Mistä antioksidantteja saa?
Antioksidantteja on ruoassa ja varsinkin värikkäissä vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa. Suurin osa antioksidanteista saadaan kasvipohjaisesta ruokavaliosta. Antioksidantteja on runsaasti myös mausteissa, adaptogeenisissa yrteissä ja kasveissa sekä (lääkinnällisissä) sienissä, kuten siitake, maitake, reishi ja pakurikääpä.
Antioksidanttien toiminta – ORAC
ORAC eli Oxygen Radical Absorbance Capacity on standardoitu analyysimenetelmä elintarvikkeissa ja kemikaaleissa olevien antioksidanttien toiminnan mittaamiseen. ORAC mittaa luonnossa esiintyvien antioksidanttien vaikutusta vapaiden radikaalien sitomiseen/neutralointiin. ORAC-analyysi ei mittaa antioksidanttien bioaktiivisuutta kehossa, vaan osoittaa niiden kemiallisen potentiaalin. Tutkimusten mukaan ORAC-kapasiteetiltään hyviä hedelmiä ja vihanneksia, kuten mustikoita ja acai-marjoja, sisältävä ruokavalio voi hidastaa ikääntymisprosesseja ja ehkäistä tai parantaa sairauksia. ORAC mitataan pääasiassa hedelmistä, vihanneksista ja ravintolisistä.
Ruoan ja lisäravinteiden ORAC
Hyvää ORAC-kapasiteettia löytyy sekä ruoka-aineista että lisäravinteista. Sitä on tietyissä vihanneksissa, hedelmissä, marjoissa, pakurikäävässä sekä tuotteissa, joissa on marjatiivistettä. Esimerkkeinä mangostani, acai, mustikka, granaattiomena, vadelma, goji, lehtikaali ja valkosipuli. Suositellut ORAC-arvot: < 3 500 = huono 3 500–6 000 = suositeltu 6 000–10 000 = erittäin hyvä >10 000 = erinomainen On parempi syödä ruokaa ja lisäravinteita, joiden ORAC-arvo on 4 000 ja jotka ovat peräisin eri ruoka-aineista, kuin vain yhdestä lähteestä, jonka arvo on 10 000.
Tavallisimmat antioksidanttiset vitamiinit: A-vitamiini, B2-vitamiini, C-vitamiini, Bioflavonoidit ja E-vitamiini.
Tavallisimmat antioksidanttiset kivennäisaineet ja entsyymit: Seleeni (mineraali), Kupari (mineraali), Sinkki (mineraali), Mangaani (mineraali) sekä Ubikinoni eli koentsyymi Q10.
Tavallisimmat antioksidanttiset hedelmät ja marjat: Acai-marja, Mangostani, Goji-marja, Mustikka, Karpalo, Karhunvatukka, Vadelma, Mansikka, Luumu, Kirsikka, Omena, Päärynä, Avokado, Tyrnimarja, Puolukka, Viinimarja, Karviainen.
Vapaat radikaalit
Kun happi metaboloituu kehossa, muodostuu myrkyllisiä aineita eli vapaita radikaaleja. Vapaat radikaalit ovat atomeja tai molekyylejä, joiden ulkokuorissa on parittomia elektroneja.
Radikaaleilla on taipumus täyttää elektronikuori, mikä saa ne helposti reagoimaan muiden aineiden kanssa. Ne ottavat elektroneja kehon muista molekyyleistä, jotka puolestaan muuttuvat vapaiksi radikaaleiksi, ja käynnistyy hajottava ketjureaktio.
Vapaat radikaalit ovat usein hyvin reaktiivisia ja muodostavat uusia kemiallisia yhdisteitä. Vapaat radikaalit aiheuttavat hapettumista, vahingoittavat solukalvoja ja edistävät kroonisia sairauksia.
Vapaita radikaaleja on luonnossa ympäristömyrkkyinä raskasmetalleissa, kemikaaleissa ja muoveissa (ftalaatit). Vapaita radikaaleja on myös erilaisissa ruoissa, kuten: halvoissa ja huonoissa kuumennetuissa rasvissa, roska- ja pikaruoassa, leivonnaisissa.