Ravinto ja terveys
Kerromme kuinka saat oikuttelevan ihon kuntoon.

Kärsitkö iho ongelmista? Näin pidät finnit kurissa!

Kerromme kuinka saat oikuttelevan ihon kuntoon.

Lue lisää

Moni kärsii ajoittaisista iho-ongelmista kuten finneistä, punoituksesta ja näppylöistä. 

Ongelmaiho on laaja käsite, mutta yleensä ongelmaihosta puhuttaessa iho on tavalla tai toisella epätasapainossa. Usein muutokset johtuvat hormoneista, mutta iho reagoi myös ympäristöönsä, selittää Weledan tuoteasiantuntija Emma Bergqvist.

Akne johtuu usein hormoneista

Finnien lääketieteellinen nimitys on acne vulgaris. Finnit ovat iholle kasvavia näppylöitä, jotka johtuvat talirauhasten tulehtumisesta ja tavallisten ihobakteerien infektoitumisesta. Iho-ongelmat ovat usein perinnöllisiä eivätkä johdu esimerkiksi huonosta henkilökohtaisesta hygieniasta.

Teini-iässä finnejä tulee, koska talirauhasten toiminta ja talin tuotanto alkaa kiihtyä hormonitoiminnan muuttuessa. Myös aikuiset voivat kärsiä aknesta. Naisilla raskauteen ja kuukautisiin liittyvät hormonimuutokset aiheuttavat usein ihomuutoksia.

Ongelmaiho vai väärinymmärrys?

Yksittäisen finnin takia ei kannata muuttaa ihonhoitotottumuksiaan, sanoo Emma Bergqvist.

- Ota rauhallisesti. Uudet tuotteet tai hoitotottumukset ovat iholle shokki. Jos näppylät johtuvat stressistä tai kuukautisista, ne katoavat yleensä nopeasti.

Iho-ongelmien kanssa johtuu helposti ikävään kierteeseen, jossa hoitoyritykset vain pahentavat tilannetta.

- Ongelmaihoa on usein hoidettu väärin. Rasvaisen ihon kuivattaminen vain pahentaa tilannetta. ''Epäpuhdas'' iho ei hyödy lainkaan liiallisesta puhdistamisesta. Älä käytä kuivattavaa saippuaa vaan puhdistusvoidetta tai öljyä, joka huuhdellaan lämpimällä vedellä. Rasva liuottaa rasvaa!


Luonnontuotteilla iho tasapainoon

Jos iho-ongelmat toistuvat, ihonhoitotottumuksia voi olla paikallaan muuttaa. Kasviöljyistä ja desinfioiduista yrttiuutteista kuten salisyylihaposta, kamomillasta ja kamferista koostuvat tuotteet eivät kuivata ihoa ja auttavat ihoa toimimaan luonnollisella tavalla.

- Kasviöljyt antavat ihon hengittää eivätkä haittaa ihon omaa toimintaa, kertoo Emma Bergqvist.

- Kokeile niitä rohkeasti rasvaisellekin iholle. Kevyet ja kuivat öljytkin toimivat hyvin, mutta tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät paksut öljyt ja voiteet voivat tukkia ihohuokoset. Kokeile levittää yöksi kuivaöljyä ja kevyttä kosteusvoidetta päiväksi, hän vinkkaa.

Iho-ongelmat voivat ensin pahentua

Joskus finnit saattavat vain pahentua, jos jokin ihonhoidossa muuttuu. Välttämättä kyse ei ole sopimattomista tuotteista, vaan vaihe voi olla ohimenevä ja osa ihon uudistumista.

- Kannattaa kestää ja antaa ihon uusiutua. Ihosolujen uusiutuminen kestää noin kuukauden. Jos ongelmat ovat jatkuneet pitkään, voi tämäkin vaihe kestää jonkin aikaa. Kannattaa kunnioittaa kehoaan ja antaa sille aikaa, sanoo Emma ja jatkaa:

- Iho yleensä reagoi, kun synteettiset ihonhoitotuotteet vaihdetaan luonnonmukaisiin. Tämä kannattaa huomioida: ei ehkä ole hyvä ajatus vaihtaa ihonhoitotuotteita vaikkapa pari viikkoa ennen häitä!

