Ravinto ja terveys
luuliemi on monipuolinen terveysjuoma

Luuliemi - monipuolinen terveysjuoma!

Vuoden terveystuotteeksikin valittu luuliemi on monipuolinen terveysjuoma jo vuosisatojen ajan.

Lue lisää

Jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Luuliemi on ollut osana eri kulttuureja jo pitkän aikaa. Se omaakin pitkän käyttöhistorian joka yltää jopa yli 2500 vuoden taakse. Tutustu luuliemen mielenkiintoiseen historiaan ja moninaisiin terveyshyötyihin!

Luuliemen historiaa

Ennenvanhaan luista haudutettua lientä käytettiin lääkinnällisesti. Sillä huomattiin olevan positiivisia vaikutuksia muun muassa vilustumisen ja astman hoidossa. Ensimmäiset merkit lääkinnällisestä käytöstä löytyvätkin Kiinasta, jossa sitä käytettiin muun muassa parantamaan immuniteettia, verisolujen rakennusaineena, mutta erityisesti suoliston ja munuaisten kunnon parantamiseen. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen lääkärit painottivat nimenomaan luuytimen merkitystä liemen parantaviin ominaisuuksiin. Muita merkkejä löytyy myös 1200-luvulta Egyptistä, jossa luulientä käytettiin lääkkeenä yhtä lailla vilustumisen ja astman parantamiseen.


Ensimmäiset luuliemet on kuitenkin nautittu jo kauan ennen tätä. Alkuhistoria johtaa aikaan kun ravintoa oli niukasti ja onnistunut metsästysretki ei ollut yleistä. Kun saaliseläin lopulta saatiin kaadettua, tuli se hyödyntää kokonaan. Pehmeät osat oli helposti syötävissä, nahkat ja taljat käytettiin puolestaan asusteisiin ja muihin hyödykkeisiin. Jäljelle jäi kuitenkin luut joita ei voisi sellaisenaan pureskella. Esi-isiemme tuli siis keksiä tapa hyödyntää tämä arvokas raaka-aine. Tavaksi keksittiin paahtaminen, jolloin luuaines saatiin pehmennettyä ja sisältä paljastui arvokas ja ravinteikas luuydin. Ennen astioiden keksimistä luita paahdettiin kuumien kivien avulla. Myöhemmin astioiden yleistyttyä, luita pystyttiin hauduttaa padoissa. Tämä mullisti luiden hyödyntämisen, sillä nyt joukkoon saatettiin lisätä kasviksia, mausteita ja yrttejä. Oli syntynyt luuliemen ensimmäinen kantamuoto.


Sittemmin luuliemestä rakentui oleellinen osa maailman eri ruokakulttuureissa. Luuliemi onkin niin anotusti mausteliemien äiti. Luuliemi on käytetty maailman keittiöissä, mutta omaa se paikkansa myös Suomen historiassa. Sitä on käytetty pohjana muun muassa erilaisissa keitoissa, padoissa ja juomissa.

Pitkän ja hellävaraisen haudutuksen tulos

Perinteisesti luulientä haudutetaan useamman vuorokauden ajan, jolloin luusta irtoaa mahdollisimman paljon arvokkaita ravintoaineita. Nykypäivänä hauduttamista ja liemen lämpötilaa on helpompi kontrolloida, joten jo vuorokauden mittainen haudutus riittää samaan lopputulokseen. Pitkä ja lempeä haudutus pehmentää luuainesta, vapauttaa kollageenin ja sulattaa ravinteikkaan luuytimen liemen joukkoon. Muita luuliemen vaikuttavia ainesosia ovat tietenkin gelatiini, eri aminohapot kuten proliini, glysiini ja arginiini, kondroitiinisulfaatti sekä eri mineraalit kuten kalsium, fosfori, magnesium ja kalium.

Luuliemen terveysvaikutukset

Luuliemi on luonnollinen ja monipuolinen yhdistelmä erilaisia ravinteita, jotka tukevat toinen toisiaan. Se on helposti sulavaa joka edesauttaa ravinteiden imeytymistä. Merkittävin luuliemestä saatava hyöty on vastustuskyvyn paraneminen. Tämän historiallisen juoman onkin tutkittu auttavan allergioihin, astmaan ja nivelrikkoon. Säännöllisesti nautittuna se edistää hyvinvointia ja auttaa moniin vaivoihin. Seuraavassa listattuna merkittävimpiä vaikutuksia.


