Elinympäristössämme esiintyy jatkuvasti bakteereja ja viruksia, mutta ne eivät joka kerta sairastuta meitä. Sairastumme vain, jos kehomme puolustusjärjestelmä ei jostain syystä pysty taistelemaan niitä vastaan.
Neljä keinoa edistää immuunijärjestelmän toimintaa:
1. Nuku hyvin
– Hyvän unen tärkeys on todistettu monella tasolla. Tutkijat ovat havainneet, että monet uneen ja valveillaoloon liittyvät molekyylit voivat vaikuttaa immuunipuolustuksen toimintaan ja päinvastoin, kertoo Mattias Forsell.
Säännöllinen unirytmi voi myös tukea immuunipuolustusta. Tuoreessa tutkimuksessa brittitutkijat havaitsivat, että sisäinen vuorokausirytmi vaikuttaa herkkyyteemme saada virusinfektio. Tutkijat havaitsivat biologisen kellon rytmiä ohjaavaa geeniä tutkiessaan, että influenssavirus leviää helpommin illalla, kun tämän geenin aktiivisuus vähenee. Kun tutkijat poistivat biologiseen kelloon vaikuttavan geenin joko ihmisen tai hiiren solusta, he havaitsivat, ettei tartunnan ajankohdalla ollut enää merkitystä – virusta monistui aina suuria määriä. Tämä viittaa siihen, että ihmiset, jotka tekevät yötyötä tai joiden vuorokausirytmi on muusta syystä häiriintynyt, voivat olla alttiimpia virussairauksille.
2. Älä stressaa
Stressin välttäminen ja yleisen hyvinvoinnin tukeminen luovat parhaat edellytykset immuunijärjestelmän toiminnalle. Olet saattanut kokea sairauden masentavan sinua, mutta tutkimukset osoittavat, että myös masennus voi sairastuttaa.
– Tutkimme esimerkiksi, miten serotoniini, joka on muun muassa unta, ruokahalua ja suoliston liikkeitä ohjaava välittäjäaine, vaikuttaa tietyntyyppisiin immuunisoluihin, Mattias Forsell kertoo. Hänen tutkijaryhmänsä on saanut alustavasti selville mielenkiintoista tietoa.
– On selvää, että immuunijärjestelmä ja hermosto kommunikoivat jatkuvasti keskenään. Sairaudet ja immuunijärjestelmän aktivoituminen vaikuttavat mielialaan ja unen tarpeeseen. Muuttunut psyykkinen tila, kuten stressi ja masennus, voivat siten vaikuttaa immuunijärjestelmäämme.
3. Syö terveellisesti ja monipuolisesti
Immuunijärjestelmä ei toimi oikein, jos elimistö kärsii ravintoainepuutoksista. Immuunipuolustuksen aktivoituminen vaatii hyvin paljon energiaa ja lukemattomia ravintoaineita.
– Siksi on tärkeä saada sopivasti kaikkia ravintoaineita, eikä panostaa vain yksittäisiin vitamiineihin, toteaa Mattias Forsell, jonka mielestä monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa.
4. Pidä huolta vatsastasi
Terveys alkaa terveestä vatsasta. Flunssakaudella voi olla hyvä tietää, että 80 % immuunipuolustuksesta sijaitsee suolistossa. Suoliston 100 000 miljardia bakteeria ohjaa paitsi fyysistä hyvinvointia myös jossain määrin psyykkistä hyvinvointia hormonien ja välittäjäaineiden avulla. Yli 90 % serotoniinista, joka liittyy muun muassa nauruun, seksuaalisuuteen ja uneen, tuotetaan suolistossa. Miten vatsasi voi? Toimiiko ruoansulatuksesi, tarvitseeko suolistosi hyviä bakteereita vai kaipaatko apua vatsan turvotukseen?
D- ja C-vitamiini
D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Valtaosa Ruotsin väestöstä kärsii talvella D-vitamiinin puutteesta, koska auringonvalo on tärkein D-vitamiinin lähde.
Myös C-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Lisäksi C-vitamiini edistää energiatason pysymistä normaalina, mikä vähentää väsymystä ja uupumusta. C-vitamiini edistää myös raudan imeytymistä. Se on tärkeä ominaisuus, koska hedelmällisessä iässä olevista naisista yli 30 % kärsii raudanpuutteesta – mikä on yleinen väsymyksen syy.
Immuunijärjestelmän normaalia toimintaa edistävät vitamiinit ja kivennäisaineet:
- A-vitamiini
- B-vitamiini (B6 ja B12)
- C-vitamiini
- Sinkki
- Seleeni
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota. On tärkeä ylläpitää tasapainoista ja terveellistä elämäntapaa.