Ravinto ja terveys

E-vitamiinit

E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten vitamiinien ryhmään eli se varastoituu elimistöön, toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit. E-vitamiinin tärkeänä tehtävänä on edistää solujen suojaamista oksidatiiviselta stressiltä. Lifesta löydät E-vitamiinituotteita hyvinvoinnin tueksi.

E-vitamiineja Lifesta

E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten vitamiinien ryhmään ja sen tärkeänä tehtävänä on solujen suojaaminen hapetusstressiltä eli oksidatiiviselta stressiltä. Hapetusstressistä puhutaan silloin, kun antioksidanttien ja vapaiden radikaalien välillä vallitsee epätasapaino. Vapaat radikaalit ovat yhdisteitä, joita muodostuu sekä elimistön luonnollisten prosessien että ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Esimerkiksi elimistön muuttaessa ruokaa energiaksi syntyy sivutuotteena vapaita radikaaleja. Ulkoisia tekijöitä voivat olla ilmansaasteet tai auringonvalo.


Antioksidantti-termi kuvaa ennen kaikkea ominaisuutta, antioksidanttivaikutusta. Antioksidanttien joukko on runsaslukuinen: antioksidanttisia ominaisuuksia on muun muassa E- ja C-vitamiineilla, beetakaroteenilla, seleenillä sekä ubikinonilla. Antioksidanttien ensisijaisena lähteenä toimii terveellinen ja monipuolinen ruokavalio.

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on tärkeää huolehtia riittävän monipuolisesta ravinnosta sekä liikunnan ja levon sopivasta suhteesta arjessa. 


Monipuolinen ravinto sisältää elimistön toiminnan kannalta välttämättömiä suojaravintoaineita. Erilaiset elämäntilanteet saattavat kuitenkin johtaa siihen, etteivät kehon vitamiinitarpeet tule tyydytetyksi, esimerkiksi elimistön imeytymishäiriöiden vuoksi. Tällöin voi harkita hyvinvointia tukevaa vitamiinivalmistetta, jonka avulla varmistetaan saantisuositusten täyttyminen.


Mistä saa E-vitamiinia?

E-vitamiinia saa ensisijaisesti kasvikunnan tuotteista. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat täysjyvävalmisteet, kasviöljyt sekä pähkinät ja siemenet.


E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisten ryhmään eli se varastoituu elimistöön, toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit. Yleensä saantisuosituksen mukaisen määrän vitamiinia saa monipuolisesta ravinnosta, mutta välillä elämäntilanteet voivat vaikuttaa suojaravintoaineiden saantiin. Joskus omasta hyvinvoinnista huolehtiminen voi tuntua haastavalta eikä arjessa meinaa löytyä aikaa tasapainoisten aterioiden koostamiseen. Kuitenkin terveelliset elämäntavat ja ravitsemuksellisten suositusten noudattaminen voivat parhaimmillaan kohottaa elämänlaatua, joten ravinnon monipuolisuudesta huolehtiminen on lopulta palkitsevaa. 


Pienilläkin arjen valinnoilla voi lisätä päivittäisten suojaravintoaineiden saantia ja varmistaa, että elimistö saa riittävästi esimerkiksi E-vitamiinia. Siemeniä saa helposti lisättyä vaikkapa salaattien päälle. Pähkinät vuorostaan ovat kehon hyvinvointia tukevia välipaloja, joissa yhdistyvät sekä terveellisyys että hyvä maku. Kasviöljyistä esimerkiksi vehnänalkioöljy on E-vitamiinin lähde.


Öljyt ovat muiltakin osin monikäyttöisiä ja hyvinvointia tukevia tuotteita, esimerkiksi kasviöljyt ovat pääosin elimistölle tärkeiden pehmeiden rasvojen lähteitä. Osa öljyistä sopii käytettäväksi sellaisenaan tai vaikkapa salaatin joukkoon lisättynä, osa taas toimii hyvin paistamisessa. Monipuoliset öljyt voivat olla apuna myös kauneudenhoidossa, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kannattaa tutustua eri öljyjen ominaisuuksiin ja valita juuri omaan käyttöön sopiva tuote. Lifen verkkokaupan valikoimasta löydät öljyjä erilaisiin käyttötarkoituksiin!


Antioksidantit ja ihon hyvinvointi

Myös ihonhoidon ja kosmetiikan saralla on viime vuosina kiinnostuttu antioksidanttien vaikutuksesta ihon hyvinvointiin. Muun muassa erilaiset öljyt, voiteet ja seerumit valjastavat eri raaka-aineiden luonnolliset antioksidanttiset ominaisuudet hyötykäyttöön.


Iho on kaunis kaikissa ikävaiheissa ja ikääntymisen myötä kasvoille ilmestyvät rypyt kertovat vain eletystä elämästä. Ihoon kohdistuu kuitenkin myös erilaisia ulkoisia kuormitustekijöitä ja oikeanlaisella ihonhoidolla voi ehkäistä ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä. Yksi iso kuormitustekijä on aurinko. Vaikka auringonvalo on sekä hyvän mielen että D-vitamiinin lähde, se saattaa kuitenkin jättää jälkensä iholle esimerkiksi ryppyjen muodossa. Antioksidanttien tehtävänä on tukea ihon hyvinvointia ja torjua mahdollisia haittavaikutuksia, siksi monissa ihonhoitotuotteissa onkin hyödynnetty E-vitamiinin tai muiden antioksidanttien voimaa. Tehokkain tapa edistää ihon terveyttä ja kauneutta on sen asianmukainen suojaaminen auringolta, mutta myös omalle iholle sopivat, hoitavat ja hellivät tuotteet voivat myötävaikuttaa ihon hyvinvointiin.


Mikäli haluat kysyä lisää tuotteista tai kaipaat lisävinkkejä, voit kääntyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen.