Ravinto ja terveys

Kromi

Kromi on elimistölle tärkeä hivenaine, joka edistää sekä veren glukoositasojen pysymistä normaalina että makroravintoaineiden aineenvaihduntaa. Verensokerin heittelehtiminen saattaa vaikuttaa näläntunteeseen ja kasvattaa makeannälkää. Tue elimistön kokonaisvaltaista hyvinvointia ja varmista riittävä ravintoaineiden saanti.

Kromivalmisteet Lifesta

Kromi on elimistölle tärkeä hivenaine. Hivenaineita eli makrokivennäisaineita tarvitaan vähemmän kuin mikrokivennäisaineita, mutta ne ovat silti välttämättömiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Keho ei itsessään tuota kivennäisaineita, joten niitä on saatava ravinnosta annettujen saantisuositusten mukaisesti. Hivenaineita ovat esimerkiksi myös sinkki ja jodi.


Kromin tehtäviin kuuluvat muun muassa aineenvaihdunnan edistäminen sekä veren glukoosin eli verensokerin tasaisuuden tukeminen.


Kromin rooli glukoosin ja aineenvaihdunnan säätelyssä

Verensokerin eli veren glukoositasojen tasaisena pysyminen on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Verensokeritasolla on vaikutusta muun muassa aivojen ja hermokudosten toimintaan. Mikäli taso heittelehtii, voi seurauksena olla esimerkiksi väsymystä ja ärtyneisyyttä. Kromi osallistuu myös esimerkiksi rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.


Koska kromia saa niin monesta lähteestä, puutostiloja syntyy harvemmin ja ne kulkevat usein käsi kädessä ravinnon yleisen yksipuolistumisen kanssa. Eli elimistössä on tuolloin mahdollisesti puutetta muistakin suojaravintoaineista. Myös raskauteen ja imetykseen sekä fyysiseen stressiin voi linkittyä kromin määrän väheneminen.


Mistä kromia saa?

Kromia saa pienissä määrin useista eri ruoka-aineista. Hyviä lähteitä ovat täysjyvätuotteet, parsakaali, vihreät pavut ja peruna, kananmunat sekä liha. Hivenaineen pitoisuudet saattavat vaihdella jopa saman ruoka-aineen kohdalla, mikä voi selittyä vaikkapa kasviksen kasvuympäristön mineraalipitoisuudella.


Kromi osallistuu verensokerin tasapainottamiseen, joten mikäli makeanhimo yllättää usein, kannattaa tarkastella ruokavaliota ja varmistaa, että saa ravinnosta riittävästi kaikkia tarvittavia suojaravintoaineita, kromi mukaan lukien.


Jatkuva makeanhimo voi viestiä verensokerin heilahtelusta

Tuntuuko usein siltä, että makeannälkä on loputon ja herkuttelun jälkeen kestää vain tovin, ennen kuin makeanhimo palaa takaisin? Jatkuva herkkuhimo ei ole pelkästään haaste painonhallinnan kannalta, vaan se voi vaikuttaa moneen muuhunkin terveyden osa-alueeseen. Sokeristen herkkujen napostelu voi esimerkiksi näkyä hampaiden hyvinvoinnissa ja altistaa reikiintymiselle. Napostelu aterioiden välissä lisää myös hampaisiin kohdistuvien happohyökkäysten määrää. Hampaiden terveyttä voi ylläpitää säännöllisillä puhdistusrutiineilla.


Verensokerin pitäminen tasaisena saattaa auttaa myös makeannälkään, sillä verensokeritason heittelehtiminen voi aiheuttaa näläntunnetta ja herkkunälkää. Herkutteluhimoa voi pyrkiä hillitsemään syömällä säännöllisesti ja koostamalla aterian harkitusti, jotta verensokeri pysyisi mahdollisimman tasaisena ja kylläisyyden tunne säilyisi seuraavaan kunnolliseen ateriaan.


Arjen pyörityksessä voi täyttäviä aterioita jäädä välistä tai mielen piristeeksi voi kaivata jotain makeaa ja hyvää. Ajoittaiset herkkuhetket ovat paikallaan, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita sellaisia välipaloja ja naposteltavia, joissa yhdistyy sekä herkullinen maku että terveydellinen vaikutus. Kuivatut hedelmät, pähkinät, raakasuklaa voivat tyydyttää napostelunälkää terveellisesti. Kesäkausina kannattaa pyrkiä hyödyntämään tuoreiden marjojen sato, ja satokausia seuraamalla pääsee muutenkin jyvälle siitä, mikä hedelmä tai marja on kulloinkin parhaimmillaan.


Monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta. Arjen hektisyys tai muut elämänmurrokset voivat kuitenkin hankaloittaa terveellisten elämäntapojen noudattamista ja riittävän monipuolisen ruokavalion ylläpitoa. Tarvittaessa hyvinvointiin voi hakea tukea lisäravinteista. Lifen verkkokaupan valikoimasta löydät omiin tarpeisiisi sopivat tuotteet ja lisävinkkejä voit kysyä Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta.