Ravinto ja terveys

Rasvahapot

Rasvahapoilla on tärkeä rooli muun muassa aivojen, hermoston, sekä sydämen toiminnan tukemisessa. Lifen laajasta valikoimasta löydät monia laadukkaita omega-rasvahappojen lähteitä kokonaisvaltaisen hyvinvointisi tueksi!

Rasvahapot Lifesta

Rasvahapoilla on merkittävä rooli elimistön toiminnassa, sillä ne edistävät muun muassa sydämen terveyttä, aivojen toimintaa, verisuonten hyvinvointia sekä ylläpitävät näkökykyä. Rasvat jaetaan tyydyttymättömiin, pehmeisiin rasvoihin ja koviin, tyydyttyneisiin. Yleisesti ottaen voidaan ajatella, että mitä juoksevampaa rasva on, sitä jouhevammin se liikkuu myös verisuonissa. 


Perinteisessä suomalaisessa ruokavaliossa pehmeiden rasvojen osuus on ajoittain voinut jäädä liian pieneksi verrattuna koviin, joten hyvien ja elimistölle tärkeiden rasvahappojen saanti on tärkeää turvata. Parhaiten se onnistuu varmistamalla ravinnon riittävä monipuolisuus arjessa.


Menneinä vuosina rasvoilla on ollut huono maine ja esimerkiksi painoaan tarkkaileva saattaa helposti karsia ruokavaliostaan rasvoja painon alenemisen toivossa. Todellisuudessa terveelliset rasvat auttavat myös painonhallinnassa ja huolehtivat muutenkin kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Pehmeä rasva on tärkeää myös muistin toiminnan ja muistisairauksien ehkäisyn kannalta. 


Elimistölle välttämättömien rasvojen puute voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Ruokavalion tai vaikkapa allergiasta johtuvien ruokarajoitusten myötä hyvien rasvojen vähimmäistarve ei välttämättä aina täyty. Elimistön toiminnan tueksi löydät Lifen verkkokaupasta kattavan valikoiman rasvahappoja kaikenikäisille.


Omegat tukevat terveyttä

Omegat kuuluvat pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen joukkoon. Omega-3 ja omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä, niitä ei synny elimistössä vaan ne on saatava ravinnosta. Ihmisille välttämättömien omegojen osuus saattaa jäädä liian pieneksi erityisesti ikääntyneillä, joten on hyvä seurata, saako arjessa hyviä rasvoja ravitsemussuositusten mukaisesti.


Monipuolinen ravinto on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä ja tasapainoinen lautasmalli avain myös tärkeiden rasvojen saantiin. Terveydelle hyvää tekevien rasvahappojen lähteitä ovat esimerkiksi saksanpähkinät, rypsiöljy, pellavansiemenet sekä rasvainen kala. Kala on mainio omega-3-happojen sekä myös D-vitamiinin lähde ja sitä suositellaankin syötäväksi pari kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Kasvissyöjä tai kalalle allerginen voi saada tarvitsemansa rasvat myös kasvikunnan tehoaineista.


Mistä kasvissyöjä saa tarvittavia rasvahappoja?

Terveellisten rasvojen lähteitä löytyy kasvikunnasta yllin kyllin eikä kasvissyöjän tarvitse tinkiä sydänterveydestä tai muun elimistön tasapainoisesta hyvinvoinnista. Kasvisravintoa suosiva saa elintoiminnoille tarpeellisia rasvahappoja monista kasviöljyistä, esimerkiksi omega-3:a löytyy saksanpähkinöistä, rypsiöljystä, pellavansiemenöljystä sekä hamppuöljystä. Myös marjoissa on mukana luonnon omia tehoaineita, joita löytyy myös marjaöljyistä. Muun muassa mustaherukasta saa tukea verisuonten terveyteen, tyrnin on puolestaan havaittu edistävän limakalvojen hyvinvointia.


Jokapäiväisessä arjessa on mahdollista tehdä pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon hyvinvointia ja tärkeiden rasvojen saantia. Leivän päälle voi valita pehmeitä rasvoja sisältäviä levitteitä, salaateissa ja ruuan valmistuksessa voi käyttää kasviöljyjä tai öljypohjaisia kastikkeita. Erilaiset elämäntilanteet, hektinen elämänrytmi tai muut tekijät voivat kuitenkin vaikuttaa ruokavalion monipuolisuuteen, minkä seurauksena keho ei saa riittävästi elimistön kaipaamia pehmeitä rasvoja. Elimistö kuitenkin tarvitsee rasvahappoja muun muassa sydämen, aivojen ja hermoston toimintaan sekä solukalvojen rakennusaineeksi. 


Mikäli ravinto ei riitä kattamaan kehon tarpeita, voi täydennystä saada myös luonnollista hyvää vointia tukevien valmisteiden avulla. Valmisteista voi valita omia tarpeita parhaiten palvelevat tuotteet: rasvoja saa niin kapseleissa kuin nesteiden tai öljyjen muodossa. Valikoimasta löydät myös lapsille sopivat rasvahappovalmisteet.


Terveelliset rasvat ovat sydämen terveyden ja koko kehon tasapainoisen toiminnan kannalta tärkeitä. Pyri huolehtimaan kaikissa elämänvaiheissa siitä, että elimistösi saa riittävästi rakennusaineita niin kehosi kiittää huolenpidosta ja tuesta myös tulevaisuudessa. Lifen laadukkaasta valikoimasta löydät sopivat tuotteet kaikenikäisille kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tueksi. Mikäli kaipaat lisää vinkkejä aiheesta, voit hyödyntää myös Lifen myymälöiden henkilökunnan asiantuntevuutta!