Ravinto ja terveys

Monivitamiinit

Monivitamiinit tarjoavat kätevän keinon huolehtia kaikkien tärkeimpien vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävästä saannista. Monivitamiinit on suunniteltu kattamaan mahdollisimman laaja-alaisesti elimistön tarpeet ja helpottamaan hyvinvoinnista huolehtimista esimerkiksi kiireisen arjen keskellä.

Monivitamiinit Lifesta

Monivitamiinituotteet on suunniteltu kattamaan mahdollisimman laaja-alaisesti elimistön tarpeet ja helpottamaan hyvinvoinnista huolehtimista kaikissa elämäntilanteissa.


Hyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu useasta eri osatekijästä. Siihen kuuluu niin kehon kuin mielenkin tasapainoinen vointi ja terveys, jota on pyrittävä ylläpitämään erilaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Terveyden perustana ovat säännölliset ja terveelliset elämäntavat, kuten ravitsemussuositusten mukainen ravinto, mielekkäät aktiviteetit sekä riittävä määrä lepoa, jonka aikana keho saa rauhassa palautua. 


Monipuolinen ravinto on vitamiinien ensisijainen lähde, mutta joskus arjen kiireet tai muut elämän haasteet hankaloittavat suositusten mukaista ravinnonsaantia. Tällöin hyvinvoinnin tukena on mahdollista käyttää monivitamiinivalmisteita.


Monivitamiinit on räätälöity vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuosituksia silmällä pitäen ja yleensä ne täyttävät elimistön päivittäiset suojaravintoainetarpeet. Muiden ravintoainevalmisteiden samanaikaisen käytön osalta on syytä varmistaa, ettei käytä tuotteita päällekkäisesti ja siten ylitä annettuja suosituksia. Monivitamiinien helppous piileekin siinä, että samaan pakettiin on koostettu kaikki välttämätön.


Mitä vitamiineja ja kivennäisaineita keho tarvitsee?

Keho tarvitsee toimintansa tueksi lukuisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Vesiliukoisia vitamiineja eli B- ja C-vitamiinia tarvitaan päivittäin, rasvaliukoiset A, D, E ja K vuorostaan varastoituvat kehoon, mutta niitäkin elimistön tulee saada säännöllisesti. Tärkeitä kivennäisaineita ovat muun muassa jodi, kalium, kalsium, kromi, magnesium, pii, rauta, seleeni ja sinkki.


Kivennäisaineet eritellään makro- ja mikrokivennäisaineisiin, joista jälkimmäiset tunnetaan paremmin hivenaineina. Hivenaineita, kuten rautaa, seleeniä ja sinkkiä, tarvitaan hivenen vähemmän kuin makrokivennäisaineita eli esimerkiksi kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. 


Kaikilla vitamiineilla ja kivennäisaineilla on omat, elimistön kannalta tärkeät tehtävänsä, mutta ne myös yhteisvaikuttavat keskenään. Esimerkiksi luuston hyvinvointiin tarvitaan ainakin kalsiumia ja D-vitamiinia, mutta monet muutkin ravintoaineet, kuten K-vitamiini, myötävaikuttavat luustoon. Mikäli keho ei saa riittävästi suojaravintoaineita, pitkittynyt vaje voi johtaa puutostiloihin ja erilaisiin oireisiin, joten kehon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vuoksi on syytä turvata tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.


Multivitamiineja erilaisiin tarpeisiin

Eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa elimistö tarvitsee erilaista tukea ja monivitamiineissa on pyritty huomioimaan hyvinvoinnin kokonaisvaltaiset tarpeet sekä niiden vaihtelut. 


Kaikille sopivien valmisteiden lisäksi on mahdollista valita juuri tiettyyn tarpeeseen räätälöidyt vitamiinituotteet. Naisten multivitamiineissa on huomioitu juuri naisen elimistön erityistarpeet, miehille kohdennetuissa tuotteissa vuorostaan korostuu miehen kehon hyvinvointi. Samaten ikä tai elämäntavat vaikuttavat sopivien vitamiinien valintaan: erityisesti vegaanista ruokavaliota noudattavan on hyvä varmistaa ainakin B12- ja D-vitamiinin sekä jodin saanti.


Aktiivista ja urheilullista elämäntapaa voi täydentää muun muassa energia-aineenvaihduntaa tukevilla multivitamiineilla. Myös ikääntyminen saattaa vaikuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden tarpeeseen, sillä elimistön imeytymisprosessit voivat iän myötä heikentyä.


Kokonaisvaltaista hyvinvointia voi tukea monin eri tavoin, esimerkiksi pitämällä huolta riittävästä levon määrästä, liikkumalla säännöllisesti sekä syömällä ravinnerikasta, monipuolista ruokaa. Hyvinvointirutiinien ylläpidon ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkaista tai ankeaa. Tarvittaessa elimistön tarpeita voi täydentää monivitamiinien avulla, eikä kehostaan huolehtivan tarvitse luopua arjen herkutteluhetkistä. Lifen elintarvikkeiden valikoimasta löydät muun muassa terveellisiä välipaloja, superfoodeja sekä erilaisia juomia kuten kahvia, mehuja ja teetä.


Inspiroidu tukemaan omaa hyvinvointiasi ja valitse Lifen verkkokaupan valikoimasta juuri sinulle sopivat tuotteet! Mikäli kaipaat lisävinkkejä, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.