Ravinto ja terveys

Silmät, korvat ja nenä

Lifen valikoimasta löydät tuotteita silmien, korvien ja nenän hyvinvoinnin ulkoiseen tukemiseen. Nenäsumute ja nenäkannu auttavat hoitamaan nenän limakalvoja, silmätipat vuorostaan helpottavat silmien kuivuutta ja ärtyneisyyttä. Tuotevalikoimassa myös perinteikkäät korvakynttilät. Tutustu tuotteisiin!

Silmien, korvien ja nenän hyvinvointia tukevia tuotteita Lifesta

Kehon eri aistien hyvinvointia on tärkeä tukea kaikissa elämänvaiheissa. Ympärillämme olevien ärsykkeiden määrää on jatkuvasti lisääntynyt: kuulokkeet kulkevat säännöllisesti arjessa mukana ja tuovat äänilähteet lähietäisyydelle. Näyttöpäätteitä tulee katsottua niin töissä kuin vapaallakin. Siitepöly ja katupöly koettelevat limakalvoja. Siksi korvien, silmien ja nenän hyvinvointiin kannattaa panostaa ja tukea niiden normaalia toimintaa.


Nenäkannu ja nenäsumutteet nenän limakalvojen tukena

Erityisesti siitepölykaudella nenän limakalvot kaipaavat huolenpitoa. Nenäkannun avulla voi huuhdella hellävaraisesti limakalvoilta pölyn, siitepölyn sekä muun kuivan eritteen. Myös esimerkiksi kuiva huoneilma voi ärsyttää nenän limakalvoja, jolloin tarvittavaa lisäkosteutusta voi saada nenäsuihkeen avulla. 


Kuuloa kannattaa suojella voimakkailta ääniltä

Kuuloaistin muuttuminen iän myötä on luonnollinen prosessi ja esimerkiksi aikuiset eivät kuule korkeita ääniä yhtä hyvin kuin lapset. Ikääntymisen tuomat muutokset kuuloaistiin ovat tavanomaisia, mutta kuulo voi heikentyä myös muista syistä. 


Korvia ja kuuloa on mahdollista tukea arjen valinnoilla. Meluisassa työympäristössä asianmukaiset kuulosuojat ovat tärkeitä, mutta myös vapaa-ajalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, etteivät korvat altistu liian voimakkaille äänille. Pitkällinen altistuminen suurille äänenvoimakkuuksille voi heikentää kuuloa myös nuoremmalla iällä.


Kuulon hienoinen heikentyminen voi kieliä myös vääränlaisista puhdistusrutiineista ja niistä johtuvasta tukkeumasta. Korvien puhdistuksessa kannattaa olla hellävarainen, sillä korvakäytävä on kapea ja käytävän iho on herkkää. Yleisesti ottaen kevyt puhdistus korvakäytävän suun alueella riittää. Kuuloaistin heikentymisen merkkeihin kannattaa aina reagoida ja kartoittaa korvien hyvinvointi. Heikentynyttä kuuloa voi tarvittaessa tukea apuvälinein.


Ärtyneet silmät saattavat tarvita lepoa tai kosteutusta

Ympäristön digitalisoituminen ja erilaisten ärsykkeiden kirjo rasittavat korvien lisäksi myös silmiä. Näyttöpäätteiden äärellä vietetty aika kasvaa ja näkö rasittuu niin töissä, kuin vapaa-ajallakin. Tämän vuoksi on tärkeää antaa silmien levätä ja tukea näköä myös kuormitusten keskellä. 


Silmien kuivumisen taustalla saattaa olla intensiivisen päätetyöskentelyn lisäksi muun muassa voimakas ilmastointi. Kuiviin ja ärtyneisiin silmiin voi saada apua silmätipoista. Mikäli käyttää piilolinssejä, kannattaa ensin varmistaa, että silmätipat sopivat käytettäväksi myös piilolinssien kanssa.


Silmien hyvinvointia arjessa voi edistää muun muassa rajoittamalla ruutuaikaa, säätämällä näyttöjen väriasetuksia sekä pitämällä päätetyöskentelyn aikana säännöllisiä taukoja. Taukojen aikana voi vetreyttää istumatyön jähmettämiä lihaksia ja samalla jumpata silmiäkin. Vaikka väsyneitä silmiä tekisi mieli hieroa, kannattaa kuitenkin helpottaa väsymyksen tunnetta muilla tavoin: katseen voi suunnatta kauas tai sulkea hetkeksi silmät.


Ulkoisiin rasitteisiin voi kuulua myös kosmetiikka, mikäli meikit ovat päässeet vanhentumaan tai niihin on kerääntynyt bakteereita. Tämän vuoksi meikkipussin sisältö kannattaa päivittää riittävän usein. Meikkiä käyttävän on tärkeää myös kiinnittää huomiota hellävaraiseen, mutta tehokkaaseen puhdistukseen ja erityisesti vedenkestävä silmämeikki saattaa vaatia kaksivaiheista pesua. Puhdistuksen jälkeen silmien alapuolella olevaa herkkää ja ohutta ihoa kannattaa helliä silmänympärysvoiteella tai vaihtoehtoisesti silmänalusnaamioilla. Ihonhoidon voi yhdistää yleiseen rentoutumishetkeen, jolloin saa toviksi laittaa silmät kiinni ja päästää irti arjen murheista.


A-vitamiini mukana näkökyvyn ylläpidossa

Ulkoisen tuen lisäksi silmien hyvinvointia voi pyrkiä edistämään myös sisäisesti. A-vitamiini tukee näkökyvyn normaalia toimintaa ja hyvien omega-rasvahappojen riittävä saanti on linkitetty silmien hyvinvointiin. A-vitamiinia saa muun muassa porkkanoista, maksasta, munista sekä maitotuotteista, mutta mikäli monipuolisen ruokavalion koostaminen ei aina onnistu, voi terveellisiä elämäntapoja tukea myös ravintolisän avulla.


Näkökyvyn muutoksiin kannattaa kiinnittää huomiota ja tarkastuttaa näkö, mikäli havaitsee heikentymisen merkkejä. Esimerkiksi jatkuva siristelyn tarve saattaa kertoa siitä, että silmät tarvitsevat lisätukea. Rasittuneet silmät saattavat johtaa myös päänsärkyyn.


Lifen verkkokaupasta löydät tuotteita korvien, silmien ja nenän hyvinvoinnin tueksi. Lisävinkkejä voi kysyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!