Ravinto ja terveys
Tiesitkö tämän kookosöljystä? Lue vinkit kookosöljyn monipuoliseen käyttöön!

Monipuolinen kookosöljy ja sen hyödyt

Tiesitkö tämän kookosöljystä? Lue vinkit kookosöljyn monipuoliseen käyttöön!

Lue lisää

Monikäyttöistä neitsytkookosöljyä pitäisi löytyä jokaisesta keittiöstä. Öljyn puolestapuhujien mukaan se tekee hyvää niin maksalle kuin immuunipuolustukselle ja sitä voi käyttää aina kasvo- ja hiusnaamioista lettujen paistoon. Tässä 15 näppärää vinkkiä neitsytkookosöljyn käyttöön!Kookosöljyn terveyshyödyt

Eksoottiselta tuoksuvan ja maistuvan neitsytkookosöljyn ravinnepitoisuus on korkea ja se sisältää monipuolisesti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja rasvahappoja. Kookosöljystä tekee erityisen terveellistä sen rasvahappokoostumus: miltei puolet sen sisältämistä rasvahapoista koostuu lauriinihaposta, jonka sanotaan suojaavan viruksilta ja bakteereilta. Se sisältää myös kapryylihappoa, jota löytyy myös äidinmaidosta, ja joka edistää hyvien suolistobakteerien toimintaa, vahvistaa immuunipuolustusta, suojaa tulehduksilta ja ehkäisee hiivasienen (Candida) kasvua. 


Kookosöljyn luvataan myös tasapainottavan elimistön rasva-aineenvaihduntaa ja insuliinitasoa sekä suojaavan maksaa. Toisin kuin muut kasviöljyt, kookosöljy on kiinteää huoneenlämmössä ja sulaa vasta noin 25 asteessa.

Kylmäpuristettu kookosöljy

Elimistön kannalta paras vaihtoehto on kylmäpuristettu ja luomutuotettu  kookosöljy, jossa on tallella kaikki välttämöttämät rasvahapot ja myös lämmölle herkät vitamiinit. Useimmiten kookosöljypurkin kyljessä lukee ''virgin'' tai ''extra virgin'', kun se on käsittelemätöntä, aivan kuten oliiviöljypullossakin. Hyvä kookosöljy tuoksuu kookokselle ja on väriltään vaaleaa.


On olemassa myös tuoksutonta ja neutraalinmakuista kookosöljyä, joka sopii parhaiten paistamiseen, leivontaan ja kuumennettaviin ruokiin. Tuoksutonta öljyä voi käyttää myös ihon- ja hiustenhoitoon sekä hierontaöljynä. Koska sillä on antiseptisiä ja bakteereja tuhoavia ominaisuuksia, se sopii hyvin myös saippuoiden, ihovoiteiden ja kylpyöljyjen raaka-aineeksi.

15 vinkkiä kookosöljyn käyttöön

1. Aurinkosuojana

On tietysti tärkeää kätytää aurinkosuojavoidetta, jos aikoo oleskella pidempään rannalla tai muuten voimakkaassa auringonpaisteessa. Mutta kookosöljykin antaa suojaa auringon haitallisia säteitä vastaan. Sen antama suoja vastaa suojakerrointa 3-6.


2. Paistorasvana

Kookosöljy, joka sulaa 25-asteessa, on täydellistä paistamiseen. Jos ei halua ruokaansa kookoksen makua, kannattaa valita tuoksuton ja neutraalinmakuinen vaihtoehto. Varo ylikuumentamasta öljyä. Kun öljyä kuumennetaan, se alkaa jossain vaiheessa savuta. Silloin alkaa muodostua transrasvoja ja sekä maku että ravinteet heikkenevät.


3. Hiustenhoitoaineena

Levitä kookosöljyä kosteisiin hiuksiin ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Huuhtele sitten öljy pois. Jos hiustesi latvat ovat kuivat, voit käyttää pieniä määriä kookosöljyä myös kuivien hiusten latvoihin, mutta vältä levittämästä öljyä lähelle hiuspohjaa, etteivät hiukset ala tuntua rasvaisilta. Kookosöljyn sanotaan ehkäisevän hiusten proteiinikatoa.


