Ravinto ja terveys
Väärä pH-arvo voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten finnejä ja ihon ennenaikaista ikääntymistä . Tässä tietoa ihon pH-tasapainosta ja kasvoveden vaikutuksesta ihon kuntoon.

pH-arvo on avain kauniiseen ihoon

Tietoa ihon pH-tasapainosta ja kasvoveden vaikutuksesta ihon kuntoon.

Lue lisää

Väärä pH-arvo voi aiheuttaa monenlaisia iho-ongelmia, kuten finnejä ja ihon ennenaikaista ikääntymistä. Aivan kuten elämänkin, myös ihon toivotaan olevan tasapainossa. Vaikka pH-arvoa 7 pidetään neutraalina, iholle se ei ole paras mahdollinen. Ihon pinnan emäksisyys tai happamuus voi merkitä enemmän kuin uskoisikaan.


Mikä on pH-arvo?

pH-arvo kertoo, onko neste hapanta, neutraalia vai emäksistä . pH-arvot ilmoitetaan asteikolla 0-14. Arvot, jotka ovat pienempiäkuin 7, ovat happamia. Suurempia kuin 7 olevat arvot ovat emäksisiä.


Ihon luonnollinen hapan suojakerros

Terveen ihon pH-arvo on noin 4,5-5. Ihon pinta on siis hieman hapan. Sen ansiosta bakteerit, virukset ja muut hapanta vieroksuvat mikro-organismit pysyvät poissa. Ihon pinta toimii luonnollisena suojakerroksena.

- Suojakerros koostuu talista eli rasvahapoista ja kosteutta sitovista aineista, kuten hyaluronihaposta, karbamidista ja pH:ta tasapainottavista maitohapoista. Se suojaa ihoa rasitukselta ja estää kosteuden haihtumisen, kertoo Weledan ihoterapeutti ja tuoteasiantuntija Emma Bergqvist.

Kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon

Ihon pH-arvon olisi hyväolla noin 5, jotta se pystyy suojautumaan epäpuhtauksilta ja kuivumiselta. Veden pH-arvo on 7, eli se on hieman ihoa emäksisempi. Vesi nostaa ihon pH-arvoa ja siksi iho voi tuntua hieman kuivalta heti pesun jälkeen. Monet puhdistustuotteet ovat emäksisiä (pH 8-12), koska emäksinen neste liuottaa rasvaa.

- pH-tasapainoa ei kannata heiluttaa emäksiseen suuntaan liian usein. Kannattaa ottaa tavaksi palauttaa tasapaino jollakin happamalla, kuten kasvovedellä . Kasvot voi myös pestä vedellä , jossa on tilkka etikkaa tai omenaviinietikkaa. Kannattaa myös suosia maitohappoa sisältäviä tuotteita, koska maitohappo laskee ihon pH-arvoa, sanoo Emma.


Miten pH-arvon saa selville?

Rasvaisen ihon pH on usein hieman normaalia ihoa alhaisempi (4-5), koska rasvaisessa ihossa on paljon rasvahappoja ja maitohappoa. Kuivasta ihosta puuttuu sekä rasvaa että happamuutta, ja sen pH on yleensä 6-7. Rasvainen iho on siis kuivaa ihoa happamampi. Tumma iho ja miehen iho ovat yleensä happamampia kuin vaalea iho ja naisen iho.

Emma Bergqvistin mukaan hyvä kuntoiselta näyttävän ihon pH-arvokin on yleensä kohdallaan. Silloin iho on kirkas, siinä on kosteutta ja se on elastinen.

- Jos suurempia ongelmia ei ole ja iho tuntuu pehmeältä , pH-arvo on yleensä hyvä . Kuivuus, kutina ja huokosten laajeneminen ovat syitä epäilläongelmia pH-tasapainossa. Vahvojen puhdistustuotteiden käyttö voi merkitä sitä , että iho tarvitsee apua päästäkseen taas happamaksi. Kannattaa käyttää mietoja puhdistustuotteita ja kasvipohjaisia ihonhoitotuotteita, joissa on luonnollisia happamuutta sääteleviäaineita.

Vakavissa iho-ongelmissa Emma suosittelee kääntymistä asiantuntijan, kuten ihoterapeutin tai ihotautilääkärin puoleen.

- pH-arvo voi olla osasyynä ongelmaan, mutta ei välttämättäainoa syy, hän sanoo.

Emma Bergqvist, Weledan tuoteasiantuntija ja ihoterapeutti

- Ihonhoito tai sen puute vaikuttaa ihon pH-arvoon pääasiassa kahdella tavalla: tasapainoa voi horjuttaa puhdistustuotteiden valinnalla ja veden käytöllä . Tasapainon palauttamiseen vaikuttaa kosteuttavien ja ravitsevien tuotteiden käyttötapa.

Puhdistus ja pH-arvo

Puhdistaminen poistaa rasvaa ja kosteutta iholta. Mitä tehokkaampi pesu, sitä vaikeampi ihon on palautua tasapainoon. Ihon suojautumiskyky ulkoisilta ärsykkeiltä voi heiketä . Kannattaa käyttää hellävaraisia ja luonnollisia puhdistustuotteita.

Kasvovesi tasapainottaa pH-arvon

Puhdistaminen tekee ihon usein hieman emäksiseksi. Kasvovesi taas on hapanta, eli sen pH-arvo on matala. Se auttaa palauttamaan ihon pH-tasapainon.


TEKSTI: Sophie Ekman