Mitä liposomit ovat?
Liposomit ovat mikroskooppisia fosfolipidi-palloja, joiden sisällä molekyylit pysyvät suojassa. Ne ovat vedessä stabiileja ja voivat sisältää vesiliukoisia ainesosia. Liposomi on rakenteellisesti samanlainen kuin monet solut elimistössä. Niiden hyvin ainutlaatuisen koostumuksen ja pienen kokonsa vuoksi ne eivät tuhoudu ruoansulatuskanavassa vaan vapauttavat vaikuttavat aineet verenkierron kautta suoraan soluihin.
Liposomit ovat erittäin hyödyllisiä ravintoaineiden saannin varmistamisen kannalta, koska ne imeytyvät myös suun kautta nautittuna erinomaisesti. Liposomiin kapseloitujen ravintoaineiden osalta imeytyminen on erinomaista (Ling, 2006). Liposomit suojaavat ravintoaineita ruuansulatukselta ja hajoamiselta. Liposomin rasvasisällöstä on myös selvää ravitsemuksellista hyötyä. Tyypillinen liposomi sisältää paljon fosfatidyylikoliinia, joka on itsessään antioksidantti. Fosfatidyylikoliinilla on myös tärkeä rooli tuman ja solukalvon metabolismissa (Das,2007; Albi, 2008). Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä - liposomit voivat tarjota soluun sisälle pääsyn (Dr. Levy ’’Curing the Incurable’’, 2011). Liposomin kalvon ja solukalvojen samankaltaisuus mahdollistavat liposomin imeytymisen solunsisäiseen tilaan (solulima), kuten mitokondrioihin (Yamada ja Harashima, 2008) ja jopa ytimeen (Rawat, 2007).
Liposomiteknologia on erittäin tehokas menetelmä suojata ravintoaineita ruoansulatusjärjestelmän tuhoilta ja auttaa ravintoaineiden kulkeutumista suoraan soluihin ja kudoksiin.