Ravinto ja terveys

Eteeriset öljyt

Suuri valikoima eteerisiä öljyjä muun muassa tuotemerkeiltä Frantsila, Puhdas+ ja Flow. Eteerisiä öljyjä voi hyödyntää hyvinvoinnin tueksi monin eri tavoin. Aidot eteeriset öljyt ovat luonnontuotteita, joissa käytetään muun muassa kasvien lehtiä, varsia, kukkia, hedelmiä, tai muita kasvin osia. Öljyillä voidaan vaikuttaa mielialaan eri tavoin: piristävästi, rauhoittavasti, tai keskittymiskykyä parantamalla. Erilaisilla eteerisillä öljyillä on jokaisella omat vaikutuksensa, tutustu Lifen eteeristen öljyjen valikoimaan!

Monivaikutteisia eteerisiä öljyjä Lifesta

Arjen kiireet ja hektisen elämän paineet vievät voimat tai keho on jatkuvassa jännityksessä ja stressitilassa? Stressaantuneena voi olla vaikeaa rentoutua ja rauhoittua, kun moni asia painaa mieltä. Stressi saattaa myös vaikeuttaa unensaantia ja johtaa unenlaadun heikkenemiseen. 


Stressinhallinta sekä toisaalta myös vireyden ylläpito on tärkeää arjen sujuvuuden ja tasapainon vuoksi. Hyvinvointia kiireen keskelle voi ammentaa esimerkiksi eteerisistä öljyistä.


Haluatko piristyä vai kaipaavatko keho ja mieli kenties rentoutumista? Eteerisistä öljyistä on moneksi ja niistä voi saada paljon muutakin kuin hyvää tuoksua. Aromaterapia, eli eteeristen öljyjen käyttö iholla, hieronnassa tai diffuuserissa, on oivallinen keino lisätä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Aromaterapiassa hyödynnetään öljyjen erilaisia ominaisuuksia ja pyritään edistämään kehon ja mielen tasapainoa.


Mikä eteerinen öljy sopii mihinkin tarkoitukseen?

Eteeristen öljyjen joukko on moninainen ja öljyistä voikin valita juuri omiin tarkoituksiin sekä elämäntilanteeseen parhaiten sopivan. Valintaa voi tehdä esimerkiksi sen pohjalta, haluaako arkeen lisää virtaa vaiko enemmän rauhaa.


Illalla esimerkiksi laventeli auttaa rauhoittumaan uneen, samaten bergamottilla on rentoutumista edistävä vaikutus. Aamulla raikkaat sitrustuoksut herättävät ja virkistävät. 


Rosmariini vahvistaa ja auttaa keskittymään, ja myös havupuilla on vahvistava vaikutus. Tea tree eli teepuu puhdistaa ja piparminttu sekä eukalyptus tuovat raikkautta. Aistilliset ylang-ylang ja ruusu auttavat luomaan intiimiä tunnelmaa. 


Aromaterapeuttinen hieronta on helppo toteuttaa kotioloissakin, kun omaa perustiedot öljyistä. Ja mikään ei estä käyttämästä eteerisiä öljyjä vain siksi, että ne tuoksuvat hyvältä.


Eteeristen öljyjen käyttö on turvallista ja sopii useimmille, mutta muutama asia kannattaa muistaa: öljyt kannattaa aina laimentaa, sillä jotkut niistä aiheuttavat ihoärsytystä suoraan iholle laitettuna. Ota siis kämmenelle teelusikallinen esimerkiksi jojobaöljyä ja tiputa siihen muutama tippa haluamaasi eteeristä öljyä ja hiero näin laimennettu öljy iholle.


Parhaimman hyödyn hyvinvointituotteista saa silloin, kun noudattaa suosituksia ja huomioi monipuolisesti hyvinvointiin vaikuttavat tekijät sekä oman terveydentilan. Eteeriset öljyt sopivat aikuisille ja lapsille, mutta niitä ei tule käyttää pikkulapsilla, eläimillä, raskauden aikana eikä koskaan sisäisesti. Eteerisiin öljyihin liittyviä lisävinkkejä voi kysyä myös Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta!


Hyvinvointi muodostuu monesta osatekijästä

Hyvää oloa voi tukea monin tavoin, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ja hyvinvointia onkin syytä tarkastella kokonaisuutena, joka on monen tekijän summa. Hyvinvoinnin edistämiseksi kannattaa kartoittaa omaa arkea ja varmistaa, että hyvän olon kulmakivet ovat hyvällä mallilla. 


Elimistön normaalin toiminnan kannalta on tärkeää saada kaikkia tarpeellisia ravintoaineita kuten vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä hyviä rasvoja. Lisäksi arjessa on muistettava myös riittävä lepo ja mieluisat aktiviteetit, jotka tukevat kehoa ja pitävät myös mielen virkeänä.


Usein hyvä olo vaatii monialaista lähestymistä ja esimerkiksi stressin osalta on hyvä varmistaa unen, ravinnon ja levon tasapaino. Pienetkin valinnat voivat vaikuttaa ja joskus kannattaa kokeilla jotain uutta. Entäpä jos välillä rentoutuisi niin, että keskittyisi vain olemaan hetkessä ja antaisi päivän mittaan rasittuvien aistien, korvien ja silmien levätä? Digitalisaation myötä sekä työ että vapaa-aika täyttyvät helposti erilaisista näkö- ja kuuloärsykkeistä, joten sekä silmien että korvien hyvinvoinnin kannalta ajoittainen lepo voisi tehdä hyvää. Entä jos vaihtelun vuoksi keskittyisikin muihin aisteihin? 


Tunto- ja hajuaistia voi hemmotella ja kokeilla rentouttavia eteerisiä öljyjä tai vaikkapa sytyttää tuoksukynttilän. Myös hieronta hellii aisteja ja poistaa lihasten sekä mielen kireyttä. Kotihieronnassa ei vaadita voimakkaita otteita, vaan kevytkin sively ja painelu rentouttaa. Tärkeintä on, että antaa itselleen riittävästi aikaa palautua ja muistaa pitää hyvinvoinnista huolta myös hektisissä elämänvaiheissa!