Ravinto ja terveys

B-vitamiinit

B-ryhmän vitamiinit ovat elimistön toiminnan kannalta tärkeä joukko. Jokaisella B-ryhmän jäsenellä on oma tehtävänsä muun muassa immuniteetin, aivotoiminnan, energisyyden sekä ihon ja hiusten kunnon tukemisessa. B-vitamiineja saa ravinnosta ja tarvittaessa vitamiinilisistä, erityisesti vegaanista ruokavaliota noudattavan kannattaa varmistaa B12-vitamiinin riittävä saanti!

B-vitamiinit Lifesta

B-vitamiinien ryhmään kuuluvilla vitamiineilla on monia elimistön toiminnan kannalta tärkeitä tehtäviä. Osa ryhmän vitamiineista tunnetaan paremmin B-kirjaimesta ja numerosta muodostuvasta tunnuksesta, kuten B6 tai B12, osa taas tunnetaan paremmin nimeltä. Ryhmään kuuluvat B6:n ja B12:n lisäksi tiamiini, riboflaviini, niasiini, biotiini, pantoteenihappo sekä foolihappo.


Jokaisella B-vitamiinilla on oma tehtävänsä muun muassa immuniteetin, aivotoiminnan, energisyyden sekä ihon ja hiusten kunnon tukemisessa. Vesiliukoisuutensa vuoksi B-ryhmän vitamiinit eivät varastoidu elimistöön, joten niitä tulisi saada säännöllisesti. Poikkeuksen tekee kuitenkin B12 eli kobalamiini, joka varastoituu maksaan.


On hyvä tietää joitain seikkoja vitamiinien imeytymisestä, jottei vahingossa tule häirinneeksi imeytymisprosesseja. Esimerkiksi suoliston sairaudet voivat heikentää B-vitamiinien imeytymistä. Suojaravintoaineiden tarve saattaa myös vaihdella elämäntilanteesta tai elämäntavoista riippuen: vaikkapa kahvin runsas juonti saattaa vaikuttaa vitamiinitasoon, sillä se edistää nesteen, ja sitä kautta vesiliukoisten vitamiinien, poistumista kehosta.


B-ryhmän vitamiinit tukevat kokonaisvaltaisesti kehon toimintaa

B-ryhmään kuuluu kahdeksan vitamiinia. B1 eli tiamiini on mukana hiilihydraattiaineenvaihdunnassa ja sen puutos voi heijastua hermoston toimintaan. Riboflaviinin eli B2:n puute saattaa näkyä suun alueen ja suupielten haavaumina. Riboflaviinin tehtävät liittyvät muun muassa rasvahappojen hajotukseen sekä elimistön hapetusreaktioihin. B3 eli niasiini on myös mukana hapetusreaktioissa. Pantoteenihappo, tutummin B5-vitamiini, liittyy muun muassa energia-aineenvaihdunnan toimintaan.


B6 eli pyridoksiini tukee muiden B-ryhmän jäsenten tavoin hermoston toimintaa ja on mukana tärkeissä aineenvaihdunnan prosesseissa. Biotiini, B7, on tullut tunnetuksi hiusten ja kynsien hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Foolihappo eli folaatin nimelläkin tunnettu B9 on puolestaan tärkeä verisolujen muodostumisen, aivotoiminnan ja soluprosessien kannalta. Ryhmän viimeisin, muttei vähäisin, on varastoituva B12, kobalamiini. B12:lla on elintärkeä tehtävä hermoston ja aivojen hyvinvoinnin tukemisessa. Puutos voi näkyä esimerkiksi anemiana tai muistin ongelmina.


Raskauden aikana on hyvä varmistaa foolihapon saanti

Avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin piilee tasapainoisissa elämäntavoissa sekä monipuolisessa ruokavaliossa. Joissakin elämäntilanteissa elimistöön voi kuitenkin kohdistua erityistä kuormitusta ja keho saattaa tarvita lisätukea. Raskausaikana odottavan äidin on huolehdittava sekä oman elimistön hyvinvoinnista että sikiön normaalista kasvusta ja kehityksestä. Sikiön terveyden tueksi suositellaan raskausajan vitamiinia foolihappolisänä, jonka voi ottaa osaksi arkirutiinia jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Foolihapon luonnossa esiintyvä muoto on nimeltään folaatti ja sitä saa eniten tuoreista kasviksista, hedelmistä, marjoista, täysjyväviljoista sekä pavuista. Foolihappo on vuorostaan vitamiinivalmisteissa ja ravintolisissä olevaa folaattia eli B9-vitamiinia.


B12 vegaanisen ruokavalion tukena

Viime vuosina sekä ekologiset että eettiset ruokavalinnat ovat kasvattaneet suosiotaan. Kasvisten lisääminen päivittäiseen ruokavalioon tukee elimistön hyvinvointia, sillä monien elimistölle tärkeiden ravintoaineiden lähteet löytyvät kasvikunnan tuotteista. Jotkut jättävät pois kaikki eläinperäiset ruoka-aineet ja siirtyvät vegaaniseen ruokavalioon. Tasapainoinen ja ravitsemussuositukset huomioiva vegaaniruokavalio sisältää kattavasti kehon tarvitsemia suojaravintoaineita, mutta joidenkin ravintoaineiden saantiin kannattaa kiinnittää erityinen huomio. B12-lisää suositellaankin vegaanista ruokavaliota noudattaville, sillä B12:a saa vain eläinkunnan tuotteista.


Mitkä ovat hyviä B-vitamiinien lähteitä?

B-vitamiinia löytyy niin kasvi- kuin eläinkunnan tuotteista. Hyviä lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljat, maitotuotteet, liha ja kananmunat. Myös esimerkiksi oluthiivasta saa B-vitamiineja ja sitä voi käyttää vaikkapa hiutaleiden muodossa ruuan maustamiseen.


B-vitamiinien lähteeksi riittää yleensä monipuolisesti koostettu ruokavalio, mutta tietyissä tilanteissa voi ruokavaliota täydentää B-vitamiinivalmisteella. Esimerkiksi raskauden aikana on hyvä muistaa foolihappo ja vegaanista ruokavaliota noudattavan kannattaa ottaa B12 osaksi arkirutiiniaan.


B-ryhmän vitamiinit tukevat hermoston toimintaa, joten niiden riittävä saanti voi auttaa pitämään stressitasot alhaisina ja edistää ajattelun terävyyttä sekä muistia. Elämän stressaavina hetkinä, esimerkiksi työn tai opintojen tuomien kiireiden pyörteessä tai talven pimeinä kuukausina voi tukea elimistön toimintaa B-vitamiinilisän avulla. Lifen valikoimasta löydät laadukkaat tuotteet hyvinvoinnin edistämiseksi ja mikäli kaipaat lisää vinkkejä vitamiinien valintaan, voit kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.