Vatsan ja suoliston hyvinvointi

Luuliemenkin sisältämän gelatiinin ja kollageenin on tutkittu vahvistavan suoliston kuntoa. Luuliemi on helposti sulavaa ravintoa, joten myös sen ravinteet imeytyvät helposti elimistön käyttöön. Terve suolisto imeyttää syömämme ruuan sisältämät ravinteet sekä vähentää yliherkkyyksiä, allergioita ja läpäisevyyttä. Myös suolistobakteeriemme on ilo elää hyvinvoivalla alustalla.


Vahvempi vastustuskyky

Vahvempi suolisto on vahvempi vastustuskyky. Terveellä suolistolla on kokonaisvaltainen vaikutus kehoon, myös immuunijärjestelmään. Esimerkiksi vuotava suoli lisää tulehdustilaa, kun vahingoittunut suolisto päästää haitallisia partikkeleita elimistöön. Kollageeni, gelatiini sekä aminohapot proliini, glutamiini ja arginiini auttavat suolistoa eheytymään ja näin ollen parantamaan vastustuskykyä.


Terve iho, hiukset ja kynnet

Gelatiini ja kollageeni pitävät ihon, hiukset ja kynnet terveenä ja hyvinvoivana. Kollageeni on sidekudoksen proteiini, jonka valmistuskyky ihmiskehossa heikkenee iän myötä. Iho on suoliston peili, sanotaan. Näin ollen terve suolisto heijastuu myös ulospäin. Voidetta nivelille Gelatiini on myös nivelten rakennusainetta. Se auttaa pitämään nivelemme joustavina ja terveinä. Gelatiinin lisäksi luuliemi on myös hyvä kondroitiinisulfaatin, glukosamiinin ja kollageenin luonnollinen lähde. Liemeen liuenneina ne imeytyvät helposti elimistön käyttöön ja ravinteita päästään hyödyntämään tehokkaammin.


Puhdistaa elimistöä

Nykypäivänä altistumme useille ympäristöstä tuleville myrkyille. Luulientä pidetäänkin hyvänä puhdistajana sillä se edistää maksan kykyä poistaa elimistöstä haitalliset aineet, sekä auttaa alentamaan elimistön tulehdustilaa. Luuliemen sisältämät kalium ja glysiini tukevat sekä solujen että maksan puhdistumista.


Kotimainen puolivilli raaka-aine

Luuliemessä raaka-aineella on iso merkitys. Luun ollessa luuliemen pääraaka-aine, tulee sen olla laadukas ja paras mahdollinen. Tähän tarkoitukseen optimaalisin on mahdollisimman villin eläimen, eli riistan tai poron luu. Poro on puolivilli eläin, joka elää luonnossa karuissa olosuhteissa. Se on sopeutunut selviämään äärimmäisissä olosuhteissa, kesähelteistä talven paukkupakkasiin. Poro selviytyy puuttomalla tundralla läpi vuoden syöden erilaisia kitukasvuisia kasveja. Nämä ravintokasvit ovat joutuneet selviytymään ja taistelemaan paikastaan niukalla kasvualustalla. Tämä tekee ravinnosta ravinteikasta ja ravitsevaa.

Talvisin ravinnoksi kelpaavaa ruokaa poroille on vähän. Ne kuitenkin pystyvät epätavallisesti hyödyntämään ravinnetiheän jäkälän ravinnokseen. Tämä ei ole tavallista eläinmaailmassa ja siksi poro muodostaakin itselleen sopivan lokeron, jossa kilpailua ravinnosta muiden eläinten kanssa ei ole. Näin sen kanta säilyy luonnossa elinvoimaisena.


Luuliemi on ympäristöystävällisempi ratkaisu

Nykypäivänä syömme eläinkunnan tuotteita kovin yksipuolisesti, sillä ravinnoksi tuotettavista eläimestä käytetään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on kuitenkin valtavasti enemmän. Esimerkiksi luiden hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä, tuotantotehokasta, myös terveydelle edullista. Niin sanottujen jämäpalojen hyödyntäminen säästää siis paitsi maapalloa, myös lihantuotannosta syntyvän jätteen määrää.


Teksti: Biomed Oy www.biomed.fi