Ravinto ja terveys

Myyttejä ja totuuksia aurinkosuojasta

Olemme odottaneet aurinkoa. Auringon paahteesta voi kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä, jos emme nauti siitä kohtuudella. Tässä artikkelissa esittelemme yhdeksän myyttiä auringonotosta. Kerromme myös vinkkejä, joiden avulla valmistelet ja suojaat ihoasi saadaksesi parhaan – ja turvallisimman – rusketuksen

Iholla on luontainen aurinkosuoja. TOTTA!

Jos olet blondi tai punatukkainen, ihossasi on vähemmän auringonvalolta suojaavaa pigmenttiä. Mitä tummempi ihosi on, sitä parempi aurinkosuoja sinulla on luonnostaan. Kaikki voivat kuitenkin polttaa ihonsa. Anna ihosi päivettyä varovasti keväällä, niin saat luontaista suojaa palamista vastaan. Muista kuitenkin, että luontainen suoja on heikompi kuin SPF 6 -aurinkosuojakerroin. Muista siis aurinkovoide silloinkin, kun olet jo saanut ihoosi väriä.


Riittää, että levitän aurinkovoidetta itseni kerran päivässä. VÄÄRIN!

Kun uit, otat aurinkoa tai hikoilet, aurinkosuojan teho heikkenee nopeasti. ”Vedenkestävienkin” aurinkosuojien teho säilyy vain noin 40 minuutin ajan uinnin jälkeen. Levitä aurinkovoidetta runsaasti iholle joka kolmas tunti – useamminkin, jos uit tai hikoilet runsaasti.


En rusketu lainkaan, jos käytän aurinkovoidetta tai vaatteita VÄÄRIN!

Auringon voimakkaat UV-säteet läpäisevät aurinkovoiteen, vaatteet ja pilvet. Siksi ihosi ruskettuu, vaikka käyttäisit tehokasta aurinkosuojaa. Tumma vaate suojaa paremmin kuin vaalea, ja löysä ja paksu vaate suojaa paremmin kuin tiukka. Ohuen valkoisen t-paidan aurinkosuojakerroin on noin 10.


Vuosia vanhasta aurinkovoiteesta ei ole hyötyä. TOTTA!

Avattu aurinkovoidepurkki kestää keskimäärin vuoden. Koko vuoden kaapissa talvehtinut avattu aurinkovoide ei siis anna luvattua suojaa. Tarkista, onko aurinkosuojavoiteen väri, tuoksu tai koostumus muuttunut. Jos on, tuote voi olla vanhentunut.


En tarvitse aurinkosuojaa, kun oleskelen varjossa. VÄÄRIN!

90 prosenttia auringon UV-säteistä läpäisee helposti pilvet, ja auringonsäteet heijastuvat hiekasta, vedestä ja lumesta. Voit siis saada paljon aurinkoa myös pilvisenä päivänä. Pilvisenä päivänä et myöskään tunne kuumuutta, ja saatat siksi viettää

ulkona pidemmän ajan.


Liiallinen altistuminen auringolle on merkittävin ihosyöpää aiheuttava tekijä. TOTTA!

Useimmat tietävät, että auringonsäteet voivat aiheuttaa ihosyöpää. Siitä huolimatta monet eivät suojaudu riittävästi ja polttavat ihonsa. Ihon toistuva palaminen voi johtaa ihosolujen kontrolloimattomaan jakautumiseen ja kasvuun. Muista, että lapset tulee suojata auringolta erityisen hyvin, sillä heidän ihonsa on aikuisten ihoa herkempi.


Aurinkovoiteen ansiosta voin olla auringossa niin kauan kuin haluan. VÄÄRIN!

Aurinkosuoja vähentää auringonsäteiden vaikutusta ihoon. Sen käyttö ei kuitenkaan tarkoita, että voisit viettää rannalla koko päivän huoletta. Aurinkovoide, jonka SPF on 15, antaa 93,3-prosenttisen suojan auringon UVB-säteiltä. SPF 30 suojaa auringolta 97,6-prosenttisesti. Aurinkosuojakertoimen tuplaaminen antaa siis vain hieman lisäsuojaa. Käytä aina korkeinta suojakerrointa.


Huonolla säällä ei ole vaaraa palamisesta. VÄÄRIN!

Tavanomainen virhe on unohtaa aurinkosuoja, kun sää on kylmä ja pilvinen. Auringon lämmön on kuitenkin vaikeampi läpäistä pilvikerros kuin UV-säteiden. Siksi iho on syytä suojata silloinkin, kun aurinko on piilossa pilvien takana. Älä siis anna lämpötilan hämätä! Voit polttaa itsesi silloinkin, kun tuulee ja on kylmä.


Kaikki aurinkovoiteet ovat yhtä hyviä. VÄÄRIN!

Aurinkosuojatuotteissa on suuria eroja. Tarjolla on fysikaalisia aurinkosuojia, jotka jäävät ihon pintaan ja saavat auringon haitalliset UV-säteet heijastumaan pois iholta. Kemikaaliset aurinkosuojat koostuvat molekyyleistä, jotka imeytyvät ihoon ja suojaavat UV-säteiltä. Varmista, että aurinkovoiteesi suojaa sekä UVA- että UVB-säteilyltä. UVAsäteet nopeuttavat ihon ikääntymistä ja UVB-säteet voivat aiheuttaa ihon epätasaista pigmentoitumista.KÄYTÄ AURINKOVOIDETTA REILUSTI!

Jotta saat koko kehosi huolella suojatuksi, tarvitset kädentäydeltä aurinkovoidetta, noin 20–40 ml.

Laita mielellään tuplakerros suojaa ja odottele 20 minuuttia levityksen välillä. Älä unohda levittää voidetta korvalehtiisi!