Ravinto ja terveys
Ohjeillamme voit ennaltaehkäistä syylien ilmestymisen ja nitistää ne.

Eroon syylistä

Ohjeillamme voit ennaltaehkäistä syylien ilmestymisen ja nitistää ne.

Lue lisää

Syylät ovat hyvin yleisiä erityisesti lapsilla. Ne ovat vaarattomia, mutta epämiellyttäviä. Ohjeillamme voit ennaltaehkäistä syylien ilmestymisen ja nitistää ne.

Mistä syylän tunnistaa?

Syylät ovat pieniä ja rosoisia ihokasvaimia. Niitä voi ilmestyä eri puolille kehoa, mutta tavallisesti ne kasvavat käsiin tai jalkoihin. Sormissa kasvavat syylät ovat ulkonevia ja ne voivat muistuttaa pienenpieniä kukkakaaleja. Jalkojen syylät ovat tavallisesti vain hieman koholla, niissä on kova reunus ja keskeltä ne ovat vähän pehmeämpiä. Joskus niissä on pieniä mustia pisteitä.


Näin syylät tarttuvat

Syylät tarttuvat ihokontaktissa ja esimerkiksi märän pyyhkeen tai suihkun tai pukuhuoneen märän lattian kautta. Syylät leviävät, kun niistä irtoaa infektoituneita ihosoluja. Virus tartuttaa ihon pinnan solut ja syylä ilmaantuu noin 2-6 kuukauden kuluessa tartunnasta.

Tartunnan saaminen riippuu vastustuskyvystä. Tartuntariskin voi minimoida käyttämällä ainoastaan omaa pyyhettä, partahöylää, deodoranttia sekä omia kenkiä ja meikkejä. Ei kannata lainata muitakaan henkilökohtaisia hygieniatuotteita: niissä voi olla syylävirus, vaikkakin se on harvinaista.


Vaarattomia, mutta hoidettavia

Käsien ja jalkojen syylät ovat ikäviä, mutta onneksi vaarattomia. Ne katoavat yleensä ajan mittaan itsestään eivätkä tarvitse varsinaista hoitoa. Syylät voivat hävitä muutamassa kuukaudessa, mutta joskus niistä eroon pääsemisessä voi kestää jopa vuosia. Jotta syylät eivät tarttuisi muihin, niitä kannattaa hoitaa. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sitä paremmin se tehoaa.


Hoitovalmisteesta apua

Syylien hoito onnistuu helposti kotona. Ensin syylää pehmitetään vedessä, käsitellään sen pintaa hieman jalkaviilalla ja lisätään hoitovalmistetta. Aineesta riippuen hoito toistetaan kerran viikossa tai jopa päivittäin. Käsittelyjä tarvitaan yleensä 5 - 10. Myös pihkavoidetta sekä sinkkivoidetta käytetään ulkoisesti syylien hoidossa.


Kun kotikonstit eivät riitä

Jos syylät aiheuttavat ongelmia ja esimerkiksi haittaavat liikkumista, ovat haavaisia, vuotavat tai sijaitsevat muualla kuin käsissä tai jaloissa, kannattaa käydä lääkärissä.


Syylä vai molluska?

Sekä syylät etta molluskat eli ontelosyylät ovat ihokasvaimia, joita esiintyy yleensä lapsilla. Niitä aiheuttavat virukset ovat kuitenkin täysin erilaisia. Molluskat ovat suuria ihon pinnasta kohollaan olevia näppylöitä. Yleensä ne ovat ihonvärisiä tai hieman vaaleanpunertavia. Molluskoja voi olla vain yksi tai ne voivat peittää suuren ihoalueen. Myös molluskat ovat vaarattomia ja katoavat yleensä itsestään.


Tarttuu ihokontaktissa

Molluskat tarttuvat ihokontaktissa esimerkiksi silloin, kun lapset kylpevät yhdessä tai käyttävät samaa pyyhettä. Molluskojen takia ei tarvitse olla pois esikoulusta tai koulusta. Myös aikuiset voivat saada molluskoja. Aikuisilla niitä on yleensä sukuelinten ympärillä, vatsan alaosissa ja reisien yläosissa.


Katoavat itsestään

Yleensä molluskoita ei tarvitse hoitaa mitenkään. On tavallista, että ennen puhkeamista ne punoittavat ja ärtyvät. Kannattaa odottaa, että molluskat häviävät itsestään: silloin todennäköisesti niistä ei jää ihoon arpia.


Osterivinokas

Osterivinokasvalmisteet on koettu hyväksi kotikonstiksi ontelosyylien hoidossa.Lue myös: 7 yleistä jalkavaivaa ja kuinka niitä voi hoitaa