Ravinto ja terveys

Ravintolisät silmille ja kuulolle

Silmien ravintolisät sisältävät antioksidantteja ja hivenaineita, jotka tukevat normaalia näkökykyä. Valikoimassa muun muassa omega-7, A-, E-vitamiinia sekä luteiinia, zeaksantiinia ja mustikkauutetta sisältäviä laadukkaita valmisteita.

Tuotteita näön ja kuulon hyvinvointiin Lifesta

Näkö ja kuulo ovat kaksi tärkeää aistia, joihin kohdistuu arjessa lukuisia kuormitustekijöitä ja aistiärsykkeet ovat läsnä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Näkökyvyn ja kuulon heikentyminen voi olla osa ikääntymisprosessia, mutta ennenaikaisten ongelmien osalta ennaltaehkäisy, eli näön ja kuulon suojaaminen ja toiminnan tukeminen, on tärkeässä roolissa.


Silmät altistuvat valoa hohkaaville näyttöpäätteille työpaikalla, koulussa ja kotona. Kuulokkeet kulkevat monen arjessa mukana päivittäin. Digitalisoituva ympäristö tarjoaa runsaasti ärsykkeitä vuorokauden kaikkina hetkinä, joten näön ja kuulon hyvinvoinnin tukemiseksi kannattaa tehdä tietoisia valintoja ja pyrkiä tarjoamaan silmille ja korville riittävästi lepoa, jotta aistit eivät heikentyisi ennenaikaisesti.

Ikääntyminen tuo usein muutoksia näköön ja kuuloon

Ikääntymiseen kuuluu monia luonnollisia muutoksia ja esimerkiksi lähinäkö voi iän myötä heikentyä. Kauempana olevat esineet ja asiat saattavat edelleen näkyä hyvin, mutta lähelle tuodusta tekstistä ei välttämättä saa selvää. Myös kuuleminen muuttuu iän myötä, esimerkiksi lapset kykenevät kuulemaan korkeampia äänen taajuuksia kuin aikuiset ja kuulo heikentyy asteittaisesti ikääntymisen myötä. Luonnollisissa muutoksissa voi käyttää apuna kuuloa tukevia välineitä, mutta ennenaikaisen kuulon heikentymisen ehkäisemiseksi on tärkeää suojata korvat.

Kuuloa on tärkeää suojata voimakkailta ääniltä

Korva on herkkä elin, joten pitkäaikainen altistuminen kovalle metelille saattaa johtaa pysyviin vaurioihin ja esimerkiksi tinnitukseen. Kuuloa kannattaakin suojata asianmukaisin varustein ja muistaa korvatulpat sekä kuulosuojat niissä tilaisuuksissa ja ympäristöissä, joissa äänen tasot ovat kovalla eikä niihin välttämättä voi itse vaikuttaa. Arjessa on myös tärkeää seurata kuulokkeiden äänenvoimakkuuksia ja säätää niitä siten, että kuulo rasittuisi mahdollisimman vähän. Kuulon rasitukseen vaikuttaa äänenvoimakkuuden lisäksi myös altistusaika, joten korvia kannattaa lepuuttaa säännöllisin väliajoin. Mikäli havaitsee kuulon heikentyneen lyhyen ajan sisällä, kannattaa heikentymisen syy aina selvittää.

Miten tukea näköä?

Näköä voi tukea suojaamalla silmät asianmukaisesti sekä varmistamalla monipuolinen ja terveellinen ruokavalio, joka tukee silmien hyvinvointia ja näkökyvyn normaalia toimintaa.

Kuten kuulonkin osalta, myös näköä on tärkeää tukea arjen rasitusten keskellä ja tarjota silmille riittävästi lepoa. Hyvä työergonomia ja säännölliset tauot näyttöpäätetyöskentelystä auttavat silmiä palautumaan ja samaan taukoon voi yhdistää myös muun kehon venyttelyn tai jumpan, tällöin koko keho vetreytyy. Mikäli silmät tuntuvat rasittuneilta, voi hetkellisen lepuuttamisen lisäksi käyttää silmiä kosteuttavia tippoja. Tipat lievittävät ärtyneiden silmien kutinaa ja muita epämiellyttäviä tuntemuksia.


Monipuolinen ja runsaasti elimistölle tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruokavalio on yksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspalikoista. Silmien hyvinvointia voi erityisesti tukea varmistamalla, että saa saantisuosituksen mukaisesti A-vitamiinia, sillä vitamiini tukee näkökyvyn normaalia toimintaa. Myös riittävä rasvahappojen saanti on liitetty silmien hyvinvointiin. Luonnosta löytyy runsaasti elimistön toimintaa tukevia hyvinvoinnin lähteitä. Mustikka on yksi esimerkki läheltä löytyvästä superruoasta, joka sisältää muun muassa A- ja C-vitamiineja sekä muita tärkeitä ravintoaineita.


Silmien ja korvien suojaaminen voimakkailta ja pitkäkestoisilta ärsykkeiltä on tärkeää, mikäli haluaa ennaltaehkäistä näön ja kuulon toiminnan ennenaikaista heikentymistä. Silmiä on hyvä suojata aina kirkkaiden valonlähteiden äärellä, mutta myös tavallisessa arjessa tehdyt valinnat voivat vaikuttaa näköön. Lukemisen ja muun intensiivistä keskittymistä vaativan työn äärellä kannattaa huolehtia riittävästä valaistuksesta. Työskentelyn lomassa on hyvä välillä pitää taukoja: siirtää katse pois työstä tai näytöltä ja sitten keskittää se toviksi kauemmas. Ruutuaikaa on hyvä tarkkailla aikuisenkin ja järjestää säännöllisesti hetkiä, jolloin ahkerassa käytössä olevat aistit saavat levätä.

Lifen verkkokaupasta löydät tuotteita, joiden avulla näköä ja kuuloa voi tukea niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Lisävinkkejä ja inspiraatiota voit saada myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!