Ravinto ja terveys

Vaivaako jatkuva väsymys? Parhaat vitamiinit ja vinkit jaksamiseen

Lue tästä, miten voit tukea jaksamistasi valmisteidemme avulla!

Tunneko olosi jatkuvasti väsyneeksi? Pitkittyessään väsymys vaikuttaa usein huomattavalla tavalla päivittäiseen jaksamiseen, arjesta selviytymiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tasapainoiset elintavat, liikunnan ja unen sopiva suhde, valon määrä ja ravintoaineiden riittävä saanti ovat kaikki merkittävässä roolissa jaksamiseen liittyen. Lue lisää virkeyttä ja energiaa tukevista valmisteistamme.

Elintapojen lisäksi jaksamiseen vaikuttavat myös eri vitamiinien riittävyys kehossa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vitamiinit eivät korvaa monipuolista ruokavaliota, vaan ennemminkin täydentävät sitä. Tiettyjen ravintoaineiden saantiin voi olla tarpeellista kiinnittää huomiota esimerkiksi erityisruokavalioita noudattaessa tai raskauden ja imetyksen aikana. Myös ikä vaikuttaa siihen, mitä ja minkä verran eri vitamiineja tarvitsee. Helppo tapa on ottaa käyttöön monivitamiini, josta saa monta väsymyksen lievittämisen kannalta tärkeää vitamiinia kerralla.

B-vitamiinien rooli väsymystä ja uupumusta vastaan

Yleisimmät väsymystä ja uupumusta vähentävät vitamiinit ovat B-vitamiinit. Ryhmään kuuluu useita B-vitamiineja ja näiden kaikkien saannista voi olla hankalaa huolehtia pelkän ruokavalion avulla.


B-ryhmän vitamiinit ovat välttämättömiä energiantuotannossa ja voivat auttaa torjumaan väsymystä. Näillä vitamiineilla, mukaan lukien B1, B2, B3, B5, B6 ja B12, on rooli ruoan muuntamisessa energiaksi. Ne osallistuvat myös punasolujen tuotantoon, jotka kuljettavat happea soluihin. B-ryhmän vitamiinilisä voi olla tarpeellinen esimerkiksi silloin, jos ihminen kokee paljon stressiä tai syö hyvin yksipuolisesti. Etenkin vegaaneilla ja kasvissyöjillä esiintyy herkästi B12-vitamiinin puutosta, koska sitä saadaan pääosin eläinkunnan tuotteista. Kasvisravinnosta hyvänä B12-vitamiinin lähteenä toimivat oluthiivahiutaleet.


Yksi hyvä B-vitamiinivalmiste on Vitacell NADH B3 -vitamiinikapseli, joka on kehitetty varta vasten väsymystä ja uupumusta vastaan. Vitacell® NADH-ravintolisä sisältää patentoitua Panmol® NADH micro -valmistetta 5 mg/kapseli. NADH (nikotiiniamidiadeniinidinukleotidi) on B3-vitamiinin biologisesti aktiivinen, pelkistynyt muoto, jota elimistö voi hyödyntää tehokkaammin kuin B3-vitamiinin muita muotoja.


Puhdistamon Super Complex B-vitamiini on myös vahva ja ainutlaatuinen yhdistelmä tehokkaasti imeytyviä B-vitamiinin muotoja erinomaisesti imeytyvässä muodossa. Täyteaineettomassa ja vegaanisessa kapselissa on kaikki kahdeksan B-vitamiinin muotoa.


Lifen oma B-vitamiini Life B-Complex Vahva B-vitamiinivalmiste sisältää kaikki 11 B-vitamiinin muotoa samassa kapselissa. Vahva valmiste auttaa jaksamaan myös stressitilanteissa.


Lue lisää B-vitamiineista: Mistä saan B-vitamiineja

C-vitamiinit

Lieväkin C-vitamiinin puutos voi oireilla väsymyksenä. C-vitamiini on täynnä hyvää tekeviä antioksidantteja ja se myös auttaa muiden vitamiinien imeytymistä ja niiden vaikutusta. Emme pysty tuottamaan C-vitamiinia itse, joten sitä on saatava ruoasta tai tarvittaessa ravintolisänä. Esimerkiksi Puhdistamon Tripla C-vitamiini sisältää kolme tehokasta C-vitamiinin muotoa. Lifen omasta tuotesarjasta C-vitamiini löytyy myös raikkaina poretabletteina. C-vitamiini edistää myös raudan imeytymistä, joten sen riittävä saanti kannattaa varmistaa myös silloin, kun tavoitteena on nostaa rauta-arvoja ylemmäs.

