Ravinto ja terveys

Tämän takia tarvitsemme D-vitamiinia

D-vitamiinista on viime aikoina kirjoitettu paljon ja pohdittu, tarvitseeko sitä todella ottaa ravintolisänä. Lifen pohjoismainen tuotepäällikkö Jan Wiberg kertoo nyt, mihin tarvitsemme D-vitamiinia ja mistä sitä saamme.

Lue lisää

Mihin siis tarvitsemme D-vitamiinia?

– D-vitamiinilla on monia myönteisiä terveysvaikutuksia, eikä vähiten siksi, että se edistää immuunijärjestelmämme normaalia toimintaa. Se edistää myös luuston normaalia toimintaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos sinulla on D-vitamiinin pitkäaikainen puutostila tai alhainen taso, luustosi haurastuu ja sinulla on riski sairastua myös muihin sairauksiin.

Miten saamme D-vitamiinia?

– Saamme D-vitamiinia osittain ruoan kautta, ja osittain sitä muodostuu ihossamme auringolle altistuessamme. Siksi sitä kutsutaan usein aurinkovitamiiniksi.

Auringonpalvojan ei siis tarvitse olla huolissaan D-vitamiinin puutteesta?

– Jos oleskelet paljon auringossa myöhään keväällä ja kesällä, saat riittävästi D-vitamiinia. Mutta jos et halua altistua auringonvalolle, sinulla on D-vitamiinin puute myös kesäkuukausien aikana. Siksi on hyödyllistä käyttää D-vitamiinivalmistetta ruokavalion lisäksi. Me Lifessa olemme vahvasti sitä mieltä.

Onko haitallista käyttää liikaa D-vitamiinia?

– Kaikki Lifen myymät ravintolisät ovat turvallisia käyttää, mutta tietysti on noudatettava suositeltuja annoksia. Ongelmana ei yleensä ole se, että saamme liikaa vitamiineja, vaan pikemminkin päinvastoin. Talvikuukausina monet meistä saavat liian vähän D-vitamiinia. Siksi suosittelemme kaikille asiakkaillemme lisäravinteita. Toki myös ravintolisien kanssa voi mennä liiallisuuksiin. Lifen suositukset perustuvat vuosien mittaan tehtyihin lukuisiin kliinisiin tutkimuksiin. Siksi on tärkeää noudattaa pakkauksissa olevia suosituksia.

Kala on D-vitamiinin lähde. Jos et syö kalaa tai D-vitamiinilla rikastettuja ruokia etkä altistu auringolle kesäaikaan, on suositeltavaa käyttää D-vitamiinia lisäravinteena.


Tutustu Lifen D-vitamiineihin täällä!