Yksi vaihtoehto on lopettaa aktiivisia ainesosia sisältävien tuotteiden käyttö kokonaan ja siirtyä rauhoittaviin ja herkälle iholle tarkoitettuihin tuotteisiin.

- Tällaisia tuotteita voi alkaa käyttää koska vain ja joskus ne ovatkin paras vaihtoehto, sanoo Emma.

Apu ihon epäpuhtauksien hoitamiseen voi löytyä myös ravintolisistä. Muun muassa laktoferriiniä sisältävistä tuotteista voi olla apua. 

Voitko antaa vielä jotain vinkkejä ongelmaihon hoitoon?

- Ole kärsivällinen ja muista juoda paljon vettä. Se puhdistaa ihoa. Kasvovesi on tärkeä ihonhoitotuote. Puhdistus jättää ihon emäksiseksi, mutta kasvovesi palauttaa ihon oman pH-arvon ja tasapainottaa.


Kuusi askelta parempaan ihoon

1. Pese kasvot aamuin illoin. Hiero noin teelusikallinen puhdistustuotetta kasvoille. Anna vaikuttaa muutama sekunti ja sivele sitten kasvoihin tilkka vettä. Huuhtele kasvot lämpimällä vedellä: liian kuuma vesi kuivattaa. Kuivaa kevyesti froteepyyhkeellä.

2. Taputtele iholle hieman kasvovettä ->  Kasvovesi palauttaa ihon pH-arvon neutraaliksi.

3. Kokeile luonnollista täsmätuotetta finniin - Weleda S.O.S. Spot Treatment

4. Levitä kasvoille ihotyypillesi sopivaa kasvovoidetta.

5. Anna ihon hengittää, vältä ihohuokosia tukkivaa kosmetiikkaa.

6. Käytä syväpuhdistavaa kasvonaamiota kerran tai pari viikossa. Muista kosteuttaa iho syväpuhdistuksen jälkeen!

Seitsemän asiaa, jotka saavat finnit villiintymään

1. Vahvat puhdistustuotteet, jotka kuivattavat ihoa. Ne saavat ihon tuottamaan enemmän talia ja saavat aikaan ikävän kierteen.

2. Mineraaliöljyjä sisältävät ihonhoitotuotteet. Ne tukkivat ihohuokoset ja estävät ihon hengittämisen.

3. Raskas meikki. Kokeile mineraalipuuteria perinteisen meikkivoiteen sijaan.

4. Vanhojen meikkien ja ihonhoitotuotteiden käyttäminen lisää riskiä sienien ja bakteerien lisääntymiselle. Tämä pätee erityisesti ekologisiin ja luonnonmukaisiin tuotteisiin, koska niissä ei ole kemiallisia säilöntäaineita. Säilytä tuotteet pimeässä ja viileässä ja seuraa parasta ennen -päivää.

5. Finnien puristelu levittää bakteereja, jotka lisääntyvät nopeasti.

6. Likaiset tekstiilit. Vaihda tyynyliinat, pyyhkeet ja pesulaput usein.

7. Huono ravinto. Suoliston ongelmat voivat heijastua iholle. Joidenkin mukaan sokeri, laktoosi, gluteeni ja ruoka, jossa on korkea glykeeminen indeksi eli GI voivat olla haitaksi. Ravinnon vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä.


Akne vai ruusufinni?

Sekä akne että ruusufinni aiheuttavat näppylöitä, jotka ovat arkoja, punoittavia ja tulehtuneita. Toisin kuin akneen, ruusufinniin eivät liity talin ja ihosolujen tukkimista ihohuokosista johtuvat ihomadot. Ruusufinnissä huokoset tulehtuvat, vaikka ne eivät olisi tukossa. Oireisiin liittyy tulehtuneen alueen punoitus ja nenän ja poskien hiussuonten laajeneminen.

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa välttää kaikkea ihoa ärsyttävää ja punoitusta aiheuttavaa, kuten voimakkaita pesuaineita, kuorintatuotteita ja aurinkoa. Suosi herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita ja jätä akneiholle tarkoitetut tuotteet kaupan hyllyyn. Mikäli epäilet iho-ongelmaa, ota yhteys ihotautilääkäriin.