Ravinto ja terveys

Maitohappobakteerit

Lifen valikoimasta löydät maitohappobakteerit koko perheen tarpeisiin! Vahvoja ja monipuolisia maitohappobakteerivalmisteita sekä erityisesti lapsille räätälöityjä tuotteita - tutustu valikoimaan ja valitse täsmätuotteet hyvinvoinnin tueksi!

Maitohappobakteerit Lifesta

Elimistön bakteeritasapaino linkittyy kehon luonnolliseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Keho ja mieli muodostavat saumattoman kokonaisuuden, jossa yhden osa-alueen toiminta ja terveys vaikuttavat myös muualla elimistössä. Lisäksi elimistön eri osa-alueilla voi olla jopa yllättäviä yhteyksiä: esimerkiksi suoliston hyvinvointi on liitetty myös mielen hyvinvointiin ja suolistoa onkin tituleerattu kehon toisiksi aivoiksi.


Suolisto on osa ruuansulatuselimistöä ja sen tärkeä tehtävä on irrottaa ravinnosta tarpeelliset ravintoaineet ja vitamiinit elimistön käyttöön. Mikäli suoliston toiminta häiriintyy esimerkiksi imeytymisongelmien vuoksi, sillä voi olla vaikutusta koko kehon hyvinvointiin. Suolistosta löytyy runsaasti erilaisia bakteereita, jotka ovat osa normaaliflooraa eli elimistön normaalia bakteeristoa.

Hyvät bakteerit suojaavat elimistöä

Bakteereita löytyy kaikkialta ja niiden joukossa ei ole pelkästään haitallisia infektioiden aiheuttajia vaan myös suuri joukko elimistölle tärkeitä bakteereita. Iholla ja limakalvoilla on hyödyllistä normaaliflooraa eli bakteeristoa, joka auttaa taistelussa ulkoisia bakteereita ja taudinaiheuttajia vastaan. Bakteeriston epätasapaino on yhdistetty moniin hyvinvoinnin ongelmiin, joten elimistön hyviä bakteereita on tärkeää vaalia ja tukea bakteerikantaa erityisesti kuormitustekijöiden lisääntyessä.

Tasapainoista bakteerikantaa rakennetaan elämän ensihetkistä lähtien. Vauva saa oman bakteeristonsa synnytyksessä ja imetysvaiheessa äidiltään ja ensimmäisinä ikävuosina bakteerikanta alkaa muovautumaan sekä ympäristön että ravinnon vaikutuksesta. Ympäristöstä puhuttaessa merkittävään asemaan nousee luontosuhde: esimerkiksi ajan viettäminen metsässä ja puutarhanhoito on yhdistetty mikrobiston moninaisuuteen. Jokaisen elimistön mikrobisto on ainutlaatuinen, joten sitä tulee myös lähestyä yksilöllisesti.

Mistä saa maitohappobakteereita?

Hyvien maitohappobakteerien lähteitä voivat olla esimerkiksi jogurtti, kefiiri ja hapankaali.

Maitohappobakteerit eivät nimestään huolimatta esiinny pelkästään hapatetuissa maitotuotteissa vaan kasvissyöjäkin voi löytää elimistölle hyvää tekeviä maitohappobakteerien lähteitä. Fermentointi eli hapattaminen on perinteikäs ruoan säilömiseen liittyvä prosessi, jonka myötä maidosta saadaan jogurttia ja juustoa, kaalista kimchia tai hapankaalia ja esimerkiksi soijapavuista misotahnaa. Fermentointiprosessin kautta syntyy myös kombucha, jota voi kokeilla, mikäli kiinnostuu virkistävän pirskahtelevasta maitohappobakteerin lähteestä. Kombucha-juomia saa eri makuisina ja mikäli intoa ja kärsivällisyyttä riittää, voi kombuchaa tehdä myös itse kotioloissa.


Kehon tasapainoa ja hyvää, kevyttä oloa voi rakentaa monin tavoin. Terveelliset elämäntavat ovat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kulmakiviä, ja arjen valinnoilla on mahdollista edistää kehon ja mielen vointia. Monipuolinen ja ravinnerikas ruoka, josta elimistö saa tarvitsemiaan vitamiineja, kivennäisaineita sekä energiaravintoaineita on hyvinvoinnin lähtökohta. Ruuansulatuselimistö kiittää, mikäli päivittäinen kuidun tarve täyttyy. Kuiduilla on merkittävä rooli suoliston normaalin toiminnan kannalta sillä suoliston mikrobit käyttävät kuituja ravinnokseen. Koska kuitujen lähteet löytyvät kasvikunnan tuotteista, lautaselle on syytä kerätä monipuolisesti erilaisia kasviksia sekä mahdollisuuksien mukaan valita täysjyväviljatuotteita.


Tärkeää on myös muistaa säännöllinen lepo. Lepo ei tarkoita pelkästään riittävää unen saantia, vaan myös mielekästä ja palauttavaa tekemistä tai rentoa olemista, jonka aikana stressitasot laskevat ja mieli virkistyy. Tarmokkuutta voi lisätä myös säännöllisellä liikunnalla. Virkeä, energinen keho jaksaa paremmin kohdata arkiset haasteet ja selvitä kuormituksista.


Terveellinen ruokavalio on tasapainoisen olon ensisijainen lähde, mutta ajoittain keho saattaa kaivata lisätukea. Lifen verkkokaupan valikoimista löydät juuri sinulle sopivat maitohappobakteerit ja lisävinkkejä voit myös kysyä Lifen myymälöiden asiantuntevalta henkilökunnalta.