Maratonin juokseminen tai rautojen kolistelu salilla ei ole kaikkien haaveena. Useimmille meistä riittää, että voimme hyvin ja saamme pidettyä liikkuvuutemme kunnossa. Tästä ajatuksesta Mia Rodhborn on pitänyt kiinni kirjoittamassaan Träna hemma (Harjoittele kotona) -kirjassaan.
– Meidän täytyy pitää huolta kehostamme. Itse haluan, että tämä onnistuu mahdollisimman yksinkertaisesti ja vähällä vaivalla. Olen itse työskennellyt kuntoilun parissa reilut 30 vuotta ja nähnyt, miten kunnianhimoisesti ja kovin satsauksin monet lähtevät harjoittelemaan. Kunnon eteen jaksetaan työskennellä muutamia viikkoja, mutta sitten elämään tulee muuta, kuntoilulle ei riitä aikaa, motivaatio ja kiinnostus lopahtavat. Minä haluan tehdä kuntoilusta niin vaivatonta, että se vakiintuu tavaksi, Mia Rodhborn sanoo.
Harjoittelun ei tarvitse olla synonyymi kalliille salikortille tai liikuntakurssille. Yhtä hyvin voit tehdä harjoituksia kotona tai ulkona luonnossa, jos se sopii sinulle paremmin.
– Itse saan valtavasti lisäpotkua harjoitteluun, kun tunnen tuulahduksen kasvoillani. Se tuo harjoitteluuni yhden ulottuvuuden lisää. Huomasin sen pandemian aikana. Treenaan kyllä sisällä yhtä paljon kuin ulkonakin. Suosittelen kuitenkin lämpimästi luonnossa harjoittelua. Samalla voi saada vähän auringonvaloa.
Kalliita varusteitakaan ei tarvita, sillä harjoitteluvastuksena voi käyttää omaa kehoa.
– Harjoittelua varten ei oikeastaan tarvitse hankkia mitään. Jos kuitenkin haluaa investoida varusteisiin, suosittelen vastuskuminauhaa. Se on erittäin käytännöllinen kapistus ja helppo ottaa mukaan. Jos haluaa ylläpitää tai vahvistaa lihaksiaan, ne pitää saada väsymään. Sillä ei ole kuitenkaan suurta väliä, miten lihaksensa saa rasittumaan.
Joka tiistai Mia vinkkaa Instagram-tilillään, millaisilla harjoitteilla omaa kehoa voi treenata. Osa harjoituksista on mukana Träna hemma -kirjassa. Teoksessa kuitenkin keskitytään myös siihen, miten harjoittelijan kannattaa tankata ja miten into harjoitteluun pysyy yllä.
– Uskon, että kaikkien pitäisi löytää oma syynsä harjoitella. Voisiko se olla esimerkiksi halu jaksaa tanssia juhlissa? Eräällä valmentamallani naisella oli vaikeaa leikkiä lastenlastensa kanssa lattialla, sillä hänen oli vaikea nousta leikin päätteeksi ylös. Nainen motivoitui treenaamaan, jotta lattialta nousemisesta tulisi helpompaa.
Joinakin päivinä voi olla vaikea löytää intoa treenaamiseen. Siihenkin ongelmaan Mialla on vinkki tarjolla.
– Voit muokata omaa vaatimustasoasi. Ole kiltti itsellesi ja muokkaa ajatteluasi. Ajattele, että vähänkin on aina parempi kuin ei mitään, Mia päättää.
”Saan lisäpotkua harjoitteluun, kun tunnen tuulahduksen kasvoillani. Se tuo uuden ulottuvuuden harjoitteluuni.”