Ravinto ja terveys

C-vitamiinit

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka tukee kehon vastustuskykyä ja kollageenin tuotantoa sekä edistää elimistön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lifen valikoimassa C-vitamiinit tabletteina ja jauheena muun muassa merkeiltä Life, Puhdistamo, Terveyskaista, Puhdas+ ja Solgar.

C-vitamiini auttaa tukemaan vastustuskykyä ja vähentämään väsymystä

C-vitamiini eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kasvua, ylläpitää sidekudosta, tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä esimerkiksi edesauttaa raudan imeytymisprosesseja. Askorbiinihappo on mukana muun muassa hampaiden muodostumisessa. C-vitamiini suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta, eli se toimii myös antioksidanttina. Antioksidantit ovat aineita, jotka pitävät hapettumisprosesseja kurissa ja ovat siten tärkeitä kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta.


Vesiliukoisuutensa vuoksi vitamiini ei varastoidu elimistöön, joten sitä on saatava säännöllisesti ravinnosta. Puutos voi oireilla muun muassa väsymyksenä sekä immuniteetin heikentymisenä ja infektioherkkyytenä. Pitkittyessään vitamiinivajaus saattaa heikentää myös ikenien kuntoa. Parhaiten puutostiloja voi ehkäistä monipuolisella ja tasapainoisella ruokavaliolla, mutta ajoittain voi olla haastavaa syödä ravitsemussuositusten mukaisesti. Arjen hektisyys tai muut elämäntilanteeseen vaikuttavat seikat saattavat kuormittaa kehoa sekä nostaa stressitasoja eikä voimavaroja tai mahdollisuutta huolehtia aterioiden tasapainoisuudesta välttämättä ole. Tällöin vitamiinilisän avulla voi tukea elimistön normaalia toimintaa.


Toimiva vastustuskyky auttaa elimistöä torjumaan taudinaiheuttajia

C-vitamiini tunnetaan vastustuskyvyn edistäjänä. Vastustuskyky eli immuniteetti on yleisnimitys kehon puolustus- ja suojausjärjestelmille. Järjestelmien tarkoituksena on torjua ulkoisia uhkia, kuten haitallisia bakteereja ja viruksia. Immuniteettiin vaikuttavat monet tekijät ja esimerkiksi pitkäaikainen stressi voi heijastua vastustuskykyyn. Myös kausittaiset infektiot saattavat kuormittaa kehon terveyttä ja koetella immuniteettia.


Immuniteetin tukemisen lisäksi vitamiinilla on muitakin kehon toiminnan kannalta tärkeitä tehtäviä. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, mikä on tärkeää huomioida rautalisän käytön aikana sekä arjen ruokavalinnoissa. Ei-hemirauta eli kasviperäinen rauta imeytyy hemirautaa heikommin, mutta C-vitamiinin avulla imeytymisprosessia on mahdollista tehostaa. Lisäksi C-vitamiini tukee kollageenin muodostumista muun muassa luuston, hampaiden ja verisuonien normaalia toimintaa varten. Kollageenin ensisijaisena tehtävänä on sidekudosten ja jänteiden vahvistaminen.


Myös ihonhoidon maailmassa on huomattu C-vitamiinin voima ja sen ihoa heleyttävää vaikutusta hyödynnetään muun muassa kasvoseerumeissa ja voiteissa. Vaikka kehon luonnollisia ikääntymisprosesseja ei ole mahdollista, tai edes tarpeellistakaan pysäyttää, saattaa oikeanlainen ihonhoito ehkäistä ihon ennenaikaista ikääntymistä. C-vitamiini ihonhoitotuotteissa tuo iholle hehkua ja voi auttaa ihoa korjaamaan auringon UV-säteiden aiheuttamia haittoja. Ihon asianmukaista suojausta auringolta ei silti sovi unohtaa, vaan se on edelleen ensisijainen keino suojata ihoa varhaisilta ikääntymisen merkeiltä ja auringon mahdollisilta haittavaikutuksilta.


Vitamiinit ja tasapainoiset elintavat virkeyden tukena

Ajoittain saattaa tuntua siltä, että puhti on poissa ja arkinen jaksaminen on kiven alla. Energisyyttä voi pyrkiä lisäämään sillä, että tarkistaa ruokavalion monipuolisuuden. Saatko päivä- ja viikkotasolla riittävästi elimistölle tärkeitä suojaravintoaineita? Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota vesiliukoisten vitamiinien, kuten B ja C, saantiin, sillä ne eivät varastoidu samalla tavalla elimistöön kuin rasvaliukoiset. Hivenaineisiin lukeutuvan raudan puutos voi myös aiheuttaa aneemista ja väsynyttä oloa.


Ravintoainepitoisen ruokavalion lisäksi kannattaa muistaa riittävä unensaanti. Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 7-9 tuntia unta ja mikäli uni jää usein vajaaksi, saattaa energisyyskin huveta. Arjen tasapainoiset rutiinit edistävät hyvinvointia ja lisäävät vireyttä. C-vitamiinin nauttiminen aamutuimaan voi antaa lisäpotkua päivään sekä tukea elimistön luonnollista vastustuskykyä.


Mistä saa C-vitamiinia?

C-vitamiinia saa kasviksista ja hedelmistä. Suojaravintoaineen lähteitä ovat muun muassa sitrushedelmät, mansikka, tomaatti, parsakaali ja kukkakaali. Pitkä kypsennysaika voi laimentaa kasvisten vitamiinipitoisuutta, joten ruuanvalmistuksessa kannattaa huomioida kuumennuksen vaikutus erityisesti vesiliukoisiin vitamiineihin.


Ensisijaisesti C-vitamiinia saa monipuolisesta, ravitsemussuositusten mukaisesta ruokavaliosta, mutta erilaiset elämäntilanteet voivat hankaloittaa arjen tasapainoisten rutiinien ylläpitoa. Tarvittaessa C-vitamiinin saantia voi täydentää myös ravintolisänä tabletin muodossa, jauheena, purutablettina tai nesteenä. Lifesta löydät valikoiman vitamiinituotteita kokonaisvaltaisen terveyden edistämiseksi ja vastustuskyvyn tueksi! Mikäli kaipaat lisävinkkejä, voit kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.