D-vitamiinit

Aurinkovitamiininakin tunnettu D-vitamiini on tärkeä vitamiini, jonka riittävä saanti on tärkeää yleiselle vireystasolle. Koska D-vitamiinia muodostuu kehossa auringonvalon vaikutuksesta, sen saanti on vaarassa jäädä turhan alhaiseksi monilla Pohjoismaissa asuvilla ihmisillä, etenkin talviaikaan. Aurinkoa tulisi saada keskellä päivää 20–30 minuuttia, jotta keho pystyy tuottamaan D-vitamiinia, tästä syystä kaikille suomalaisille suositellaan D-vitamiinilisää kuukausina, jolloin auringonvaloa on vain vähän.


Lue lisää D-vitamiinista:

D-vitamiinin saanti, lähteet ja puutosoireet

Rauta

Rauta on myös ratkaisevan tärkeää energiantuotannossa, koska se on hemoglobiinin, punasolujen happea kuljettavan proteiinin, komponentti. Esimerkiksi väsymys, heikkous ja energiatason lasku voivat olla raudanpuutteen aiheuttamia, ja siksi kannattaa tällaisten oireiden yhteydessä käydä tarkistamassa hemoglobiini- ja ferritiinitaso. Rautalisät voivat auttaa täydentämään rautavarastoja ja lisäämään energiatasoja, erityisesti naisille, jotka ovat alttiita kuukautisten aiheuttamalle raudanpuuteanemialle. Etenkin vanhemmiten ihmiset eivät kuitenkaan yleensä tarvitse lisärautaa. Raudanpuutteen syynä voi olla esimerkiksi raskaus, runsaat kuukautiset, kasvis- tai vegaaniruokavalio, laihdutuskuuri, kestävyysurheilu tai raudan heikko imeytyminen kehossa.


Lue lisää raudasta:

Rautainen tietopaketti – raudan merkitys, tehtävät ja vaikutus kehossa

Viisi vinkkiä raudan imeytymiseen

Ferritiini ja raudanpuute


Magnesium

Magnesium on tärkeä mineraali, joka on mukana sadoissa kehon kemiallisissa reaktioissa, mukaan lukien ne, jotka tuottavat energiaa. Magnesiumlisät voivat olla hyödyllisiä ihmisille, joilla on magnesiumin puute. Puutos voi aiheuttaa väsymystä, heikkoutta ja lihaskramppeja. Magnesium voi vaikuttaa positiivisesti myös unenlaatuun ja vaikuttaa sitä kautta positiivisesti yleiseen vireystilaan. Nukkuessa magnesium auttaa hermostoa ja lihaksia palautumaan rasituksesta. Tästä syystä etenkin paljon urheilevien on syytä kiinnittää huomiota kehon riittävään magnesiumtasoon. 


Lue lisää magnesiumista: 10 faktaa magnesiumista: Kuinka tämä välttämätön mineraali voi edistää terveyttäsi

Muita täsmävalmisteita virkeämpään oloon

Vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi on olemassa myös paljon muita täsmävalmisteita, jotka vaikuttavat vireyteen ja jaksamiseen.


Q10

Koentsyymi Q10 kuuluu ubikinoniryhmään ja on tärkeässä roolissa soluenergian vapautumisessa mahdollistaen energiantuotannon ja ATP:n (adenosiinifosfaatin) muodostumisessa, joka ohjaa paljon energiaa vaativia solun kemiallisia prosesseja. Q10-tasot ovat korkeimmillaan heti syntyessämme ja sen määrä vähenee iän myötä. Jos haluat valita mahdollisimman laadukkaan Q10-valmisteen, suosittelemme tarkastamaan, että Q10 tulee Kanekalta Japanista. Noin 90 % kaikista Q10:lla suoritetuista kliinisistä tutkimuksta tehdään Kanekan Q10:llä. Life Exclusive -sarjan Q10 on Kanekalta, minkä lisäksi myös öljy, johon Q10 on liuotettu, on laadukasta eikä sisällä transrasvoja tai kovetettuja rasvoja. 


Life Balance Energy 

Life Balance Energyyn on valikoitu joukko ainesosia, joiden avulla voidaan ylläpitää normaalia henkistä ja fyysistä energiatasoa. Tuotteen ainesosina ovat mm. vihreä teeuute, Q10, pakuri, ginseng ja kofeiini. 


Lue lisää Life Balance Energy -tuotteesta.


Ruusujuuri 

Ruusujuuri parantaa elimistön kykyä toipua stressistä ja antaa energiaa. Se on adaptogeeni, joka voi vaikuttaa positiivisesti myös kestävyyteen, lihasvoimaan, psyykkisiin voimavaroihin sekä keskittymiseen. Life Ruusujuuri on puhtainta, villinä kasvanutta Siperian ruusujuurta ja siinä on korkea pitoisuus aktiivisia ainesosia kuten salidrosidia, tyrosolia ja rosaviineja.