Ravinto ja terveys

Vitamiinit

Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä yhdisteitä, jotka osallistuvat kehon kaikkiin aineenvaihduntaprosesseihin. Life tarjoaa laajan valikoiman tunnettujen valmistajien vitamiineja niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Vitamiinivalmisteet auttavat turvaamaan päivittäisen ravintoaineiden saannin. Erilaiset elämäntilanteet, kuten raskaus, kovat urheilusuoritukset tai ikääntyminen voivat lisätä tiettyjen vitamiinien tarvetta. Suosittuja tuotteita ovat etenkin D-vitamiinit ja monivitamiinivalmisteet. Käydä suodatinta ja löydä juuri itsellesi sopivat vitamiinit!

Vitamiinit Lifesta

Vitamiinit kuuluvat kehon toiminnoille välttämättömien suojaravintoaineiden ryhmään ja ne jaetaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin. Rasvaliukoiset imeytyvät ruoasta saatavien rasvojen mukana ja varastoituvat elimistöön. Sen sijaan vesiliukoisissa ei ole varastoitumisominaisuutta, joten niiden saanti on turvattava säännöllisesti. Vesiliukoisia vitamiineja ovat B ja C, rasvaliukoisia vuorostaan ovat A, D, E ja K. Näillä kaikilla yhdisteillä on tärkeitä tehtäviä elimistön toimintojen ylläpidon, sääntelyn sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Liukoisuudet vaikuttavat ravintoaineiden imeytymisprosesseihin, siksi esimerkiksi rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen on kiinnitettävä huomiota, mikäli noudattaa vähärasvaista ruokavaliota.


Keho ei itsessään tuota vitamiineja vaan niiden ensisijaisena lähteenä on monipuolinen, värikkäitä kasvikunnan tuotteita sisältävä ja hyvistä rasvoista koostuva ruokavalio. Ravitsemussuositusten mukaan kasviksia tulisi syödä puolisen kiloa päivässä. Säännöllisesti käytettäväksi suositellaan muun muassa täysjyväviljoja, pähkinöitä, siemeniä, kasviksia ja marjoja.


Erilaiset elämäntilanteet sekä esimerkiksi arjen kiireet saattavat kuitenkin johtaa ruokavalion yksipuolistumiseen. Mahdollisuuksia tasapainoisen, kaikkia tarvittavia ravintoaineita sisältävän ateriakokonaisuuden kokoamiseen aina ole. Päivittäisiä suosituksia pienemmät saantimäärät voivat johtaa puutostiloihin, jotka sitten pahimmillaan saattavat häiritä kehon normaalia toimintaa. Tällöin ruokavalion täydentäminen vitamiinilisillä voi tasapainottaa vointia ja helpottaa elintärkeiden suojaravintoaineiden saantia. Lifen verkkokaupan laajasta valikoimasta löydät vitamiineja erilaisiin tarpeisiin sekä monivitamiinivalmisteita, joiden avulla huolehdit vaivattomasti samalla kertaa useamman ravintoaineen saannista.

Vitamiinit terveyden tukena eri elämänvaiheissa

Monipuolisten ja tasapainoisten aterioiden ohella myös ympäristö voi joissain tapauksissa vaikuttaa riittävään suojaravintoaineiden saantiin. Esimerkiksi luuston kuntoon vaikuttavaa D-vitamiinia saa ruoan lisäksi myös auringonvalon säteilystä. Pohjoisilla leveysasteilla valon määrä on runsaimmillaan kesäkuukausina, joten talviaikaan vitamiinilisää voi harkita niin kasvisruokavaliota noudattava kuin sekasyöjäkin. Samoin lasten, ikääntyneiden ja aurinkoa yleisesti välttelevien D-vitamiinin saanti kannattaa varmistaa. Päivän pituus ei ole ainut kausittaisen vaihtelun piirissä oleva tekijä: myös kehon immuniteetti saattaa tarvita lisätukea kausittain. Vitamiinit edesauttavat vastustuskyvyn luonnollista toimintaa.


Jokapäiväinen kasvisten runsas käyttö ja suositellun lautasmallin noudattaminen tukevat monien hyvinvoinnin kannalta elintärkeiden suojaravintoaineiden saantia. Vegaanista ruokavaliota noudattava voi saada ruoasta kattavasti eri ravintoaineita, mutta vegaaniruokavalion rinnalla on hyvä varmistaa D- ja B12-vitamiinien riittävä päivittäisannos. B12 vaikuttaa hemoglobiinitasoihin sekä hermoston toiminnan kuntoon ja sitä saa vain eläinkunnan tuotteista. Kehon luonnollisia hyvinvointiprosesseja voi tukea vitamiinilisän avulla.


Kehon tarpeet vaihtelevat elämän eri vaiheissa. Esimerkiksi raskaus tai ikä voivat vaikuttaa siihen, mitä suojaravintoaineita luonnolliset elintoiminnot erityisesti kaipaavat, samoin urheilun tuomat kuormitukset vaikuttavat kehon tarpeisiin. Oman kehon kuunteleminen ja sen hyvinvoinnista huolehtiminen on hyvä ottaa säännölliseksi tavaksi kaikissa ikävaiheissa ja huomioida siirtymien vaikutukset myös ravitsemus- ja ruokasuosituksiin. Jotkin muutokset luonnollisessa hyvinvoinnissa, kuten vireystilan aleneminen, infektioherkkyys tai esimerkiksi hiusten sekä kynsien haurastuminen voivat kieliä puutoksista.

Monivitamiinit sisältävät useita suojaravintoaineita samassa paketissa

Terveys ja hyvinvointi rakentuvat ennen kaikkea monipuolisen ravinnon ja terveellisten elämäntapojen ympärille. Ajoittain voi kuitenkin tuntua hankalalta huolehtia kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saannista ja silloin monivitamiinivalmisteet saattavat toimia kätevänä, keskitettynä ratkaisuna. Monivitamiinitabletti sisällyttää itseensä useita luonnollisia elintoimintoja tukevia yhdisteitä. Naisille ja miehille räätälöidyt kokonaisuudet huomioivat kokonaisvaltaisesti kehojen erityiset tarpeet. Monivitamiinien joukosta löytyy tuotteita myös aktiivisen elämäntavan tueksi sekä kasvisruokavalion täydennykseksi. Lifen verkkokaupan valikoima tarjoaa runsaasti erilaisia valmisteita, jotka on koostettu vastaamaan päivittäisiä saantisuosituksia.

Valmisteissa on valinnanvaraa ja kapselien lisäksi vitamiinivalmisteet voi nauttia esimerkiksi suun limakalvoille suihkutettavien suihkeiden muodossa. Valitse parhaiten omiin tarpeisiisi sopivat tuotteet ja täydennä niiden avulla monipuolista ravinnonsaantia sekä terveellisiä elämäntapoja. Luonnollisen hyvinvoinnin tukemisen ei tarvitse olla hankalaa, vaan se voi olla myös helppoa ja palkitsevaa. Inspiroidu ja löydä vitamiinien voima!