Ravinto ja terveys
8 vinkkiä PMS-oireiden lievittämiseen

8 vinkkiä PMS-oireiden lievittämiseen

Alakuloa, ärtymystä, kipeät rinnat, vatsakipua… Lähes 85 % naisista on joskus kokenut PMS-oireita eli kuukautisia edeltävän oireyhtymän oireita. Tässä on kahdeksan lempeää vinkkiä oireiden lievittämiseen.

Lue lisää

Alakuloa, ärtymystä, kipeät rinnat, vatsakipua... Lähes 85 % naisista on joskus kokenut PMS-oireita eli kuukautisia edeltävän oireyhtymän oireita. Lifen ravitsemusasiantuntija Linda Granquistin mukaan itse voi tehdä paljon PMS-oireiden lievittämiseksi. 

1. Kartoita kuukautiskiertosi.

Monilla oireet ovat epäsäännöllisiä. Käytä kalenteria tai sovellusta (esim. Natural Cycles, Clue tai Flow) seurataksesi mielialaasi kuukautiskierron aikana. Kun tiedät, mitä kehossasi tapahtuu, sinun on helpompi mukauttaa elintapojasi kiertosi mukaan.


2. Vähennä stressiä.

Stressi on suurin syy hormonaaliseen epätasapainoon. Priorisoi sen takia lepo ja palautuminen. Stressi voi ilmetä myös infektioina, tulehduksina, suolistoflooran epätasapainona tai ravitsemuksellisina puutostiloina. Mikä stressaa juuri sinua?

3. Tasapainota vuorokausirytmisi.

Päivänvalo säätelee kortisolin, melatoniinin ja serotoniinin tuotantoa, ja on siksi ratkaiseva hormonitasapainomme kannalta. Mene nukkumaan samaan aikaan, välttele näyttöpäätteitä illalla ja tankkaa aamulla päivänvaloa auttaaksesi kehoasi muodostamaan kortisolia sekä serotoniinia, joka tekee sinusta virkeän ja iloisen.


4. Helpota lämmöllä.

Harvat asiat helpottavat kuukautiskipuja yhtä tehokkaasti kuin lämmin vehnätyyny vatsalla. Myös kuuma kylpy voi tehdä ihmeitä.

5. Vähennä kahvia.

Monet naiset kertovat, että kuukautiskiertoon liittyvät oireet ovat vähentyneet, kun he ovat jättäneet kofeiinin pois. Kofeiini stimuloi lisämunuaisia ja lisää stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin tuotantoa, mikä voi myös vaikeuttaa estrogeenin hajoamista maksassa ja vähentää progesteronin tuotantoa.

6. Panosta ruokavalioosi.

Hormonien muodostamiseen tarvitaan oikeita rakennuspalikoita hyödyllisten rasvahappojen (pähkinät, siemenet, kala, avokado), proteiinin (kananmuna, liha, palkokasvit) ja hitaiden hiilihydraattien (vihannekset, juurekset, täysjyvä) muodossa. Syö runsaasti vihanneksia ja kokeile tulehdusta vähentävää anti-inflammatorista ruokavaliota tukemaan hormonaalista terveyttäsi. Terve ruoansulatus ja tasapainoinen suolistofloora ovat tärkeitä ravintoaineiden imeytymiselle.

7. Hyödynnä ravintolisät.

Köyhtynyt maaperä, jalostetut elintarvikkeet, stressi, tietyt lääkkeet, kofeiini ja alkoholi ovat kaikki tekijöitä, jotka lisäävät tiettyjen ravintoaineiden tarvetta. Esimerkkejä hyödyllisistä ravintolisistä ovat omega-3-rasvahapot (kalaöljy), GLA (helokkiöljy), D-vitamiini, sinkki, magnesium, B-vitamiinit (etenkin B6) sekä yrtit, kuten ashwagandha.

8. Liiku säännöllisesti.

Fyysinen aktiivisuus parantaa hormonitasapainoa ja antaa lisää energiaa, koska se auttaa vapauttamaan aivoissa endorfiinia, joka vähentää ahdistusta, huolta ja masennusta.

Life suosittelee