Ravinto ja terveys

Magnesium

Magnesium on elimistölle välttämätön ja monivaikutteinen kivennäisaine. Se tukee muun muassa lihasten ja luuston normaalia toimintaa sekä hermoston hyvinvointia. Magnesium voi myös vähentää väsymystä ja uupumusta. Lifestä löydät useiden eri valmistajien laadukkaat magnesiumtuotteet niin jauheena kuin kapseleinakin.

Laaja valikoima magnesiumtuotteita

Lifesta löydät laajan valikoiman magnesiumvalmisteilta useilta merkeiltä mieltymyksesi mukaan tablettina tai jauheena. Esimerkiksi hyvin imeytyvää magnesiumsitraattia voi nauttia joko jauheena, tablettina tai helposti pureskeltavassa muodossa. Lifelta löydät muun muassa Life Exclusive, Puhdas+, Bertil’s, Diasporal, Terveyskaista, Nutri Works ja Bioteekin magnesiumvalmisteita. Monivaikutteista kivennäisainetta on saatavana myös ulkoisesti suihkeena. Tutustu eri vaihtoehtoihin Lifen verkkokaupassa ja kysy tarvittaessa lisävinkkejä Lifen myymälöiden tai chatin asiantuntevalta henkilökunnalta.


Magnesiumin monivaikutteiset terveyshyödyt

Magnesium on elimistölle välttämätön ja monivaikutteinen kivennäisaine eli mineraali, jota elimistön on saatava säännöllisesti. Se osallistuu useisiin elimistön toimintoihin ja edistää esimerkiksi normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä hermoston ja lihasten toimintaa. Magnesium tukee luuston ja hampaiden hyvinvointia sekä vähentää väsymystä ja uupumusta. Mineraalilla on myös sydänterveyttä tukevia tehtäviä.

Magnesium on osa elektrolyyttien joukkoa, muita elektrolyytteja ovat esimerkiksi natrium ja kalium. Elektrolyytit ovat tuttuja ennen kaikkea aktiivisesti liikkuville ja urheilijoille, jotka seuraavat tarkasti muun muassa elimistön nestetasapainoa ja pyrkivät maksimoimaan suorituskykynsä.


Magnesiumin hyväksytyt terveysväitteet (EFSA)

  • Magnesium auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • Magnesium edistää elektrolyyttitasapainoa
  • Magnesium edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
  • Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa
  • Magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa
  • Magnesium edistää normaalia proteiinisynteesiä
  • Magnesium edistää normaalejä psyykkisiä toimintoja
  • Magnesium auttaa ylläpitämään normaalia luustoa ja hampaita
  • Magnesiumilla osallistuu solunjakoprosessiin


Magnesiumin puutos

Elimistön magnesiumin tarpeen täyttämiseksi on tärkeää noudattaa monipuolista ruokavaliota ja seurata kivennäisainetta koskevia saantisuosituksia. Magnesiumin puutetiloja voi esiintyä erinäisten sairauksien, imeytymishäiriöiden sekä lääkityksen myötä. Puutos saattaa näkyä esimerkiksi väsymyksenä ja lihasten toiminnan häiriöinä.

Magnesiumin riittävä saanti on linkitetty myös unenlaadun kohentumiseen. Lihakset voivat rentoutua ja esimerkiksi levottomat jalat rauhoittua, mikäli elimistössä vallitsee kivennäisaineiden osalta tasapaino. Hyvä ja laadukas uni on ensisijaisen tärkeää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta, joten unta on hyvä vaalia ja selvittää mahdollisten ongelmien taustat. Lievemmissä tapauksissa voi pyrkiä tekemään pieniä arjen muutoksia ja siten kohentamaan unen laatua. Mikäli nukkumisympäristö on rauhoitettu, voi seuraavaksi kokeilla esimerkiksi rauhoittumista edistävää, kofeiinitonta teetä tai yrttijuomaa. Myös kännykän käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa voi lisätä levottomuutta ja häiritä unta, joten kännykän sijaan kannattaa kokeilla kirjan lukemista tai äänikirjan kuuntelua.


Magnesiumin rooli urheilijalle ja aktiiviselle liikkujalle

Aktiivinen elämäntapa yhdessä monipuolisen ravinnon kanssa muodostavat yleisen hyvinvoinnin perusteet. Mielekäs liikunta tuo piristystä arkeen ja tukee terveyttä. Mikäli innostuu urheilemaan aktiivisemmin, on hyvä selvittää, miten omaa kehoa voi tukea kasvaneen kuormituksen aikana. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää tuki- ja liikuntaelinten hyvinvointiin. Luusto ja lihakset vahvistuvat liikkumisen myötä, mutta niiden toimintaa kannattaa tukea ja varmistaa kaikkien tärkeiden ravintoaineiden saanti.

Aktiiviliikkujalle magnesium on tärkeä kivennäisaine, sillä sitä tarvitaan lihasten toimintaan ja kasvuun. Kivennäisaine on mukana lukuisissa elimistön prosesseissa kuten luuston rakentumisessa, verensokerin ja verenpaineen sääntelyssä sekä lihas- ja hermotoiminnoissa. Iso osa elimistön magnesiumista sijaitsee luustossa.

Urheilijan ravitsemuksessa otetaan huomioon elimistön muuttuvat tarpeet; joidenkin ravintoaineiden tarve voi kasvaa uudenlaisen kuormituksen myötä tai tietyn ravintoaineen poistuessa kehosta nopeammin. Tavallisesti välttämättömiä ravintoaineita saa tasapainoisesta ja terveellisestä ravinnosta, mutta aktiivinen urheilu saattaa muuttaa tilannetta. Tällöin voi palautumista ja kehitystä tukea myös urheiluun tarkoitettujen lisäravinteiden avulla.


Magnesium ja lihaskrampit

Lihaskrampit eli suonenvedot ovat epämiellyttäviä vaivoja, joilla voi olla yhteys magnesiumin riittämättömään saantiin. Mikäli kivennäisainetasapaino on kunnossa, saattaa tilannetta parantaa parempi nestetasapaino tai venyttely ennen nukkumaanmenoa. Suonenvetojen syynä voi olla vaativa, pitkäkestoinen liikunta. Alttius krampeille myös kasvaa iän myötä. Siksi elimistöä on hyvä tukea eri ikävaiheissa ja elämäntilanteissa kehon edellyttämällä tavalla.


Mistä saa magnesiumia?

Hyviä magnesiumin lähteitä ovat muun muassa täysjyväviljat ja kasvikset, esimerkiksi peruna. Myös hedelmistä, marjoista, vihreistä lehtivihanneksista sekä lihasta saa elimistön toiminnan kannalta tärkeää kivennäisainetta.

Keho ei tuota kivennäisaineita, joten niiden saanti on varmistettava ensisijaisesti monipuolisen ravinnon kautta. Terveelliseen ruokavalioon liitetään paljon ennakko-oletuksia ja sen noudattaminen voi tuntua hankalalta. Omia suosikkireseptejä voi kuitenkin muuntaa terveellisempään suuntaan myös hyvin pienin askelin. Esimerkiksi pastasta voi valita täysjyvävaihtoehdon ja pyrkiä lisäämään kasviksia päivittäisiin aterioihin. Seuraamalla, mikä kasvis, hedelmä tai marja on milloinkin sesongissa, voi varmistaa sen, että kasvikunnan tuotteet ovat terveellisyyden lisäksi myös herkullisimmillaan.