Ravinto ja terveys

Eturauhanen

Miehen kehon erityistarpeista on tärkeää huolehtia kaikissa ikävaiheissa, iän karttuessa esimerkiksi eturauhanen voi vaatia erityishuomiota. Lifen valikoimasta löydät eturauhasen hyvinvointia tukevia tuotteita.

Eturauhasen terveys osana kokonaisvaltaista hyvinvointia

Miehen sukupuolielimiin kuuluu siittimen, kivesten, siemenjohdinten lisäksi eturauhanen. Se sijaitsee miehen lantion pohjassa, virtsarakon alapuolella ja sen tehtävänä on tuottaa siemennestettä. Nuoruudessa miehen rauhanen on pieni ja painaa noin 20 grammaa, mutta iän myötä sen koko kasvaa.


Miesten terveyteen vaikuttavat monet seikat, joten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen on tärkeää kaikissa elämänvaiheissa. Hektisen arjen keskellä saattaa tuntua siltä, ettei aika kerta kaikkiaan riitä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kiireistä huolimatta terveys kannattaa pitää prioriteettilistan kärjessä. 


Ikävuosien karttuessa miehen on syytä kartoittaa omaan hyvinvointiin kohdistuvat riskitekijät ja tiedostaa, mitkä ympäristöön tai elintapoihin liittyvät seikat voivat kasvattaa elimistön kuormitusta tai lisätä riskejä. Erityisesti miehen eturauhasen terveyttä kannattaa seurata, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita nopeasti.


Miesten virtsaamisongelmien syitä voi etsiä eturauhasen toiminnasta

Virtsaamisvaikeudet, kuten tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsan heikko suihku sekä tunne siitä, ettei rakko tyhjene kunnolla, voivat johtua eturauhasen liikakasvusta. Rauhasen kasvu on osa normaalia ikääntymisprosessia, mutta osa miehistä kokee epämukavia oireita, jotka häiritsevät normaalia arkea. 


Liikakasvun myötä suurentunut rauhanen saattaa puristaa sen läpi kulkevaa virtsaputkea ja vaikeuttaa virtsan normaalia eritystä. Virtsa kerääntyy rakkoon eikä rakko tyhjene asianmukaisesti. Virtsaamistarve muuttuu tiheämmäksi, mikä voi aiheuttaa yöllisiä herätyksiä ja siten vaikuttaa unen laatuun. Huonosti nukutut yöt heijastuvat vireystilaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Häiriöiden ja ongelmien juurisyyt kannattaa aina selvittää, erityisesti myöhemmällä iällä on hyvä kuunnella kehoa ja reagoida elimistön tarpeisiin. Omaan jaksamiseen on syytä panostaa ja varmistaa, että saa riittävästi liikuntaa, terveellistä ravintoa ja lepoa kehon normaalin toiminnan tueksi. Unen laadusta ei kannata tinkiä missään elämänvaiheessa ja vaikka ikääntymisen myötä nukkuminen saattaa muuttua kevyemmäksi, unen laatua on silti tärkeä hoitaa ja edistää.


Mistä eturauhasen liikakasvu johtuu?

Eturauhasen liikakasvuun vaikuttaa ennen kaikkea miehen ikä sekä testosteronin tuotanto. Myös perinnöllisyystekijöillä on mahdollisesti yhteys rauhasen liialliseen kasvuun.


Liikakasvu on perin yleistä yli 60-vuotiaiden miesten joukossa, tosin kaikki eivät koe virtsaamiseen liittyviä vaikeuksia. Rauhasen suurentuminen iän myötä on normaalia, mutta oireiluihin ja virtsaamisvaivoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Oireita on hyvä tarkkailla ja sulkea pois mahdollisesti vakavat oireilun aiheuttajat.


Kuten muutakin terveyttä, myös eturauhasen hyvinvointia voi edistää arjen valinnoilla. Tupakointi ja nuuskan käyttö, sukupuolitaudit ja muut tulehdukset voivat heijastua rauhasen terveyteen. Samoin ylipaino sekä yksipuolinen, kovia rasvoja runsaasti sisältävä ruokavalio saattavat vaikuttaa niin rauhasen kuin miehen muunkin elimistön hyvinvointiin. 


Säännöllinen liikunta tukee mielen terveyttä ja auttaa painonhallinnassa. Lautaselle kannattaa kerätä ravitsemussuositusten mukaisesti kasviksia, marjoja sekä hyviä rasvoja. Kasviksia tulee saada monipuolisesti kehon päivittäisten tarpeiden täyttämiseksi, mutta erityisesti tomaatilla voi olla suotuisia vaikutuksia eturauhasen hyvinvointiin. Tomaatin sisältämä lykopeeni on antioksidantti ja sitä saa myös tomaattivalmisteista, kuten vaikkapa ketsupista.


Aktiivisuus on tärkeää kaikissa ikävaiheissa

Aktiivinen elämäntapa on tärkeä osa miehen terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Erityisesti ikääntyvän miehen kannattaa pyrkiä pitämään kuntoaan yllä, sillä ylipaino lisää terveydellisiä riskejä. 


Kesäkaudella päivittäinen liikunnantarve täyttyy kuin itsestään, mutta talvisin saattaa olla hankalampi lähteä liikkeelle, mikäli esimerkiksi kehon hauraus ja kaatumiset arveluttavat. Aktiivisen arjen ylläpitämiseksi talviaikana voi kokeilla kenkiin tehtyjä liukuesteitä, jotka auttavat liikkumaan ja nauttimaan ulkoilusta myös talvisilla keleillä.


Hyvinvoinnista tulee huolehtia ennen kaikkea elämän tasapainottamisen kautta. Joskus terveelliset elämäntavat kaipaavat kuitenkin täydennystä ja silloin on mahdollista kokeilla esimerkiksi ravintolisiä. Mikäli kaipaat lisävinkkejä eturauhasen hyvinvoinnin ja miesten kokonaisvaltaisen terveyden edistämiseen, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntijoiden puoleen.