Ravinto ja terveys
Hyvä tietää… Probiootit

Hyvä tietää… Probiootit

Probiooteilla, eli elävillä mikrobeilla voit tasapainottaa suolistosi mikrobistoa. Probiootteihin liitetään pitkä liuta muitakin hyviä terveysvaikutuksia.

Lue lisää

Mikä ihmeen probiootti?

Probiootit ovat suolistossamme majailevia hyviä bakteereja, kuten maitohappobakteereja, jotka suojaavat sairauksilta ja ylläpitävät terveyttä. Ne hätistävät suolistosta huonoja bakteereja ja tasapainottavat suoliston mikrobistoa.

Probiootin ja maitohappobakteerin ero

Probiootit ovat eläviä mikrobeja, jotka tutkitusti edistävät terveyttä ja hyvinvointia.

Maitohappobakteerit ovat suolistossa luonnostaan esiintyviä bakteereita. Maitohappobakteerien aineenvaihdunta tuottaa maitohappoa. Suuri osa probiooteista on maitohappobakteereita.

Probiootit tukemaan immuunipuolustusta

Pääosa elimistömme immuunipuolustuksesta sijaitsee suolistossa. Probiootit tehostavat ihmisen omaa immuunipuolustusta. Niinpä probiootteja käyttämällä voi vähentää esimerkiksi riskiä sairastua flunssaan tai vatsatautiin. Suoliston mikrobien koostumuksella on merkitystä myös autoimmuunitautien, kuten diabeteksen, puhkeamiseen. On myös näyttöä siitä, että probiootit voivat vähentää nivelreuman ja siitepölyallergian oireita. 


Naisten kannattaa pitää mielessä, että probiootit voivat tukea myös intiimialueiden luonnollista bakteerikantaa ja ehkäistä tulehduksia.

Tiesitkö, että...

...vatsa-suolikanavassa erittyy paljon erilaisia hormoneja, joilla on merkitystä myös henkiseen hyvinvointiin. Moni suoliston bakteeri erittää esimerkiksi serotoniinia. Aivoissa serotoniini vaikuttaa muun muassa mielialaan sekä hyvänolon ja väsymyksen tunteisiin.


Tutkimusten mukaan masennuspotilaiden suolistofloorassa on todettu serotoniinia tuottavien bakteerien vähenemistä.

Haitallinen stressi

Stressihormoni on monelle bakteerilajille kasvusignaali ja voi saada suolen terveydelle haitallisten bakteerien määrän kasvamaan. Stressin aikana onkin erityisen tärkeää huolehtia probioottien saannista.


Hoikentavat bakteerit?

Viime aikoina on puhuttu tutkimuksista, joiden mukaan probiootit voivat auttaa merkittävästi painonhallinnassa. Yksilöllisistä eroista suoliston bakteerikannoissa on haettu selitystä myös siihen, miksi jotkut lihovat helpommin kuin toiset. Monilac Metabolic on maitohappobakteeri, joka sisältää ainutlaatuista Bifidobacterium lactis BPL1-maitohappobakteerikantaa ja koliinia. Metabolic edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa.

Äidiltä vauvalle

Jos äiti syö probiootteja raskausaikana ja imettäessään vauvaa, lapsi saa äidinmaidosta suojaa tulehduksia ja esimerkiksi atooppisia ihottumia, jopa astmaa, vastaan. Monissa maissa probiootit on jo lisätty osaksi raskaus- ja imetysajan virallisia ravitsemussuosituksia. Tutkimusten mukaan vauvat hyötyvät probiooteista myös ravintolisinä tai lisättyinä elintarvikkeisiin.

Antibioottikuurin aikana ja jälkeen!

Antibioottikuurin aikana suoliston hyviä bakteereja tuhoutuu, joten kuurin aikana ja ainakin kuukauden ajan sen jälkeen kannattaa syödä probiootteja suolistoa tasapainottamaan.


Kaunis iho probiooteilla?

Uusimmat tutkimustulokset kertovat, että probiooteilla voi olla terveysvaikutuksia myös ulkoisesti käytettyinä. Niistä saattaa olla apua esimerkiksi aknen ja punoituksen hoidossa. Nyt markkinoilta alkaa löytyä probiootteja sisältävää kosmetiikkaa.

Syömällä parempi mikrobisto

Elintarvikkeet, joissa on maitohappobakteereita, kuten hapatetut vihannekset, kefiiri ja jogurtti, sisältävät eläviä mikro-organismeja, joiden uskotaan vaikuttavan suolistoflooraan positiivisesti. Niiden tehoa ja terveysvaikutuksia ei kuitenkaan ole todistettu tieteellisesti.


Probiootteja, joiden teho on näytetty tieteellisesti toteen, on lisättyinä eri elintarvikkeisiin, kuten jogurtteihin. Lisäksi niitä on ravintolisinä tableteissa ja jauheissa.


Kun valitset probioottivalmistetta, ota huomioon, että kaikki probiootit eivät toimi samalla tavalla, eikä erilaisten probioottien vaikutuksia voi yleistää. Toiset tehoavat paremmin esimerkiksi suolistotautien oireisiin, toiset taas influenssatyyppisten oireiden ehkäisyyn ja helpottamiseen.

Ruoki mikrobistoasi

Hyödyllisiä suolistobakteereja voi myös ruokkia oligosakkarideilla eli niin sanotuilla prebiooteilla, joita löytyy muun muassa sipulista, maa-artisokasta, pavuista ja kaurasta. HUOM! Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät voivat olla yliherkkiä oligosakkarideille. Probiootteja tai maitohappobakteereita on helppo saada myös ravintolisän muodossa. Tutustu Lifen maitohappobakteereihin ja varmista hyvää tekevä suoliston mikrobisto.

Teksti Maria Markus

Juttuun haastateltiin ravitsemusterapeutti Leena Putkosta, joka on kirjoittanut kirjan Superhyvää suolistolle!

Suosittuja maitohappobakteerivalmisteita Lifelta