Ravinto ja terveys
Tarua ja totta nukkumisesta

Tarua ja totta nukkumisesta

Keskittymiskyky, muisti, vastustuskyky, ruokahalu ja tunteet - unitutkija Christian Benedictin mukaan kaikki liittyy uneen. Katso tästä kahdeksan faktaa unta koskeviin väitteisiin liittyen.

Lue lisää

Keskittymiskyky, muisti, vastustuskyky, ruokahalu ja tunteet - unitutkija Christian Benedictin mukaan kaikki liittyy uneen. Jos nukut hyvin, elät pidempään ja olet terveempi, onnellisempi ja jopa älykkäämpi. Tässä jutussa kerromme totuuden kahdeksasta unta koskevasta väitteestä. 

1. Kaikki tarvitsevat kahdeksan  tuntia unta. 

TARUA. Geenit säätelevät unen tarvetta. National Sleep Foundationin mukaan useimmat ihmiset tarvitsevat 7-9 tuntia unta, mutta joillekin  riittää 5-6 tuntia. Tärkeintä on olla stressaamatta  huonommin nukutuista jaksoista, kuten pikkulapsiajoista ja vaihdevuosista.


2. Nukut huonommin, jos syöt myöhään illalla.  

TOTTA. Tutkimukset osoittavat, että ruoansulatus heikentää syvää unta, joten vältä raskasta  syömistä neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.  Iltasyöjillä on enemmän rasvaa, vähemmän lihasmassaa ja useammin närästystä kuin aiemmin  ruokailevilla.  



3. Kuntoilu illalla parantaa unta.

TARUA. Jooga tai iltakävely tekee hyvää, mutta  vältä sykettä kiihdyttävää ja stressihormonitasoja  kohottavaa liikuntaa 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sykettä kohottava harjoittelu muina  vuorokaudenaikoina sen sijaan parantaa unta.


4. Myöhäinen ruutuaika heikentää unta.

TOTTA. Näyttölaitteiden sininen valo hämää  aivoja ja vaikeuttaa nukahtamista. Sulje näyttöpäätteet kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa!

5. Univelkaa voi kuitata. 

TOTTA. Journal of Sleep Research -lehdessä  julkaistu tutkimus kertoo, että jos nukut liian  vähän viikon aikana, mutta saat paikattua univajetta viikonloppuna, saat korvattua syvän unen  puutetta. Mutta univaje heikentää keskittymiskykyä ja muistia. 


6. Ravintolisistä voi olla apua uniongelmiin. 

TOTTA. Tutkimukset osoittavat, että magnesium  voi auttaa esimerkiksi nukahtamisvaikeuksissa ja  jalkojen pistelyssä, koska se edistää normaalia  energia-aineenvaihduntaa sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. 



7. Unenpuute tekee nälkäiseksi.

TOTTA. Tutkimusten mukaan unenpuute lisää  lihomisen riskiä, sillä univajeen vaikutuksesta  kehossa on korkeampi ruokahalua stimuloivan  hormonin taso. Unenpuute tekee myös impulsiivisemmaksi, jolloin on vaikeampaa vastustaa  roskaruokaa.


8. Voit nukkua itsesi terveeksi.

TOTTA. Unen aikana elimistö korjaa itseään ja  parantaa vastustuskykyä. Unihormoni melatoniini  käynnistää immuunijärjestelmän ”puhdistusprosessin”. Hyvät yöunet myös lisäävät henkistä  tasapainoa ja edistävät mielenterveyttä.


Tiesitkö:

Yli 55% kaikista  ruotsalaisista, norjalaisista  ja suomalaisista on kokenut  unettomuutta viimeisen  12 kuukauden aikana.

Lähde: Terveysbarometri 2022