Ravinto ja terveys
Vaihdevuodet eli menopaussi - Kotikonstit kuumiin aaltoihin

Vaihdevuodet eli menopaussi - Kotikonstit kuumiin aaltoihin

Jatkuva heräily haittaa monen naisen elämää. Vaihdevuosioireita ei tarvitse hävetä, lue tästä parhaat vinkit kuumiin aaltoihin!

Lue lisää

Jatkuva heräily haittaa monen naisen elämää. Vaihdevuosioireita ei tarvitse hävetä - ja niihin löytyy omahoitokeinoja, sanoo tietokirjailija Varpu Tavi. Lue tästä, miten voit helpottaa kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosioireita luonnollisesti. 

Vaihdevuosioireet saattavat ilmaantua naisenelämään kuin hyökyaalto. Kuumat aallot, yöhikoilu, mielialanvaihtelut – ei niihin voi valmistua etukäteen. 45-vuotiaana vaihdevuosioireiden kouriin joutunut Kirsi Toivanen kertoo tulleensa totaalisen yllätetyksi.

–Ihmettelin, miten voin saada kuumia aaltoja ja olla itkuinen ja surumielinen, vain 45-vuotiaana.

Toivasen yöt muuttuivat raskaiksi. Nukkumisesta ei tullut käytännössä katsoen mitään.

– Saatoin herätä kymmenenkin kertaa yhden yön aikana. Välillä oli hiki ja välillä kylmä, Toivanen kertoo.

Hänen tarinansa on tuttu vaihdevuosiin perehtyneelle tietokirjailijalle Varpu Taville. Jatkuva hikisenä öisin herääminen ei ole harvinainen vaihdevuosioire. Moni nainen kohtaa menopaussin jo paljon ennen viisikymppisiään. 

Näin helpotat vaihdevuosioireita 


Kuumia aaltoja ja muita vaihdevuosioireita voi lievittää omahoitokeinoilla.    

– Iloa tuottava liikunta, höttöhiilareita ja sokeria rajoittava ruokavalio sekä unen ja stressin hoitamiseen panostaminen helpottavat monesti oireita, Tavi kertoo.    

Oireiden hallintaan voi pyrkiä myös ravintolisien tai hormonikorvaushoidon avulla. Kirsi Toivanen halusi etsiä oireisiinsa luonnollista apua.   

 – Menoforce Strong -tuote helpotti oloani. Koin, että sen avulla kuumat aaltoni katosivat, Toivanen sanoo. 

Tuote on tuttu myös Varpu Taville.

– Se sisältää salviaa, jolla Keski-Euroopassa on haettu vuosisatojen ajan helpotusta vaihdevuosioireisiin. Valmisteen sisältämä salvia tasaa vaihdevuosiin liittyviä tuntemuksia, kuten hikoilua. Tuotteen valmistajan A. Vogelin teetättämässä tutkimuksessa käyttäjien kuumat aallot helpottivat merkittävästi neljän viikon käytön aikana. 

Menoforce Strong - luonnollista apua vaihdevuosiin 


Tavin mukaan valmisteesta voi olla hyötyä lievistä ja keskivaikeista vaihdevuosioireista kärsiville. Hän pitää Menoforce Strongin etuna sitä, että tuotetta voi käyttää pitkäkestoisesti ja tauotta.

– Tuotteesta on poistettu salviakasvin sisältämä tujoni, josta voi aiheutua terveyshaittoja, Tavi kertoo.


Hän kirjoitti Vaihdevuodet luonnollisesti -kirjan (2021) vastatakseen lukuisiin hänelle tulleisiin, vaihdevuosioireisiin liittyviin kysymyksiin.

–Usein halutaan tietää lisää omahoitokeinoista, kuten missä vaiheessa oireisiin kannattaisi kokeilla Menoforce Strongia tai muita ravintolisiä.


Hämmennystäkin aiheuttavasta elämäntilanteesta ei ole helppo käydä kahvipöytäkeskusteluja. Tavi toimii moderaattorina Facebookiin perustetussa Nainen parasta vuosikertaa -ryhmässä, joka tarjoaa vertaistukea.

–Moni nainen huojentuu kuullessaan, että hän ei ole ainut, joka kärsii esimerkiksi huonosti nukuttujen öiden jälkeisestä aivosumusta. Ryhmässä jaetaan kokemuksia – ollaan yhdessä upeita naisia.

– Ei naisellisuus lopu menopaussiin.


Lue lisää vaihdevuosista: 

Life Balance Menopause - Valloita vaihdevuodet! - Life

www.vogel.fi/oireet/vaihdevuodet/