Ravinto ja terveys
Näin vältät virheet ja nautit juoksutreenistä.

Aloitteleva juoksija!

Näin vältät virheet ja nautit juoksutreenistä.

Lue lisää

Juoksuvalmentaja Jenny Belitz-Henrikssonin vinkit juoksutreeneihin:

1. Juokse kuntotasoosi sopivaa tahtia ja sopivan mittaisia lenkkejä

Vaikka naapuri juoksee kympin ja työkaveri vitosen, sinun ei tarvitse. Aloita juoksu oman kuntotasosi mukaisesti ja maltilla, niin juokseminen on kivempaa.


2. Juokse säännöllisesti. Juokseminen on niin kuin moni muukin asia, sen oppii ja siihen tottuu tekemällä eli juoksemalla.


3. Juokse monipuolisesti! Vaihtele juoksuvauhtia, maastoa, reittejä, lenkin pituutta. Juokse välillä yksin, välillä kaverin kanssa tai isommalla porukalla. Jos juokset aina samaa, vähän liian kovaa vauhtia ja samaa lenkkiä vieläpä samaan suuntaan, kehitys alkaa todennäköisesti junnata jossain vaiheessa paikallaan. Keho tottuu kaikkeen ja jos se ei saa uusia ärsykkeitä, treeni voi ylläpitää sen hetkistä kuntoa, mutta tuskin vie eteenpäin.


4. Mene rohkeasti mäkeen. Ylämäkiharjoittelu paitsi parantaa hapenottokykyä, se on juoksijalle myös lajinomaista voimaharjoittelua ja kehittää varsinkin nilkkojen, pohkeiden, takareisien ja pakaroiden voimaa. Harjoittele myös alamäkien juoksemista rennosti.


5. Treenaa voimaa. Vahvista koko kehoa monipuolisesti sekä kehonpainolla että isommilla kuormilla edes kerran pari viikossa. Voimaharjoittelu saattaa ehkäistä myös juoksuperäisten vammojen syntymistä ja juoksija hyötyy vahvasta ja kestävästä kehosta.


6. Muista maltti! Se kun innostuu juoksusta, on mahtavaa, mutta kuormitusta pitää lisätä maltillisesti, mielellään maksimissaan 5–10 prosenttia viikoittain. Jos juoksua lisää yhtäkkiä vaikka 50 kilometristä 150 kilometriin kuukaudessa, sanomattakin on selvää, että jalat eivät ehkä sitä kestä ja vaivoja saattaa ilmaantua.


7. Hanki apua. Osa haluaa juosta yksin, osa kaipaa valmentajan apua ja moni hyötyy tekniikkavalmennuksesta. Hyvässä ja taloudellisessa juoksuasennossa polvet, varpaat ja lonkankoukistajat osoittavat eteenpäin, ryhti on ylväs, kädet hipovat kylkiä, katse on pitkälle eteen, askel on rullaava ja osuu lantion alle. Alakeho tekee töitä aina pakaroita myöten. Yleisimpiä virheitä, joita näkee paljon, ovat esimerkiksi polvien sisäänpäin kääntyminen, kasaan painunut ryhti, jännittyneet hartiat ja käsien vähäinen käyttö. Niistä oppii pois, kun asiat tunnistaa ja tietää, mitä kannattaa muuttaa.