Ravinto ja terveys

Eroon ruokahävikistä

Tiesitkö, että 44 prosenttia kaikesta maailman jätteestä koostuu elintarvikkeista ja vihanneksista? Länsimaissa ruokaa heitetään pois yli 100 kiloa vuodessa henkilöä kohden ja suurin osa täysin syöntikelpoista ruokaa. On korkein aika huolehtia paremmin ruokajätteestämme ja samalla planeetastamme.

1. Inventoi jääkaappi ja pakastin

Käy läpi ruokakomero, jääkaappi ja pakastin. Sinulla on luultavasti kotonasi jo niin paljon ruokaa, että pärjäisit sillä pari viikkoa. Kirjoita lista kaikista aterioista, joita voit tehdä kotona olevista ruoka-aineista. Jos sinulla on kotivara, muista kierrättää aineksia, ettei ruoka pääse vanhenemaan.


2. Soita varmistuspuhelu!

”Parasta ostaa maitoa varmuuden vuoksi!” Tunnistatko itsesi? Kirjoita kännykkääsi lista ruoista, joita sinulla on jääkaapissasi, niin pysyt paremmin kärryillä ruokatarvikkeistasi. Tai soita kotiin tarkistaaksesi, mitä jääkaapista löytyy, ennen kuin menet kauppaan paniikkiostoksille.


3. Ota käyttöön ”syö pian” -hylly

Alkavatko kasvikset nahistua ja kinkku mennä vanhaksi? Kerää kaikki pian vanhenevat tuotteet samalle hyllylle ja mieti, mitä voisit niistä valmistaa. Ehkäpä kinkkupiirakan tai mausteisen padan?


4. Luota aisteihisi

Herkästi pilaantuvia tuotteita, kuten leikkeleitä ja kalaa, ei tule pääsääntöisesti syödä viimeisen käyttöpäivän jälkeen, mutta ruoan parasta ennen -päiväys ei tarkoita, että tuote olisi syömäkelvoton asetetun päivämäärän jälkeen. Luota aisteihisi! Katso, haista ja maista – ruokaa voi usein syödä kauan parasta ennen -päiväyksen umpeutumisen jälkeenkin.

5. Merkitse ja pakasta ylijäämät

Onko sinulla tapana heittää ruokaa pois, koska et ole varma, milloin se on valmistettu? Päivämäärällä varustettu pakasteteippi ratkaisee ongelman. Kun pakastat tällä viikolla syömättä jääneet ruuan, sinulla on valmiina aterioita pakastimessa. Kannattaa myös pakastaa nahistumaan alkavat hedelmät ja vihannekset, sillä  niistä saat ainekset myöhemmin vaikkapa keittoon tai piirakkaan.


6. Järjestä hävikkijuhlat

Tee torstaista ylijäämäjuhlapäivä! Valmista viikon ylijäämistä buffet. Yksikään lapsi ei ole koskaan valittanut, jos tarjolla on lihapullia kahtena päivänä peräkkäin.


7. Alenna lämpötilaa!

Alenna jääkaapin lämpötila neljään asteeseen, niin ruoka- aineet säilyvät pidempään. Muista, että myös hedelmät ja vihannekset säilyvät paremmin viileässä, mutta varmista, mitkä hedelmät ja vihannekset viihtyvät yhdessä. Esimerkiksi omenat saavat avokadot kypsymään nopeammin eikä kurkku sovi tomaatin seuraan.

Pelasta jouluruoka

Jäikö keitettyä perunaa yli?

Survo keitetyt perunat, muussaa perunat, hienonna sipulia, raasta porkkanaa ja sekoita vihannesten joukkoon kananmuna. Paista sitten seoksesta herkullisia perunapalleroita. Näin lapsetkin saavat uuden lempiruoan!


Kyllästyttääkö joulujuustot tai kinkku?

Tee välipäivien pizza tai herkuttele kunnon juusto-kinkkupiirakalla!


Eikö kaikki lohi mennyt?

Tee ihana lohipasta, johon voit lorauttaa tilkan ylijäänyttä valkoviiniä.


Syö ruoka!

Älä ota lautaselle enempää kuin syöt. Parempi tehdä santsikierros! Yli jäävän ruoan voit kokata uusiksi aterioiksi.