Ravinto ja terveys
Joka toisella yli 60-vuotiaalla miehellä voidaan todeta eturauhasen liikakasvua.

Vaivaako eturauhanen?

Joka toisella yli 60-vuotiaalla miehellä voidaan todeta eturauhasen liikakasvua.

Lue lisää

 Yleensä eturauhasen liikakasvu on hyvälaatuista, 

mutta hyvälaatuinenkin liikakasvu saattaa aiheuttaa virtsaamisvaikeuksia. 

Professori, urologian ylilääkäri Jan-Erik Damber kertoo, mitä eturauhasesta pitää tietää.

Yli puolella 60-vuotiaista miehistä

Eturauhanen alkaa kasvaa 30 ikävuoden jälkeen. Vuosien karttuessa lähes kaikkien miesten eturauhanen suurentuu. Se voi aiheuttaa virtsaamisvaikeuksia. Kun eturauhanen kasvaa, se puristaa virtsaputkea. Jotta virtsaputki avautuisi ja virtsa kulkisi paremmin, virtsasuihkussa pitäisi olla enemmän painetta. Eturauhasen kasvua, joka ei johdu vakavasta sairaudesta kuten syövästä, kutsutaan hyvälaatuiseksi liikakasvuksi tai BPH:ksi (benigni prostata hyperplasia). Se on hyvin tavallinen vaiva ja tarkoittaa, että eturauhanen suurenee. - Runsaalla puolella 60-vuotiaista miehistä ja yli 80-vuotiailla neljällä viidestä on suurentunut eturauhanen. Mutta alle puolet kärsii vaivoista, kuten yöllisestä virtsaamistarpeesta, sanoo Sahlgrenskan yliopistosairaalassa Göteborgissa professorina ja urologian ylilääkärinä toimiva Jan-Erik Damber.


Virtsaputkea ympäröivä rauhanen

Eturauhanen ympäröi virtsaputkea kohdassa, jossa virtsaputki lähtee virtsarakosta. Eturauhasen tehtävä on tuottaa siemennestettä, joka kuljettaa siittiöt kohti munasolua. Eturauhasen toimintaa ohjaa mieshormoni testosteroni, jota muodostuu kiveksissä.

Liikakasvun oireet

Suurentuneen eturauhasen aiheuttamat vaivat voidaan jakaa irritatiivisiin ja obstruktiivisiin. Irritatiivisia eli ärsytysoireita ovat esimerkiksi virtsaamispakko, tihentynyt virtsaamistarve, pakko päästä äkkiä vessaan sekä joskus myös virtsankarkailu, sanoo Jan-Erik Damber. Ne voivat rajoittaa arkielämää, kun on oltava varma, että lähettyvillä on vessa.  Obstruktiiviset eli ahtauttavat vaivat tarkoittavat virtsantulon viipymistä tai virtsasuihkun heikkenemistä jopa niin, että ''pissataan kengille'' tai ettei rakko tyhjene kunnolla. Virtsaa täytyy ikään kuin puristaa ulos ja virtsaaminen voi keskeytyä monta kertaa. Vessassa käynnin jälkeen voi ilmetä tiputtelua, koska rakko ei tyhjene täysin, kertoo Damber. Pahimmassa tapauksessa voi seurata virtsaumpi, jolloin pitää hakeutua hoitoon ja laitattaa katetri.

Ongelmiin saa apua

Jos edellä kuvatut oireet tuntuvat tutuilta, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Hän kirjoittaa tarvittaessa lähetteen urologille. Vastaanotolla eturauhasen koko tutkitaan, samoin virtsaaminen ja rakon tyhjeneminen. Jopa virtsasuihkun paine voidaan selvittää, kertoo Jan-Erik. Myös eturauhassyövän mahdollisuus selvitetään. Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpäsairaus ja myös yleisin syöpiin liittyvä miesten kuolinsyy. Suurentunut eturauhanen ei aina aiheuta ongelmia eikä suurentuminen tarkoita, että eturauhassyövän riski kasvaa. Se ei myöskään ole eturauhassyövän ensioire, sanoo Jan-Erik.

Miksi eturauhanen suurenee?

Syytä eturauhasen kasvuun ei tiedetä aivan tarkasti, mutta sen arvellaan liittyvän iän tuomiin hormonitoiminnan muutoksiin. Kasvu voi myös olla perinnöllistä. Eturauhasen kasvu on yleistä, mutta samantapaisia oireita aiheuttavat myös yliaktiivinen rakko, virtsaputken ahtautuma, virtsatietulehdus ja neurologiset sairaudet. - Virtsaamiseen vaikuttavat myös elintapasairaudet, kuten ylipaino, korkea verenpaine ja diabetes. Myös opitut tavat vaikuttavat – vessassa käydään usein ja ennaltaehkäisevässä mielessä, vaikkei rakko olisi vielä täynnä. Tämä koskee sekä miehiä että naisia, sanoo Jan-Erik.


Kuinka eturauhasvaivoja hoidetaan?

Suurentuneen eturauhasen aiheuttamat virtsatievaivat voivat pysyä pitkään samanlaisina, mutta ne voivat myös vaikeutua tai helpottua. Hyvä uutinen on, että useimmissa tapauksissa vaivoja voidaan helpottaa. Jos virtsassa on verta, virtsaaminen on vaikeaa, virtsaa karkailee tai virtsaamisen tarve tihenee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Jos virtsaa ei yht'äkkiä tule ollenkaan, vastaanotolle on syytä mennä heti. Jos vaivat eivät ole kovin hankalia ja lääkäri on sulkenut pois vakavan sairauden mahdollisuuden, itsehoitokin onnistuu. -Virtsaamiseen liittyviin vaivoihin voi vaikuttaa ravintolisillä, ravitsemuksella ja liikunnalla, sanoo Jan-Erik Damber. Esimerkiksi Pygeum africanumin kuoresta saatavaa uutetta sisältäviä ravintolisiä voidaan käyttää lievittämään hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun liittyviä lieviä virtsaamisvaikeuksia, kuten yöllistä virtsaamispakkoa.

Kärsitkö eturauhasvaivoista? Nämä oireet liittyvät eturauhasen liikakasvuun:

  1. - Virtsasuihkun heikentyminen.
  2. - Rakko ei tunnu tyhjentyvän täysin.
  3. - Virtsaaminen keskeytyy kerran tai useammin.
  4. - Päivällä virtsaamistarve lisääntyy.
  5. - Öisin on käytävä vessassa useita kertoja.
  6. - Virtsaa karkailee ja vessahätä iskee yllättäen.