Ravinto ja terveys

Allergia

Haluaisit nauttia heräävästä keväisestä luonnosta ja kesän vehreydestä, mutta silmien kutina, tukkoisuus, aivastelu ja muut epämiellyttävät tuntemukset vaivaavat arjessa? Allergia on yleinen riesa siitepölykaudella, mutta onneksi vointia voi pyrkiä helpottamaan monin tavoin. Tutustu Lifen hyvinvointituotteiden valikoimaan!

Allergia on erityisesti kesäkuukausien riesa

Kevään saapumisen myötä silmät alkavat vuotamaan, esiintyy kutinaa ja muita iho-oireita, nenä vuotaa ja aivastuttaa jatkuvasti. Mikäli muut mahdolliset aiheuttajat, kuten virustaudit, on saatu suljettua pois, saattaa ongelmien taustalla olla siitepölyallergia, josta monet kärsivät erityisesti kevään ja kesän kuukausina.


Kasvien siitepöly on yksi allergiaa aiheuttava tekijä, mutta samankaltaisia reaktioita voivat aiheuttaa muun muassa erilaiset ruoka-aineet sekä eläinten eritteet, kuten hilse ja sylki. Arkea hankaloittavien oireiden lähteet on aina hyvä selvittää, jotta mahdollisiin ärsykkeisiin osaisi varautua paremmin ja tukea elimistöä kuormittavissa tilanteissa.


Siitepölykausi kestää keväästä alkusyksyyn

Auringonvalon määrä lisääntyy, päivät pitenevät ja mieli virkistyy talven pimeiden ja koleiden kuukausien jälkeen. Kaikille kevät ja kesä eivät tosin ole pelkästään nautinnollista aikaa, vaan arkea saattaa haitata melkoisestikin monien kasvien vuorottainen kukinta ja siitepöly.


Siitepölykausi käynnistyy pääosin helmi-maaliskuun tietämillä ja samoihin aikoihin myös kaduilta nouseva hiekkapöly voi rasittaa hengitysteitä. Alkukeväästä kukkivat leppä ja koivu, kesän loppupuolella vuorostaan lukuisat eri heinät ja pujo saattavat rasittaa vointia. Siitepölyn määrä vaihtelee vuosittain sää- ja ilmasto-olosuhteiden vaikutuksesta, joten jonain vuosina tuntemukset voivat tulla lievempinä.


Kuukausikaupalla kestävä tukkoisuus ja muut allergiaoireet saattavat heijastua kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Unenlaatu voi kärsiä ja sitä kautta yleinen vireystila laskea. Yksi keino parantaa unenlaatua allergia-aikaan on käydä suihkussa juuri ennen nukkumaanmenoa ja pestä pois tarttuneet siitepölyhiukkaset.


Pohjoisen kesä on tunnetusti lyhyt, joten kesäkuukausista kannattaa nauttia mahdollisuuksien mukaan ja epämiellyttäviä, siitepölyn aiheuttamia tuntemuksia sekä allergisia reaktioita voi koettaa helpottaa monin keinoin.


Miten voi helpottaa oloa siitepölykauden aikana?

Mikäli tukkoisuuden taustalla ei ole muita tekijöitä, voi allergista tukkoisuutta pyrkiä helpottamaan monilla eri tavoin. Yksi vaihtoehto on nenäkannu. Nenäkannun toiminta perustuu nenän limakalvojen lempeään huuhteluun, jossa limakalvot puhdistetaan pölystä ja siitepölystä sekä muista eritteistä. Suolakiteitä hyödyntävien suolapiippujenkin avulla voi tukea hengitysteiden toimintaa. Samaten nenäsuihkeista saattaa saada kevennystä epämiellyttäviin tuntemuksiin, sillä myös ne puhdistavat, hoitavat ja kosteuttavat nenän herkkiä limakalvoja.


Siitepölykaudella kannattaa kiinnittää erityistä huomiota kodin tekstiilien puhtauteen ja puhtauden ylläpitoon, esimerkiksi vaatteita kannattaa pestä mahdollisuuksien mukaan useammin ja kuivattaa sisällä, jottei niihin tarttuisi siitepölyä. Muutoinkin pölylle herkistyneiden on hyvä tehdä kodin siivouksesta säännöllinen rutiini. Lifen verkkokaupasta löydät puhdistusaineita kodin erilaisiin tarpeisiin. Sopivilla puhdistusaineilla ja siivousvälineillä myös pakolliset askareet voivat sujua helposti ja mukavasti.


Liikunta on yksi hyvinvointia edistävistä arjen rutiineista ja esimerkiksi luonnossa kävely virkistää kehon lisäksi myös mieltä. Siitepölykauden aikana kävelyretket voi pyrkiä ajoittamaan sellaisiin hetkiin, jolloin siitepölyn määrä ilmassa on vähäisempi. Usein sade helpottaa siitepölytilannetta, joten lenkki heti sateen jälkeen voi olla miellyttävämpi kokemus.


Allergiakauden aikana on erityisen tärkeää huolehtia kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, mutta elimistöä kannattaa tukea kaikkina vuodenaikoina ja ikäkausina. Hyvinvoiva keho jaksaa paremmin arjen rasitteita ja kykenee tehokkaammin kohtaamaan hyvinvoinnin kuormitustekijät. Elimistön vastustuskyky rakentuu useista osatekijöistä, mutta terveellisillä elämäntavoilla voi pyrkiä tukemaan kehon immuniteettia. 


Yksi osa-alue on ravinto ja ravintoaineiden saanti: saako keho kaikki tarvitsemansa suoja- ja energiaravintoaineet? Ensisijainen ravintoaineiden lähde on monipuolinen ruoka, mutta elämäntilanteista ja olosuhteista riippuen monipuolisen ruokavalion ylläpitäminen saattaa olla haasteellista. Tällöin terveellisiä elämäntapoja voi täydentää vaikkapa luonnon omilla tehoaineilla sekä ravintolisillä.


Sisäisesti vaikuttavien tekijöiden lisäksi hyvinvointia voi edistää myös ulkoisesti. Lifen valikoimista löydät lukuisia ulkoisesti käytettäviä tuotteita hyvinvoinnin tukemiseen. Mikäli kaipaat lisävinkkejä, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen. Inspiroidu pitämään itsestäsi hyvää huolta!