4. Hiusnaamiona

Kuivat ja rasittuneet hiukset vaativat perusteellisempaa kookosöljykäsittelyä. Hiero reilusti kookosöjyä hiuksiisi ja huolehdi, että hiukset ovat kokonaan öljytyt latvoihin saakka. Anna vaikuttaa vähintään puoli tuntia. Voit lämmittää hiuksiasi esimerkiksi föönillä, sillä lämpö auttaa öljyä imeytymään hiuksiin paremmin. Pese sitten hiukset ainakin kaksi kertaa, jotta saat öljyn pois. Hoito antaa hiuksille kauniin kiillon.


5. Ihovoiteena

Rasvainen kookosöljy on täydellinen hoitovoide kuivalle iholle erityisesti talvisin.


6. Meikinpoistoaineena

Hiero pieni määrä kookosöljyä kasvoillesi, niin saat meikin irtoamaan iholta. Huuhtele sitten kasvot haalealla vedellä. Jos meikkiä on paljon, anna öljyn vaikuttaa iholla pari minuuttia ennen huuhtelua.


7. Hyönteisten puremiin ja iho-oireisiin

Kookosöljyn sisältämällä lauriinihapolla on tulehduksia ehkäiseviä ominaisuuksia, joten öljy voi helpottaa ihon kutinaa ja hoitaa ärtynyttä ihoa. Siksi se sopii esimerkiksi ihottumien ja jalkasienen hoitoon, ja sillä voi hoitaa myös hyönteisten puremia ja pistoksia.


8. Kylpyöljynä

Sulata pari ruokalusikallista kookosöljyä kylpyveteen, niin saat pehmeän ihon.


9. Saippuana

Kiitos kookosöljyn antiseptisten ja bakteereita tuhoavien ominaisuuksien se sopii jopa saippuoiden perusraaka-aineeksi.


10. Hammastahnana

Voit käyttää kookosöljyä hammastahnana joko pelkästään tai sekoittamalla siihen yhtä paljon ruokasoodaa. Saat puhtaan ja raikkaan hymyn.


11. Suun hoitoon

Purskuttelemalla kookosöljyä saat puhtaat hampaat, sillä kookosöljyllä on bakteereita tuhoavia ominaisuuksia. Tee ''oil pulling'' eli ota noin ruokalusikallinen kookosöljyä suuhusi ja anna sen työskennellä suussasi 10-15 minuutin ajan. Sylje sitten öljy pois ja harjaa hampaat.


12. Karvojenpoistoaineena

Unohda synteettisesti valmistetut karvojen poistoon tarkoitetut voiteet ja geelit ja voitele ihosi kookosöljyllä ennen karvojen ajelua. Luonnollinen kookosöljy tekee ihosta sileän ja pehmeän.


13. Laihdutuksen tukena

Kookosöljy sopii mainiosti tukemaan vähähiilihydraattisia laihdutusmenetelmiä, sillä se sisältää kylläisyyden tunnetta ylläpitäviä rasvahappoja.


14. Hilsettä vastaan

Hiero hieman kookosöljyä hiuspohjaan ja anna sen vaikuttaa 10 minuuttia (tai yön yli, jos viitsit nukkua myssy päässä). Pese sitten hiukset normaalisti.


15. Ryppyvoiteena

Kookosöljyllä sanotaan olevan positiivisia vaikutuksia myös ryppyihin ja pigmenttiläiskiin. Se voi jopa vähentää turvotusta ja pienentää silmien alle muodostuneita pusseja.


Kuinka paljon?

Suosituspäiväannos on 2-5 ruokalusikallista kookosöljyä. Voit syödä sitä paljaaltaan tai sekoittaa sitä ruokaan.


Tiesitkö että:

Kookosöljy säilytetään huoneenlämmössä ja se säilyy jopa kolme vuotta.