Ravinto ja terveys
Moni tuntee kurkuman curryn keltaisena ainesosana, mutta tiesitkö, että mauste kiinnostaa myös ravintotutkijoita?

Hyvä tietää... Kurkuma

Moni tuntee kurkuman curryn keltaisena ainesosana, mutta tiesitkö, että mauste kiinnostaa myös ravintotutkijoita?

Lue lisää

Kurkuma on inkiväärin näköinen maustekasvi. Sen sisältämä kurkumiini on aine, joka kiinnostaa tutkijoita. Kurkumiini kuuluu fenoliyhdisteisiin, ja sitä saadaan kurkuman juuresta.

Kurkuman alkuperä

Kurkuma tulee alunperin Kaakkois-Aasiasta ja sitä käytetään ennen kaikkea intialaisessa ruuanlaitossa. Sanotaan, että Marco Polo olisi tuonut kurkuman mukanaan Eurooppaan jo 1300-luvulla. Mauste ei kuitenkaan aikaisemmin ole lyönyt itseään läpi muuta kuin värintuojana.

Täällä kurkuma kasvaa

Kurkuma kasvaa luonnossa Kaakkois-Aasiassa. Ylivoimaisesti suurin kurkuman tuottaja on Intia. Kasvia tuotetaan myös Afrikassa, Australiassa ja Perussa. Kurkuma vaatii jatkuvan noin 20-30 asteen lämpötilan sekä runsaasti sadetta kasvaakseen. Sadonkorjuu tapahtuu kerran vuodessa, ja etupäässä juuret otetaan talteen.

Tuoretta vai kuivattua kurkumaa?

Jotta kurkumasta saadaan keltaista jauhetta, kasvi pitää keittää, kuivata ja jauhaa. Useimmiten kurkuma myydään jauheena, mutta tuoretta kurkumaa voi löytää hyvinvarustetuista aasialaisista elintarvikekaupoista. Kurkumajauheen maku on terävä ja melkeinpä kitkerä, mutta muiden mausteiden kanssa siitä nousee täyteläisempi maku esiin. Kuivattu mauste tulee säilyttää viileässä ja pimeässä, jottei maku tai ulkonäkö kärsisi.


Kurkuma ruuanlaitossa

Helpoin tapa nauttia kurkumaa on kääntyä intialaisen keittiön puoleen. Kurkuma on yleinen ainesosa monessa perinteisessä curryruuassa, esimerkiksi kasvispadassa eli daalissa, joka tehdään usein punaisista linsseistä ja pinaatista. Riisiäkin voi keittää kurkuman kera, jolloin siihen saadaan kaunis keltainen väri. Nykyisin on yhä tavallisempaa käyttää kurkumaa erilaisissa tuoremehuissa ja smoothieissa.

Kurkuman juuret

Tiesitkö, että kurkuma on sukua inkiväärille? Kasvista tulee noin metrin korkuinen ja sillä on maanalaiset juurakot. Juuret ovat paksut ja voimakkaat, ja ne ovat tavallisesti väriltään kelta- tai punaoranssit. Juuresta saadaan kurkumiinipitoista öljyä. Öljyä voidaan käyttää keltaisena väriaineena erilaisissa elintarvikkeissa, esimerkiksi värin lisäämiseksi sinappiin.


Kurkuman annostelu

Intiassa, jossa kurkumaa käytetään paljon, ihmiset saavat sitä ruokavaliostaan usein jopa noin 2-2,5 g päivittäin. Tämä vastaa noin 60-200 mg:aa kurkumiinia päivässä. Terveyden ylläpitämiseksi sopiva päivittäinen annos on tutkimusten mukaan 750 mg - 1,5 g kurkumaa. Paras tulos saadaan nauttimalla kurkuma useissa annoksissa pitkin päivää. Näin vältytään myös mahdollisilta vatsavaivoilta. Yhdessä teelusikallisessa kurkumajauhetta on (jauheen laadusta riippuen) noin 200 mg kurkumiinia.TEKSTI: Jennifer Soldemo