Ravinto ja terveys
Anna ihollesi kosteutta

Anna ihollesi kosteutta

Siirtyminen aurinkoisista kesäpäivistä viileämpiin syyssäihin ja kuivaan sisäilmaan voi tuottaa vaikeuksia iholle. Katso tästä ihonhoitoasiantuntijan vinkit ihonhoitoon syksyllä!

Lue lisää

Siirtyminen aurinkoisista kesäpäivistä viileämpiin syyssäihin ja kuivaan sisäilmaan voi tuottaa vaikeuksia iholle.

- Silloin ihon puhdistus, kosteutus ja lisähoito ovat erityisen tärkeitä, sanoo Lifen ihonhoitoasiantuntija Siren Gabrail Demloj. Hän antaa nyt parhaat vinkkinsä ihon hoitoon syksyllä.

Syksyllä iho tarvitsee enemmän kosteutusta

Syksyn kuiva ilma ja kylmempi sää saavat ihon kuivumaan nopeammin kuin kesällä, mikä puolestaan lisää kosteutuksen tarvetta. Iho tarvitsee kosteutusta ulkopuolelta, mutta aivan yhtä tärkeää on antaa keholle hyviä rasvahappoja omega-3- tai omega-6-lisäravinteiden muodossa.


- Usein kuulen, kun asiakkaat kertovat kokeilleensa ”kaikkia keinoja” kuivaa ihoa vastaan, mutta he ovat unohtaneet voidella vartaloaan sisältäpäin. Iho tarvitsee ravintoa sekä ulkoa että sisältä pysyäkseen terveenä ja vahvana. Nauttimamme ruoka ja juoma sekä muut elämäntapatekijät, kuten stressi ja unettomuus, vaikuttavat ihon elastisuuteen ja hehkuun, Siren sanoo.


On myös monia tekijöitä, joille emme itse voi oikein mitään, kuten geenit, hormonit, luonnollinen ikääntyminen sekä sairauksien ja lääkkeiden vaikutus ihoon.

- Ulkoisia tekijöitä, joille voit mahdollisesti tehdä jotain, ovat esimerkiksi tupakointi, syöminen ja juominen sekä uni ja stressi. Ja ehkä se kaikkein tärkein yksittäinen tekijä: auringonpaisteessa vietetyn ajan määrä. Se on tekijä, joka vahingoittaa ihoa eniten, etenkin kasvojen alueella, Siren painottaa.

Kesällä iho tuottaa enemmän talia kuin muina vuodenaikoina. Silloin on eduksi valita kevyitä ihonhoitotuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia. Syksyn tullen kesäiset kevyet ihonhoitotuotteet on hyvä vaihtaa ravinteikkaampiin ja kosteuttaviin tuotteisiin. Käytä mieluusti kosteuttavaa seerumia, rasvaisempaa kasvovoidetta ja mahdollisesti omalle ihotyypillesi sopivaa ihoöljyä.


- Liian vähän kosteutta ja rasvaa tähän aikaan vuodesta voi aiheuttaa ihon halkeilemista, punoitusta ja ärtymistä. Sijoita siksi hyvään vartaloöljyyn tai -voiteeseen, ja levitä se heti suihkun jälkeen, kun iholla on hyvä verenkierto. Silloin se imeytyy helpommin, Siren ehdottaa.

Jos iho on oikein kuiva, kasvoöljy voi olla parempi vaihtoehto kuin kasvovoide, koska öljy imeytyy ihoon voidetta helpommin. Myös ihon puhdistaminen on tärkeää, Siren painottaa.


- Hyvät ihonhoitotuotteet ovat paikallaan, mutta jos iho ei voi imeyttää tuotteita, koska ne levitetään likakerroksen päälle, niistä ei juurikaan ole hyötyä. Ihon puhdistaminen on siis erittäin tärkeää hyvän ihonhoitorutiinin kannalta, Siren korostaa.

Hän suosittelee myös aikuisille vedettömän voiteen eli pakkasvoiteen käyttöä syksyn ja talven aikana.

- Se on pelastus, kun iho tarvitsee lisähoitoa.

Jatka aurinkovoiteen käyttöä! 

Monien mielestä aurinkovoidetta ei tarvita, kun kesä vaihtuu syksyyn, mutta Sirenillä on tärkeä neuvo:

- Vaikka aurinko ei paista syksyllä ja talvella yhtä voimakkaasti kuin kesällä, iho altistuu silloinkin UVA-säteilylle. Se on säteilyä, joka tunkeutuu syvälle ihon kerroksiin ja vaikuttaa muun muassa ihon ikääntymiseen ja pigmenttiläiskien ilmaantumiseen. Voit vähentää aurinkovoiteen määrää, mutta käytä sitä silti aina ulkoillessasi, vaikka aurinko ei paistaisikaan niin voimakkaasti, että polttaisit itsesi. Aurinkovoiteen tarkoituksena ei ole pelkästään vähentää ihon palamisen riskiä, vaan myös hidastaa ihon ikääntymisprosessia.

Life-asiantuntijan ihonhoitovinkit

1. Puhdista kasvosi aamuin illoin. Käytä puhdistusainetta, joka lisää ihollesi kosteutta ja poistaa meikin jäännökset, lian sekä vanhat voidejäämät.

2. Hanki hyvä ihoseerumi sekä hyvä kasvoöljy tai -voide. Hyaluronihappoa sisältävä seerumi toimii hyvin, sillä se lisää ihoon kosteutta.

3. Hyvät yöunet tekevät ihmeitä iholle. Käytä yövoidetta tai lisää joitakin tippoja öljyä tavalliseen kasvovoiteeseesi.

4. Kuorinta pari kertaa viikossa poistaa iholta kuolleet ihosolut ja antaa iholle raikkautta ja hehkua. Kuorinta on erityisen tärkeää kesän auringossa oleskelun jälkeen.

5. Anna ihollesi ravinteita käyttämällä kosteuttavaa kasvonaamiota, jossa on esimerkiksi kookosta, avokadoa, E-vitamiinia tai ravitsevia öljyjä.