Ravinto ja terveys
Vitamiinien ABC

Vitamiinien ABC

A-vitamiinia silmille, B-vitamiinia energia-aineenvaihduntaan ja C-vitamiinia immuunijärjestelmälle. Vitamiinit osallistuvat moniin elimistön elintärkeisiin toimintoihin, katso tästä napakka infopaketti tärkeimmistä vitamiineista!

Lue lisää

A-vitamiinia silmille, B-vitamiinia energia-aineenvaihduntaan ja C-vitamiinia immuunijärjestelmälle. Vitamiinit osallistuvat moniin elimistön elintärkeisiin toimintoihin, mutta mitä vitamiinit oikeastaan ovat ja miksi ne ovat niin tärkeitä? Kokosimme tähän tärkeimmät vitamiinit ja niiden keskeisimmät tehtävät kehossa. 

Tunnettuja vitamiineja on yhteensä 13

A, C, D, E ja K – sekä kahdeksan erilaista B-vitamiinia. Nämä ravintoaineet ovat eri tavoin välttämättömiä kehon eri perustoiminnoille. Vitamiinit auttavat muun muassa vapauttamaan energiaa ruoasta, muodostamaan ja ylläpitämään kudoksia kehossa, varmistamaan hyvän ruoansulatuksen, tuottamaan hormoneja, hikeä ja virtsaa sekä tekemään meistä vastustuskykyisiä sairauksille ja infektioille.


Yksittäisten vitamiinivalmisteiden lisäksi on olemassa monivitamiineja tilanteisiin, joissa halutaan huolehtia kattavasti kaikkein tärkeimpien vitamiinien saannista samaan aikaan. Esimerkiksi Lifen omat monivitamiinit tarjoavat tarkasti räätälöidyt vaihtoehdot eri tarpeisiin niin miehille, naisille, paljon urheileville, kasvissyöjille kuin raskauden tai imetyksen aikana käytettäväksi.


Vitamiini tulee sanasta elämä

Sana vitamiini on johdettu latinalaisesta sanasta "vita", joka tarkoittaa elämää. Sanan alkuperä kertoo meille paljon siitä, kuinka tärkeitä nämä aineet ovat meille – sekä fyysisen että henkisen terveytemme kannalta. Vitamiinit luokitellaan välttämättömiksi ravintoaineiksi, toisin sanoen ravintoaineiksi, jotka ovat meille elintärkeitä ja joita meidän on nautittava ruoan tai lisäravinteiden kautta.


Ainoa vitamiini, jota keho voi tuottaa itsestään riittävän suuressa määrin kattamaan päivittäisen tarpeen, on D-vitamiini, joka on rasvaliukoinen vitamiini ja varastoituu maksaan. Etenkin talvikuukausina on kuitenkin tärkeää nauttia ylimääräistä D-vitamiinia vitamiinilisän muodossa, kun pohjoisessa on vain vähän auringonpaistetta. Keho voi tuottaa myös useita B-vitamiineja suolistossa, mutta se ei riitä kattamaan päivittäistä tarvetta.

Vitamiinin puutos voi häiritä kehon tasapainoa

Ruoka, jota syömme, on paras ja tärkein vitamiinien lähde. Ruoan vitamiinit imeytyvät suolistoon ja menevät sieltä vereen, joka kuljettaa aineet eri elimiin. Monet ihmiset voivat kuitenkin hyötyä vitamiinilisistä, esimerkiksi talvikuukausina tai poikkeuksellisissa elämäntilanteissa, kuten raskauden aikana.


Vitamiinin puutos, jopa vähäinen, voi häiritä kehon tasapainoa ja ajan myötä se voi johtaa siihen, että yleinen tilasi heikkenee ja seurauksena on puutossairauksia. Esimerkiksi B-vitamiinin puute voi aiheuttaa unettomuutta, tehdä meistä ärtyisiä ja aiheuttaa sokerinhimoa. D-vitamiini on tärkeä immuunijärjestelmälle ja sen puute voi aiheuttaa oireita, kuten väsymystä, lihaskipua ja masennusta.

Rasvaliukoiset ja vesiliukoiset vitamiinit

Vitamiineja on kahta eri tyyppiä, rasvaliukoisia ja vesiliukoisia. Vesiliukoisia ovat C-vitamiini ja B-vitamiiniryhmä. Vesiliukoisia vitamiineja ei voida varastoida elimistöön. A-, D-, E- ja K-vitamiinit lasketaan rasvaliukoisten joukkoon. Rasvaliukoiset vitamiinit tarvitsevat rasvaa liuetakseen ruoansulatuksen aikana, ja toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, ne voivat varastoitua rasvakudokseen, josta niitä voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan.


