Ravinto ja terveys

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet tuovat mukanaan luonnollisia muutoksia kehon hormonitoimintaan. Muutosten myötä tutuiksi saattavat tulla monenlaiset vaihdevuosioireet, kuten kuumat aallot, hikoilupuuskat, uniongelmat ja ihon kimmoisuuden vähentyminen. Myös limakalvot voivat ohentua. Tue hyvinvointiasi myös vaihdevuosien aikana!

Vaihdevuodet ovat osa kehon luonnollista sykliä


Naisen keho muuttuu iän ja hormonitoiminnan vaihtelun myötä. Luonnollinen osa muutosten jatkumoa on vaihdevuosien alkaminen. Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin estrogeenin tuotanto hiipuu, munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta päättyy. Menopaussi vuorostaan on viimeisistä luonnollisista kuukautisista käytetty termi. 


Vaihdevuosioireisiin voi liittyä monia kysymyksiä sekä huolenaiheita, mutta kannattaa muistaa, että vaihdevuosiin liittyvät tuntemukset ovat yleisiä ja niitä voi pyrkiä helpottamaan eri tavoin. Hormonitoiminnan muutos saattaa vaikuttaa laaja-alaisesti naisen kehon toimintaan ja tyypillisiksi oireiksi luetaan usein uniongelmat, hikoilupuuskat, kuumat aallot, ihon kimmoisuuden väheneminen sekä limakalvojen ohentuminen. Hormonaaliset muutokset voivat vaikuttaa myös siihen, miten rasva kehon sisällä jakautuu.


Hormonitoiminnan muutosten vaikutukset

Vaihdevuosioireet ja hormonitoiminnan muutokset saattavat vaikuttaa kehon toimintaan monilla tavoin. Arkea voivat hankaloittaa esimerkiksi uniongelmat sekä mielialan vaihtelut. Unen häiriöitä aiheuttavat hikoilupuuskat sekä kuumat aallot. Uni saattaa myös olla katkonaista, minkä vuoksi valveilla ollessa vireystila ja suorituskyky voivat laskea. Uniongelmat ovat yksi osatekijä mielialan vaihtelussa. 


Muita vaikutuksia voivat olla muun muassa huonomuistisuus, alakuloisuus sekä ahdistuneisuus. Hormonitoiminnan muutokset saattavat heijastua myös seksuaalisuuteen, sillä limakalvojen ohentuminen voi aiheuttaa kipuja ja halukkuus voi muutenkin vähentyä. Seksuaaliterveydestään voi kuitenkin huolehtia monin tavoin!


Säännöllinen ja mielekäs liikunta on tärkeää kaikkina ikävuosina ja myös vaihdevuosioireet voivat olla vähemmän häiritseviä, mikäli yleiskunto on hyvä. Painonhallinnan merkitys korostuu, sillä hormonaalisten muutosten myötä vatsaonteloon voi sisäelinten ympärille kertyä haitallista rasvakudosta, mikä näkyy vyötärölihavuutena. Paino saattaa vaikuttaa hikoiluoireiden voimakkuuteen. Aktiivisuus edistää myös mielen hyvinvointia!


Iän tuomat ulkoiset muutokset voivat aiheuttaa paineita. Vaihdevuosien aikana hiusten rakenne voi muuttua ja hiukset ohentua. Kollageenin kadotessa saattaa ihoryppyjen määrä lisääntyä ja iho tuntua kuivemmalta, kun talirauhasten toiminta hiipuu. Ei kannata myöskään unohtaa auringolta suojautumista, sillä iho voi palaa herkemmin. Muutoksia ei kuitenkaan kannata stressata liikaa, sillä sisäinen tasapaino ja hyvinvointi hehkuvat myös ulospäin. 


Hoidettu iho on kaunis kaikissa ikävaiheissa ja sen olemukseen voi vaikuttaa myös arjen valinnoilla. Esimerkiksi tupakointi saattaa vanhentaa ihoa ennenaikaisesti sekä pahentaa muitakin vaihdevuosioireita.


Estrogeenin väheneminen vaikuttaa luuston terveyteen ja altistaa osteoporoosille. Osteoporoosin eli luun haurastumista tarkoittavan luukadon ehkäisyssä ovat tärkeässä asemassa kalsium ja D-vitamiini. Samoin liikunta ja monipuolinen ravinto ovat olennaisia niin luuston kuin muunkin kehon hyvinvoinnin edistämisessä. Kaatumisten riskit kasvavat luuston haurastumisen myötä, joten tasapainokyvyn ylläpito on myös tärkeää.


Voiko vaihdevuosioireita helpottaa?

Vaihdevuosioireisiin voi löytää helpotusta monipuolisesta ravinnosta sekä säännöllisestä liikunnasta. Myös rentoutuminen sekä kuumia aaltoja laukaisevien ruokien ja juomien välttely voi auttaa.


Terveellinen ruokavalio ylläpitää kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vaihdevuosien aikana on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa kaiken tarvittavan terveyden tueksi. Esimerkiksi riittävä kuidun saanti voi suojata sydämen ja verisuonten hyvinvointia, maitotuotteiden käyttö vuorostaan edesauttaa kehon kalsium-tarpeiden täyttymistä. Kalan syöminen vaikuttaa D-vitamiinin saantiin ja sitä kautta myös luuston terveyteen. Monipuolinen ravinto auttaa myös painonhallinnassa. Kuumia aaltoja voi yrittää helpottaa muun muassa välttelemällä voimakkaasti maustettuja ruokia sekä kiinnittämällä huomiota kahvin, teen ja alkoholin juontiin.


Vaihdevuodet saattavat vaikuttaa naisen unen laatuun ja sitä kautta jaksamiseen ja hyvinvointiin. Unta häiritseviä oireita voi yrittää pehmentää mahdollisimman viileällä nukkumisympäristöllä, kevyillä vaatteilla sekä riittävällä tuulettamisella, samoin viileät suihkut saattavat olla avuksi.


Iän tuomat muutokset ovat osa kehon normaalia toimintaa, mutta arkea häiritseviä oireita voi pyrkiä helpottamaan erilaisin keinoin. Tärkeää on myös huolehtia mielen virkeydestä sekä siitä, että elämässä on riittävästi mielekkäitä aktiviteetteja. Monipuolisen ravinnon sekä riittävän liikunnan rinnalle löytyy Lifesta laaja valikoima terveystuotteita kaikenikäisten hyvinvoinnin tueksi. Kysy lisävinkkejä myös Lifen myymälöiden osaavalta henkilökunnalta!