Ravinto ja terveys
Tiesitkö, että koivu on muutakin kuin kaunis puu?

Hyvä tietää.. Koivu

Tiesitkö, että koivu on muutakin kuin kaunis puu?

Lue lisää

Koivu on kaunis ja tuttu puu mutta oletko ajatellut, että koivusta saadaan mahlaa, ksylitolia sekä koivunsilmuja? Puun kaarnassa kasvaa myös terveysmaailman trendikkäin juoma: chaga.

Koivu on Pohjoismaiden yksi tavallisimmista lehtipuista. Se tunnetaan mustavalkoisesta rungostaan, mutta myös sen keväällä aiheuttamista allergioista.

Harvempi tietää, että koivu toimii pakurikäävän kasvupaikkana, että koivun mahla on ravintorikas ja virkistäväjuoma, tai että koivun rungosta voi eristää koivusokeria.

Keväällä lehdiksi puhkeavia koivunsilmuja voi syödä, joko raakoina tai keitettyinä. Ravintosisältö koivunsilmuissa on suhteellisen alhainen, mutta ne sisältävät runsaasti kuitua. Myöhemmin keväällä voi keittää C-vitamiinipitoisen teen juuri puhjenneista koivunlehdistä.

Koivuvesi Pohjolan oma kookosvesi

Juuri nyt koivuvesi eli koivunmahla on suuri terveystrendi. Juoma ei kuitenkaan ole uusi keksintö. Jo viikinkien aikoihin Pohjolan asukkaiden sanotaan juoneen koivunmahlaa pitkän ja kylmän talven jälkeen.

Koivunmahla valutetaan koivusta aikaisin keväällä, kun koivussa on paljon ravinteita. Juoma sisältääkin paljon vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Juoman makeus tulee koivunmahlan ksylitolista. Koivunmahlaa voi juoda sellaisenaan tai käyttää nesteenä smoothiessa.

Kun koivunmahlaa keitetään, siitä tulee koivusiirappia, joka muistuttaa hieman vaahterasiirappia. Jos annat koivunmahlan käydä, voit valmistaa siitä viinintapaista juomaa.

Pullota koivunmahla itse

Käsistään kätevävoi pullottaa itse koivunmahlansa huhtikuusta tai toukokuusta eteenpäin. Poraa reikäkoivunrunkoon ja työnnäreikään pieni puikko tai pilli, jotta mahla voi valua ulos. Parhaimmillaan mahlaa voi saada 15-20 litraa päivässä. Valutuksen jälkeen reikä kannattaa tukkia kunnolla, jottei mahla jatka valumistaan ja koivu vuoda kuiviin. Muista valuttaa mahlaa ainoastaan omista koivuistasi tai kysy maanomistajalta lupa. Mahlanvalutus kuihduttaa koivua, eikä samaa koivua pitäisi käyttää montaa vuotta peräkkäin. Koivunmahlaa ja koivunlehtiuutetta voi myös ostaa valmiiksi pullotettuina.