Ravinto ja terveys
Lue vinkit kuinka hioa juoksutekniikkaa entistä ehommaksi!

Hio juoksutekniikkaasi

Lue vinkit kuinka hioa juoksutekniikkaa entistä ehommaksi!

Lue lisääJokaisella on oma juoksutyylinsä. Kuitenkin kun muutamat perusasiat ovat kohdallaan, tunne juoksusta voi keventyä ja juokseminen helpottua. Kokosimme seitsemän kohdan listan, joihin juostessa kannattaa kiinnittää huomiota.

KATSE

Pidä katse noin 20–30 metriä eteenpäin ”kohti tulevaisuutta”. Älä siis tuijottele juoksukenkiesi kärkiä.


HARTIAT JA RYHTI

Hartiat ovat rennot, ja ryhti on hyvä, mutta itselle luonnollinen. Ajattele, että joku vetäisi sinua kohti taivasta. Pidä vartalo pitkänä.


LANTIO

Lantio on juostessa niin sanotusti korkealla, jolloin samalla vältetään istuvaa asentoa. Juostessasi voit ajatella, että lantio ottaa ensin tuulen vastaan. Aina jos hukkaat lantion asennon, seiso perusasennossa suorana paikallasi, ja tuo kehonpainoa hieman jalan etuosalle kohti päkiää. Samalla nosta kantoja sen verran ilmaan, että kantojen alle mahtuisi kirjekuori.

Kun lantio on ns. korkealla oikeassa asennossa, keskikeho ja pakara aktivoituvat. Voit esimerkiksi kokeilla vatsanseutua kädelläsi, tunnetko siellä kevyen jännityksen.


YLÄKEHO

Pidä yläkehossa minimaalinen etunoja, joka lähtee kehon alaosasta saakka, eli ei tapahdu lantiota koukistamalla. Voit pitää saman asennon eli kevyen etunojan kuin silloin, kun työnnät todella painavia kauppakärryjä tai ajaisit sähköpotkulaudalla.


KÄDET

Kädet ovat noin 90 asteen kulmassa, kyynärpäät kulkevat läheltä vartaloa suoraan kehon taakse, kämmenet ovat pehmeät, peukalot osoittavat ylöspäin, ja voit kuvitella, että käsissäsi on rumpukapulat. Sillä tavalla et jännitä kämmeniä levyksi etkä purista niitä nyrkkiin.

Kädet kulkevat samassa suunnassa jalkojen kanssa. Rohkene käyttää käsiä ihan reilusti, ne tuovat rytmiä juoksuun ja erityisesti mäissä ja kovaa juostessa huomaat käsienkäytön merkityksen helposti. Kädet myös tasapainottavat keskikehoa ja ehkäisevät kaikenlaista sivuttaisheiluntaa.


POLVET JA VARPAAT

Polvet ja varpaat osoittavat eteenpäin. Sisäreidet eivät koske toisiaan, mutta askel saa olla kapea.


ASKELKONTAKTI

Niin päkiä- kuin kantapääkontaktissa on kummassakin omat hyvät ja huonot puolensa, mutta tutkitusti molemmat ovat ns. yhtä oikein. Jos kuitenkin juokset niin, että askelkontakti alustaan tapahtuu enemmän ns. päkiällä eli jalan etuosalla, muista käyttää myös kanta nopeasti alustassa.


TEE NÄIN

Mieti lenkin aikana yhtä asiaa noin 5–10 minuuttia. Tarkkaile vastaantulevia juoksijoita, saat heistä apua. Jos huomaat, että joku vastaan juokseva roikottaa käsiään, voit miettiä, että kuinka ne omat kädet kulkivatkaan.


Kirjoittaja on juoksuvalmentaja ja liikunnanohjaaja. Lisää juoksuun ja hyvinvointiin liittyviä vinkkejä löydät Instasta @jennybelitzhenriksson