Ravinto ja terveys
rauta

Rauta

Väsyttääkö hyvistä yöunista huolimatta? Tuntuuko siltä, ettei ajatus kulje normaaliin tapaan ja työt takkuavat? Saattaa olla, että kehosi yrittää kertoa raudan puutteesta. Rauta on elimistölle tärkeä hivenaine ja veren hemoglobiinin rakenneosa. Se osallistuu hapenkuljetukseen ja on mukana lukuisissa aineenvaihduntareaktioissa. Lifesta löydät rautavalmisteet nestemäisenä tai tablettimuodossa useilta eri valmistajilta.

Raudan riittävä saanti edistää hyvinvointia

Rauta on elimistölle tärkeä hivenaine, joka osallistuu hapenkuljetukseen ja on mukana lukuisissa aineenvaihduntareaktioissa. Ferritiini, eli varastorauta, on raudan varastoitumis- ja imeytymismuoto ja sitä käytetään usein rautatasojen mittarina. Tosin elimistössä voi olla raudanpuutosta, vaikka ferritiiniarvot olisivatkin kohdillaan.


Väsymyksen lisäksi muita raudan puutostilan oireita voivat olla sekavuus, keskittymiskyvyn puute, ihon kalpeus, kynsien haurastuminen sekä lisääntynyt hengästyminen. Keho ei välttämättä enää suoriudu yhtä hyvin kaikista niistä askareista, jotka ovat aiemmin tuntuneet helpoilta.


Puutosoireet saattavat ilmaantua hiljalleen ja jossain vaiheessa voi jopa tuntua siltä, että väsymys tai muut oireet ovat aina olleet arjessa läsnä. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuitenkin kuuluu energisyys ja kyky suoriutua arjen askareista, joten mikäli tuntuu siltä, että tavanomaiset toimet käyvät liian raskaiksi, kannattaa tarkastella omaa terveyttä ja varmistaa, että elimistö saa kaikki tarvitsemansa suojaravintoaineet.


Monipuolista ruokavaliota noudattamalla elimistö saa yleensä hyvin rautaa, tosin sen imeytymiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Esimerkiksi toinen elimistölle tärkeä kivennäisaine, kalsium, saattaa häiritä imeytymistä, mikäli kalsiumin ja raudan nauttimisen välillä ei ole kulunut riittävästi aikaa. Aterioita voi suunnitella hiukan ravintoaineiden mukaan ja yrittää huolehtia siitä, etteivät esimerkiksi maitotuotteet, kahvi ja tee heikennä imeytymisprosessia. Myös elimistön erilaiset imeytymishäiriöt voivat hankaloittaa hivenaineen talteenottoa.


Raudan riittävä saanti edistää kehon ja mielen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hivenaineen ensisijainen lähde on monipuolinen, ravitsemussuositusten mukainen ruoka. Erityisesti liha ja täysjyväviljatuotteet ovat hyviä ravintoaineen lähteitä. Lautaselle kannattaa säännöllisesti lisätä esimerkiksi papuja ja pinaattia, jälkiruuaksi voi valita muutaman palan tummaa suklaata.


Anemian taustalla voi olla raudan tai vitamiinien puutosta

Puutos saattaa johtaa anemiaan. Anemiassa veren hemoglobiini on tavallista alhaisempi. Lievimmillään anemia laskee suorituskykyä, mutta pahimmillaan voi aiheuttaa muun muassa huimausta sekä hengenahdistusta. Anemian taustalla saattaa olla useita eri tekijöitä: hemoglobiinin muodostuksessa välttämättömän raudan puute on yleisin anemian aiheuttaja, mutta myös B12-vitamiinin sekä foolihapon vajaus saattaa johtaa anemiaan.


Runsaat kuukautiset ja raskaus lisäävät hivenaineen tarvetta

Jokaisen elimistö tarvitsee rautaa, mutta tietyissä tilanteissa tarve voi korostua. Monipuolista ravintoa ja hyviä raudanlähteitä käyttävillä ei yleensä ole ongelmia ja puutostiloja, mutta joissain elämäntilanteissa puutoksen riski saattaa kasvaa. Esimerkiksi runsas ja säännöllinen verenmenetys voi johtaa hivenaineen vajaukseen ja tämän vuoksi naisilla runsaat kuukautiset linkittyvät usein raudan määrän vähentymiseen. 


Raskauden aikana on tärkeää huolehtia riittävästä hivenaineen saannista, sillä monilla naisilla hemoglobiinin taso laskee raskauden myötä, kun kasvava sikiö tarvitsee kehittyäkseen rautaa. Naisen kehon erityistarpeet on hyvä huomioida ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia kaikissa elämänvaiheissa.


Rautatasot voivat laskea myös muista syistä, esimerkiksi ikääntymisen myötä imeytymisprosessit saattavat heikentyä. Kasvissyöjät vuorostaan saavat yleensä ravinnosta hyvin ei-hemirautaa, mutta se imeytyy vähemmän tehokkaasti kuin sen eläinperäinen vastine. Urheilijoiden on myös hyvä tarkkailla hivenaineen saantia kehoon kohdistuvien kuormitusten vuoksi.


Mistä kasvissyöjä saa rautaa?

Kasvissyöjä saa rautaa muun muassa täysjyväviljatuotteista, linsseistä ja muista palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä.


Kasvissyöjän tai vegaanista ruokavaliota noudattavan ruokavaliossa on useita ei-hemiraudan lähteitä, mutta kasvikunnan tuotteista rauta imeytyy heikommin kuin eläinperäisistä tuotteista saatava hemirauta. Imeytymisprosessia voi tukea esimerkiksi nauttimalla samaan aikaan C-vitamiinia. Elimistön raudantarvetta voi tarvittaessa täydentää myös ravintolisällä. Lifen verkkokaupasta löydät sekä vegaaniseen ruokavalioon sopivat rautavalmisteet että muitakin vegaanista ruokavaliota tukevia tuotteita. Kasvissyöjän tai vegaanin kannattaa esimerkiksi varmistaa muun muassa B12- ja D-vitamiinin sekä sinkin ja jodin riittävä saanti. 


Mikäli kaipaat lisää vinkkejä hyvinvoinnin tukemiseen liittyen, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.