Ne, joilla on ruokavaliorajoitteita, saattavat joutua korvaamaan poissuljetuista elintarvikkeista saatavia vitamiineja. Silloin on löydettävä muita vitamiinilähteitä tai täydennettävä ruokavaliota lisäravinteilla. Esimerkiksi vegaaneille ja kasvissyöjille suositellaan B12-vitamiinilisän käyttöä, sillä sitä saadaan pääosin eläinkunnan tuotteista.

Mistä lähteä liikkeelle?

Jos olet epävarma siitä, mitä vitamiineja sinun kannattaa käyttää monipuolisen ja terveellisen ruokavalion lisänä, suosittelemme aloittamaan D-vitamiinista. D-vitamiinia muodostuu kehossa auringonvalon vaikutuksesta, joten sen käyttö vitamiinilisänä on suositeltavaa kaikille etenkin pimeinä talvikuukausina.


Flunssakautena voi olla perusteltua ottaa käyttöön C-vitamiinilisä, joka auttaa vahvistamaan immuunipuolustusta.


Monivitamiineista voit hyötyä kuuriluontoisesti silloin, kun haluat saada tärkeimmät vitamiinit kerralla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana tai puutteellisen ruokavalion täydentäjänä.

Muita yksittäisiä vitamiinivalmisteita voi harkita aina kulloisenkin tarpeen tai elämäntilanteen mukaan. Huomaathan kuitenkin, että vitamiineja tulee saada myös ravinnosta ja vitamiinilisät toimivat tarvittaessa tukituotteena.

Vitamiinien ABC

A-vitamiini

Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, normaalia näköä, ylläpitää normaalia ihoa ja normaalia raudan aineenvaihduntaa.

Hyvät lähteet: Porkkana, vihreät vihannekset, maksa, kalanmaksaöljy, rasvainen kala, täysmaito ja voi.

Puutosoireet: Vähentynyt kasvu lapsilla, yösokeus ja kuivat silmät.

B-vitamiini

Kaikilla 8 B-vitamiinilla on kullakin monia erilaisia toimintoja. Ne edistävät muun muassa normaalia psykologista toimintaa (B6), säätelevät hormonaalista aktiivisuutta (B6), normaalia sydämen toimintaa (B1, tiamiini) ja ylläpitävät normaaleja limakalvoja (B2, riboflaviini). Lisäksi niitä tarvitaan raskauden aikana, kun solujen muodostuminen lisääntyy (B9, foolihappo).

Hyvät lähteet: Proteiinipitoiset ruoat, kuten liha ja kala - sekä munat, maito ja täysjyvätuotteet. Viljat, muut eläimenosat ja vihannekset.

Puutosoireet: väsymys, hermovauriot. Kasvissyöjillä voi esiintyä B12-vitamiinin puutetta.

C-vitamiini

Auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, hermoston normaalia toimintaa ja auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä.

Hyvät lähteet: Hedelmät, erityisesti sitrushedelmät, mehut, marjat, perunat, vihannekset.

Puutosoireet: Apatia, lihasheikkous, verenvuoto ikenissä, viivästynyt haavan paraneminen.

D-vitamiini

Edistää luun normaalin rakenteen ylläpitämistä, normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, sekä kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä.

Hyvät lähteet: Rasvainen kala, kalanmaksaöljy, voi, margariini, munat, vitaminoidut maitotuotteet.

Puutosoireet: heikkous ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

E-vitamiini

Auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä.

Hyvät lähteet: Monityydyttymättömät öljyt, täysjyvätuotteet, avokadot, mangot, pähkinät, siemenet, rasvainen kala, turskanmaksaöljy ja munat.

Puutosoireet: Neurologiset muutokset, mutta se on hyvin harvinaista.

K-vitamiini

Edistää normaalia veren hyytymistä ja normaalin luurakenteen ylläpitämistä.

Hyvät lähteet: Syvänvihreät lehtivihannekset, kaali, ruusukaalit, fermentoidut soijapavut (natto), jyvät, liha ja muut eläimenosat.

Puutosoireet: Lisääntynyt verenvuototaipumus.

Hyvinvointiasiantuntijan suosikit