Ravinto ja terveys

Pii

Pii on hivenaine, jonka avulla voi sisäisesti tukea ulkoista kauneutta. Pii on nimittäin liitetty muun muassa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointiin. Ulkoisilla hoitotuotteilla on mahdollista korostaa kauneutta, mutta tärkeintä on huolehtia siitä, että keho saa tarvitsemansa ravintoaineet. Hehku sisältäpäin!

Kauneutta ja hyvinvointia tukevaa piitä Lifesta

Pii on keholle tärkeä mineraali, jota on luonnehdittu kauneutta sisäisesti edistäväksi hivenaineeksi. Piillä voikin tukea muun muassa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia. Elimistö ei tarvitse hivenaineita yhtä suuria määriä kuin kivennäisaineisiin kuuluvia makrokivennäisaineita, mutta yhtä lailla myös hivenaineilla on merkitystä elimistön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä. Piin lisäksi muita hivenaineita ovat esimerkiksi jodi, rauta ja sinkki.


Kauneuden käsite on moninainen, mutta yleisluontoisesti sitä voisi kuvailla sellaiseksi tasapainon tilaksi, jossa sisäinen hyvinvointi heijastuu myös ulkoiseen olemukseen. Terveelliset elämäntavat, riittävä unensaanti, liikunta sekä virkeä, iloinen mieli edistävät sisäistä hehkua, joka näkyy myös ulospäin. Samaten ruokavalion monipuolisuus ja ravinnepitoisuus ovat tärkeitä ulkoisen ja sisäisen hyvinvoinnin kannalta. Rasvahapot ja vitamiinit tukevat muun muassa ihon kimmoisuutta ja hehkua, useat kivennäisaineet vuorostaan edistävät hiusten ja kynsien hyvää kuntoa. Siksi riittävästä ravintoaineiden saannista kannattaa huolehtia kaikissa elämänvaiheissa.


Mistä elimistö saa piitä?

Pii on yleinen mineraali, mutta erityisesti sitä saa kasvikunnan tuotteista, esimerkiksi kaalista, parsasta, paprikasta, ohrasta sekä kaurasta.


Monipuolinen, runsaasti erilaisia kasviksia sisältävä ruokavalio on ensisijainen piin ja muidenkin ravintoaineiden lähde. Joidenkin vitamiini- ja mineraalilähteiden osalta on hyvä miettiä, miten ne kannattaisi kypsentää, jotta elimistö saisi käyttöönsä mahdollisimman ison osan ravintoaineista. Osa ravintoaineista kestää kypsennystä huonommin, osa taas säilyttää terveyshyötyjä paremmin myös kuumennusprosessin jälkeen. Paistamisen ja keittämisen lisäksi voi kokeilla hellävaraisempaa kypsennystapaa, höyryttämistä. 


Joitakin kasvikunnan tuotteita kannattaa pyrkiä syömään myös raakana, jotta tärkeät ravintoaineet jäisivät paremmin talteen. Kypsennystapoja on hyvä vaihdella monipuolisuuden vuoksi, tällöin kasvisten syömisestä ei muodostu väsyttävää rutiinia ja värikkäästä lautasmallista tulee pidettyä paremmin kiinni.


Hiusten ja kynsien hyvinvointi on monen tekijän summa

Hiusten ulkonäköön vaikuttaa moni tekijä ja yksittäisen ratkaisun sijaan hiusten kuntoa kannattaa pyrkiä kohottamaan monialaisesti. Perinnöllisyystekijöiden lisäksi hiusten kauneuteen vaikuttavat sekä ravinto että hiusten hoito. 


Hiustenhoidossa on tärkeää löytää juuri omille hiuksille sopivat tuotteet ja huomioida hiusten erityistarpeet. Esimerkiksi luonnonkiharat saattavat kaivata hellävaraisempaa pesua ja enemmän kosteutusta. Kun hiusten peruskunto on hyvä, voi hiusten ulkonäön kanssa leikitellä ja kokeilla erilaisia leikkaus- ja kampausmalleja sekä hiusvärejä,  jotka voivat virkistää yleisilmettä. Esimerkiksi kasvivärien avulla voi kokeilla hellävaraisesti uusia, luonnollisia sävyjä hiuksiin.


Ravinnon monipuolisuus näkyy kehon kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja tietysti myös hiuksissa. Mikäli elimistö saa riittävästi välttämättömiä ravintoaineita, niistä riittää myös hiusten hyvinvoinnin tukemiseen. Mutta jos ravinto jää yksipuoliseksi, se voi ennen pitkää näkyä hiuksissakin. Runsas hiustenlähtö sekä kuiva ja eloton ulkonäkö saattavat kertoa siitä, että on aika tarkistaa, saako keho kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Piin lisäksi hiusten hyvinvointia tukevat muun muassa biotiini ja sinkki.


Moni haaveilee kauniista, huolitelluista kynsistä. Kynnet muodostuvat keratiinista ja niiden hyvinvoinnin taustalla vaikuttavat samat tekijät kuin hiustenkin osalta. Ravintoainepitoinen ruoka sekä säännöllinen hoito heijastuvat myös kynsien ulkonäköön ja esimerkiksi kuivia kynsinauhoja kannattaa repimisen sijaan kosteuttaa voiteilla ja öljyillä. Kynsiä voi piristää lakkauksen avulla ja kynsilakka saattaa jopa suojata kynttä. Lakkaustuloksen ylläpitämiseksi voi väripinnan päälle levittää myös suojaavaa päällyslakkaa.


Kaikissa elämäntilanteissa ei aina ole mahdollista huolehtia terveellisestä ruokavaliota ja varmistaa kaikkien vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti. Silloin elimistön hyvinvointia voi tukea hiuksille ja kynsille räätälöityjen valmisteiden avulla. Lifen valikoimasta löydät kaikki kauneutta tukevat kivennäisaineet sekä vitamiinit. Lisävinkkejä luonnollisen hehkun ylläpitoon voit tarvittaessa kysyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta.