerit, virukset ja muut hapanta vieroksuvat mikro-organismit pysyvät poissa. Ihon pinta toimii luonnollisena suojakerroksena.

- Suojakerros koostuu talista eli rasvahapoista ja kosteutta sitovista aineista, kuten hyaluronihaposta, karbamidista ja pH:ta tasapainottavista maitohapoista. Se suojaa ihoa rasitukselta ja estää kosteuden haihtumisen, kertoo Weledan ihoterapeutti ja tuoteasiantuntija Emma Bergqvist.

 

Kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon

Ihon pH-arvon olisi hyvä olla noin 5, jotta se pystyy suojautumaan epäpuhtauksilta ja kuivumiselta. Veden pH-arvo on 7, eli se on hieman ihoa emäksisempi. Vesi nostaa ihon pH-arvoa ja siksi iho voi tuntua hieman kuivalta heti pesun jälkeen. Monet puhdistustuotteet ovat emäksisiä (pH 8-12), koska emäksinen neste liuottaa rasvaa.

- pH-tasapainoa ei kannata heiluttaa emäksiseen suuntaan liian usein. Kannattaa ottaa tavaksi palauttaa tasapaino jollakin happamalla, kuten kasvovedellä. Kasvot voi myös pestä vedellä, jossa on tilkka etikkaa tai omenaviinietikkaa. Kannattaa myös suosia maitohappoa sisältäviä kosteusvoiteita, koska maitohappo laskee ihon pH-arvoa, sanoo Emma.

 

Miten pH-arvon saa selville?

Rasvaisen ihon pH on usein hieman normaalia ihoa alhaisempi (4-5), koska rasvaisessa ihossa on paljon rasvahappoja ja maitohappoa. Kuivasta ihosta puuttuu sekä rasvaa että happamuutta, ja sen pH on yleensä 6-7. Rasvainen iho on siis kuivaa ihoa happamampi. Tumma iho ja miehen iho ovat yleensä happamampia kuin vaalea iho ja naisen iho.

Emma Bergqvistin mukaan hyväkuntoiselta näyttävän ihon pH-arvokin on yleensä kohdallaan. Silloin iho on kirkas, siinä on kosteutta ja se on elastinen.

- Jos suurempia ongelmia ei ole ja iho tuntuu pehmeältä, pH-arvo on yleensä hyvä. Kuivuus, kutina ja huokosten laajeneminen ovat syitä epäillä ongelmia pH-tasapainossa. Vahvojen puhdistustuotteiden käyttö voi merkitä sitä, että iho tarvitsee apua päästäkseen taas happamaksi. Kannattaa käyttää mietoja puhdistustuotteita ja kasvipohjaisia ihonhoitotuotteita, joissa on luonnollisia happamuutta sääteleviä aineita.

Vakavissa iho-ongelmissa Emma suosittelee kääntymistä asiantuntijan, kuten ihoterapeutin tai ihotautilääkärin puoleen.

- pH-arvo voi olla osasyynä ongelmaan, mutta ei välttämättä ainoa syy, hän sanoo.

 

Emma Bergqvist, Weledan tuoteasiantuntija ja ihoterapeutti Life-innostu-kanssamme-Emma-Bergqvist

- Ihonhoito tai sen puute vaikuttaa ihon pH-arvoon pääasiassa kahdella tavalla: tasapainoa voi horjuttaa puhdistustuotteiden valinnalla ja veden käytöllä. Tasapainon palauttamiseen vaikuttaa kosteuttavien ja ravitsevien tuotteiden käyttötapa.

 

Puhdistus ja pH-arvo

Puhdistaminen poistaa rasvaa ja kosteutta iholta. Mitä tehokkaampi pesu, sitä vaikeampi ihon on palautua tasapainoon. Ihon suojautumiskyky ulkoisilta ärsykkeiltä voi heiketä. Kannattaa käyttää hellävaraisia ja luonnollisia puhdistustuotteita.

 

Kasvovesi tasapainottaa pH-arvon

Puhdistaminen tekee ihon usein hieman emäksiseksi. Kasvovesi taas on hapanta, eli sen pH-arvo on matala. Se auttaa palauttamaan ihon pH-tasapainon.

 

Mikä on pH-arvo?

pH-arvo kertoo, onko neste hapanta, neutraalia vai emäksistä. pH-arvot ilmoitetaan asteikolla 0-14. Arvot, jotka ovat pienempiä kuin 7, ovat happamia. Suurempia kuin 7 olevat arvot ovat emäksisiä.

 

TEKSTI: Sophie Ekman

 

 


Kommentit: 3

Vieras |
VS: pH-arvo on avain kauniiseen ihoon!
miksi myydään 8,5 ph mineraalisuolaa niin ettei enää sen käytön jälkeen tartte käyttää alhaisen ph:n voiteita? onko järkeä vs. sinun suosituksesi? saa vastata<. seppo.t.aalto@gmail.com
Vieras |

VS: pH-arvo on avain kauniiseen ihoon!
Tätä samaa mietin
Vieras |

VS: pH-arvo on avain kauniiseen ihoon!
Olisin myös kiinnostunut kuulemaan vastauksen tähän ph 8,5 asiaan?
Kirjoita kommentti
Otsikko
Kommentti