Ravinto ja terveys
Oletko kuullut maca-jauheesta? Katso myös ihana voimakakku -resepti!

Superfood: Maca

Oletko kuullut maca-jauheesta? Katso myös ihana voimakakku -resepti!

Lue lisää

Esittelyssä Andien oma superfood - Maca!

Maca on Perun Andeilta kotoisin oleva kasvi, jolla on adaptogeenisia, elimistön toimintoja tasapainottavia ominaisuuksia. Se sisältää runsaasti proteiineja, vitamiineja ja mineraaleja. Varsinkin C-vitamiinin, kalsiumin ja raudan pitoisuudet ovat hyvin korkeita. Macassa on 18 aminohappoa, joiden joukkoon kuuluvat myös kaikki ne kahdeksan aminohappoa, joita kehomme ei itse kykene valmistamaan ja jotka on sen vuoksi saatava ravinnosta.


Macan hyödyt ja käyttö

Maca on nopeasti noussut yhdeksi terveysmaailman suosituimmista aarteista. Macan on tutkittu tukevan fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä auttavan ylläpitämään fyysistä kestävyyttä ja elinvoimaisuutta. Nämä tutkimustulokset odottavat vielä EFSAn hyväksyntää.

Macan on tutkittu parantavan sekä miesten että naisten hedelmällisyyttä ja lisäävän seksuaalista halukkuutta, minkä takia sitä on yhä useammassa seksuaaliterveyttä tukevassa ravintolisässä. Naiset hyödyntävät sitä vaihdevuosiin ja kuukautiskiertoon liittyvissä ongelmissa ja monet heistä ovat kokeneet saavansa siitä apua niin mielialavaihteluihin, PMS-oireisiin kuin myös kuumiin aaltoihin ja limakalvojen kuivumisesta syntyviin ongelmiin. Macalla voi olla hormonaalisia vaikutuksia, joten sitä ei suositella hormoniperäisestä syövästä kärsineille tai raskaana oleville. Macan katsotaan parantavan myös muistia ja helpottavan oppimista. Myös urheilijat suosivat macaa.


Näin aloitat käytön: Maca aiheuttaa osalle käyttäjistä raakana vatsanväänteitä ja alun perin sitä onkin käytetty aina kuumennettuna, mikä helpottaa macan sulamista elimistössä. Siksi suosittelen macan lisäämistä erityisesti kuumiin juomiin, suklaaseen, leivonnaisiin ja aamupuuroon hunajan kanssa tuomaan virtaa päivään! Maca kannattaa nauttia aamulla piristävän ominaisuutensa vuoksi. Suositeltava päiväannos on 2-4 rkl (10-20 g). 


Kuten kaikissa superfoodeissa, aloita käyttö hieman pienemmästä määrästä ja lisää annostusta vähitellen. Moni huomaa macan vaikutukset jo 1-2 päivän sisällä, toisilla ne alkavat näkyä vasta 2 viikon päästä. Macan, kuten kaikkien adaptogeenien, käytön tulisi olla jaksottaista; esimerkiksi kolmen kuukauden käytön jälkeen on hyvä pitää kuukausi taukoa, tai kolmen viikon jälkeen viikko taukoa.

Voimakakku

2 pkt (500 g) kivettömiä taateleita

4 dl tummaa pakuriteetä (tai vettä johon 30 tippaa Foodin -pakuriuutetta)

1 dl kookosöljyä

2 banaania

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

(1 tl vaniljajauhetta)

1 tl soodaa

2 dl maca-jauhetta (Huom! mikäli haluat vähemmän macaa, korvaa puuttuva osuus spelttijauhoilla)

2 dl luomu-spelttijauhoja

Vuokaan

korppujauhoja

1 rkl kookosöljyä

Valmistusohje

Aloita kakun valmistaminen keittämällä taateleita miedolla lämmöllä kannen alla pakuriteessä tai vedessä, johon on lisätty pakuriuutetta välillä sekoittaen. Keitä soseeksi (n. 15min). Lisää soseeseen banaanit, inkivääri ja kookosöljy. Soseuta tarvittaessa vielä sauvasekoittimella hillokkeeksi. Lisää hillokkeeseen kuiva-aineet ja sekoita taikinaksi. Kaada kakkutaikina huolella voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran vuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla paistotasolla 175 asteessa n. 60 min. Anna kakun jäähtyä hetken aikaa ennen kumoamista ja nauti voimaannuttavaa herkkua päiväkahvin kanssa.

Huom! Kakun maku vain paranee säilyessä, joten sen voi tehdä useamman päivän etukäteen.