Ravinto ja terveys

Virtsatiet

Virtsateiden normaali toiminta on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Virtsateiden terveyttä voi edistää muun muassa juomalla riittävästi nesteitä sekä huolehtimalla intiimialueen hyvästä hygieniasta ja limakalvoista. Lifen valikoimasta löydät muun muassa karpalotuotteet virtsateiden hyvinvointiin!

Virtsateiden hyvinvointiin tukea Lifesta

Virtsaelimillä on koko kehon toiminnan kannalta tärkeä tehtävä, sillä virtsa poistaa elimistöstä sekä ylimääräistä nestettä että kuona-aineita. Ylempiin virtsateihin kuuluvat virtsanjohtimet sekä munuaisaltaat, alempiin vuorostaan virtsarakko ja -putki. Munuaiset suodattavat verestä virtsan, minkä jälkeen nestemäisessä muodossa oleva kuona-aine kulkeutuu johtimia pitkin rakkoon ja lopulta poistuu elimistöstä virtsaputken avulla. Kehon luonnollinen toiminta voi kuitenkin häiriintyä monista eri syistä ja hyvinvointia saattaa horjuttaa esimerkiksi kivulias ja epämukava tulehdus.


Hyvä olo rakentuu terveellisten elämäntapojen muodostamille perustuksille, mutta joskus elimistö voi tarvita lisätukea. Lifen tuotevalikoimasta löydät tarpeisiisi sopivat tuotteet kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi kaikissa elämänvaiheissa.


Virtsatietulehdus on erityisesti naisten riesana

Naisten ja miesten kehojen anatomisten erojen vuoksi naiset kärsivät virtatietulehduksista miehiä useammin, sillä naisen virtsaputki on lyhyempi. Tosin vanhemmalla iällä myös miehen keho voi oireilla esimerkiksi eturauhasen liikakasvun myötä. Infektio syntyy kun bakteerit kulkeutuvat virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. 


Naisten vaihdevuosioireisiin kuuluva limakalvojen ohentuminen ja herkistyminen saattaa kasvattaa tulehduksen riskiä estrogeenin tuotannon hiipuessa. Limakalvot voivat herkistyä myös seksuaalisen aktiivisuuden kasvun myötä, tulehdusta onkin joskus tituleerattu "honeymoon-syndroomaksi".


Hygieniasta huolehtiminen edistää intiimialueen terveyttä ja kehon tasapainoista toimintaa. Intiimialueen pesussa on hyvä suosia vettä, sillä pesuaineet saattavat häiritä bakteeritasapainoa ja altistaa siten myös tulehduksille. Ylimääräisten bakteerien kulkeutumista virtsaputkeen on syytä välttää.


Naisilla virtsateiden tulehdustilat ovat yleisiä ja 65 ikävuoteen mennessä moni on saanut infektion vähintään kerran elämässään. Joillakin tulehduksista muodostuu kuitenkin kierre. Mikäli oireet vaivaavat kehoa säännöllisin väliajoin, on syytä tarkistaa, onko kyse varmasti virtsatietulehduksesta. Kannattaa myös kartoittaa infektioille altistavat tekijät. Voiko arjessa tehdä valintoja, jotka edistäisivät hyvinvointia ja ehkäisisivät tulehduksia?


Miten voi vaikuttaa virtsateiden terveyteen?

Virtsateiden terveyttä voi edistää muun muassa juomalla riittävästi nesteitä sekä huolehtimalla intiimialueen hyvästä hygieniasta. Myös limakalvojen terveyden ylläpito saattaa ehkäistä infektioita.


Nestetasapaino on tärkeää koko kehon hyvinvoinnin kannalta ja edistää virtsateiden terveyttä. Mahdollisia tulehdustiloja voi ehkäistä huolehtimalla elimistön vitamiinitasapainosta sekä hyödyntämällä luonnon omia tehoaineita. Luonnollista hyvää oloa saa esimerkiksi marjoista ja erityisesti karpalon, tai karpalo-puolukkamehun säännöllisellä nauttimisella voi olla suotuisia vaikutuksia. Karpalo lisää virtsan happamuutta, estää infektiota aiheuttavien bakteerien tarttumista limakalvon soluihin ja sitä kautta huonontaa bakteerien kasvuoloja.


Hyvinvoivat limakalvot suojaavat infektioilta, mutta limakalvojen terveyteen vaikuttavat useat tekijät kuten ikä, mekaaninen kuluma tai esimerkiksi lääkitys. Herkät, ohentuneet limakalvot eivät aina pysty hoitamaan omaa puolustusfunktiotaan, siksi limakalvojen terveyttä kannattaa vaalia.


Kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia kannattaa seurata kaikissa elämänvaiheissa. Yksi kelpo arjen mittari voi olla virtsa, sillä se kertoo elimistön terveydestä ja nestetasapainosta. Seurattavia asioita voivat olla väri, haju ja koostumus, esimerkiksi tummempi virtsa voi olla merkki siitä, että keho tarvitsee lisää nestettä. Väri voi toki kertoa myös syödystä ruuasta, sillä jotkin ruoka-aineet vaikuttavat virtsan väriin. Seuraa kehosi vointia ja opettele lukemaan elimistön merkkejä, niin osaat reagoida mahdollisiin muutoksiin.

Voit kysyä lisää vinkkejä virtsateiden terveyden edistämisestä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!