Ravinto ja terveys
Omega-7 iholle ja limakalvoille

Omega-7 iholle ja limakalvoille

Tyrnistä valmistettu Omega-7 tekee hyvää niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittuna.

Lue lisää

Sanotaan, että kreikkalaiset antoivat entisaikaan hevosilleen tyrnipensaan lehtiä. Uskottiin, että ne saavat hevosen turkin hohtamaan. Siksi tyrninmarja sai latinalaisen nimensä ”Hippophae rhamnoides” – siinä yhdistyvät sanat ”hippo” (hevonen) ja ”phaos” (loistaa). Tässä jutussa kerromme kaiken tarpeellisen rasvahaposta, joka kosteuttaa ja suojaa sekä ihoamme että kehomme limakalvoja.

Tyrnistä omega-7-rasvahappoja

Tyrni tunnetaan uniikista rasvahappokoostumuksestaan. Se on yksi harvoista kasveista, jossa on kaikkia neljää omegarasvahappoa: 3, 6, 7 ja 9. Siitä saadaan erityisesti omega-7-rasvahappoa eli palmitoleiinihappoa.


Esimerkiksi Lifen uusimman ravintolisätuotteen, Life Omega-7 Buckthornin, sisältämät rasvahapot on saatu Keski-Aasian Tianshanin alueella villeinä kasvavien tyrnipensaiden marjoista. Näiden pensaiden marjat sisältävät erityisen paljon omega-7-rasvahappoa.


Omega-7-rasvahapot vaikuttavat positiivisesti kaikkiin kehon limakalvoihin ja kaunistavat myös ihoa. Keho tuottaa itsekin omega-7-rasvahappoja, mutta niiden tuotanto vähenee ihmisen ikääntyessä. Erityisen tyypillistä rasvahappotuotannon ehtyminen on naisilla vaihdevuosi-iässä. Myös monet muut tekijät, kuten heikkolaatuinen ruokavalio, stressi sekä ympäristö- ja elämäntapatekijät voivat vaikuttaa omega-7:n tuotantoon.

Omega-7:n tehtävät

LIMAKALVOT RAKENTUVAT erikoistuneista soluista, jotka sijaitsevat silmissä, nenässä, suussa, sukuelimissä, virtsateissä sekä vatsassa ja suolistossa. Limakalvot suojaavat kehoamme ihomme tavoin.


Omega-7 on solukalvojen tärkeä rakennuskomponentti. Sen tehtävänä on suojata, kosteuttaa ja korjata solukalvojamme. Limakalvojen kuivuessa infektioiden riski lisääntyy ja puolustuskykymme bakteereja vastaan heikkenee. Tämä saattaa johtaa esimerkiksi vatsa- ja virtsatieongelmiin.


Silmien limakalvojen kuivuminen – mikä on tavallista esimerkiksi tehtäessä paljon näyttöpäätetyötä ja käytettäessä piilolinssejä – lisää niiden infektioherkkyyttä ja ärtymistä. Kuivat suun limakalvot ja heikentynyt nenälimakalvo lisäävät influenssan ja vilustumisen riskiä.


Omega-7:ää sisältävät elintarvikkeet ja ravintolisät kosteuttavat limakalvojen solukalvoja ja auttavat niitä pysymään terveinä. Tutustu Lifen marjaöljy- ja omega-7-valmisteisiin.

Omega-7:n monipuoliset terveyshyödyt ja käyttötavat

OMEGA-7-RASVAHAPOT suojaavat ja kosteuttavat limakalvojemme lisäksi ihoamme. Rasvahapot vaikuttavat suotuisasti niin sisäisesti kuin ulkoisestikin nautittuina.


Voit käyttää Life Omega-7 Buckthorn -ravintolisää suun kautta tai vaihtoehtoisesti avata kapselin ja levittää ohuen, nopeasti imeytyvän öljyn suoraan iholle. Jos sukuelinten limakalvoilla esiintyy kuivuutta, mikä on tavallista vaihdevuosina, voi tyrniöljyllä voitelemisesta olla apua.


Tyrnimarja sisältää myös E- ja C-vitamiinia. E-vitamiinin antioksidanttiset ominaisuudet auttavat ihoa ylläpitämään jäntevyyttään ja elinvoimaansa. C-vitamiini puolestaan auttaa kehoa tuottamaan kollageenia eli proteiinia, joka rakentaa ihoa. Ravintorikas tyrnimarja sisältää 190 bioaktiivista aineosaa, jotka vahvistavat kehoa monilla tavoin.


Tyrnissä on lukuisia antioksidantteja, mineraaleja, monia tärkeitä vitamiineja, kuten A-, B-, C-, E- ja K- vitamiineja sekä karotenoideja, flavonoideja ja kasvisteroleita. Tyrnimarjan vahva oranssinen väri johtuu sen suuresta beetakaroteenipitoisuudesta. Beetakaroteeni antaa iholle auringonruskettamaa sävyä.


Lue myös omega-3 rasvahaposta kertova artikkeli: Kalaöljyt omega-3 rasvahapon lähteenä - Life