Reseptit
Ravinto ja terveys
 Ravintolisien maailmassa koittaa uusi päivä liposomimuotoisten ravintolisien muodossa.

Liposomit mullistavat vitamiinien maailman

Ravintolisien maailmassa koittaa uusi päivä liposomimuotoisten ravintolisien muodossa.

Lue lisää

Mitä liposomit ovat?

Liposomit ovat mikroskooppisia fosfolipidi-palloja, joiden sisällä molekyylit pysyvät suojassa. Ne ovat vedessä stabiileja ja voivat sisältää vesiliukoisia ainesosia. Liposomi on rakenteellisesti samanlainen kuin monet solut elimistössä. Niiden hyvin ainutlaatuisen koostumuksen ja pienen kokonsa vuoksi ne eivät tuhoudu ruoansulatuskanavassa vaan vapauttavat vaikuttavat aineet verenkierron kautta suoraan soluihin.

Liposomit ovat erittäin hyödyllisiä ravintoaineiden saannin varmistamisen kannalta, koska ne imeytyvät myös suun kautta nautittuna erinomaisesti. Liposomiin kapseloitujen ravintoaineiden osalta imeytyminen on erinomaista (Ling, 2006). Liposomit suojaavat ravintoaineita ruuansulatukselta ja hajoamiselta. Liposomin rasvasisällöstä on myös selvää ravitsemuksellista hyötyä. Tyypillinen liposomi sisältää paljon fosfatidyylikoliinia, joka on itsessään antioksidantti. Fosfatidyylikoliinilla on myös tärkeä rooli tuman ja solukalvon metabolismissa (Das,2007; Albi, 2008).  Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä - liposomit voivat tarjota soluun sisälle pääsyn (Dr. Levy ’’Curing the Incurable’’, 2011). Liposomin kalvon ja solukalvojen samankaltaisuus mahdollistavat liposomin imeytymisen solunsisäiseen tilaan (solulima), kuten mitokondrioihin (Yamada ja Harashima, 2008)  ja jopa ytimeen (Rawat, 2007).

Liposomiteknologia on erittäin tehokas menetelmä suojata ravintoaineita ruoansulatusjärjestelmän tuhoilta ja auttaa ravintoaineiden kulkeutumista suoraan soluihin ja kudoksiin.

Miksi juuri C-vitamiini?

C-vitamiini (askorbiinihappo) on mainio esimerkki liposomiteknologian antamista eduista ravintoaineiden imeytymiselle ja hyödyntämiselle elimistössä.  C-vitamiini on välttämätön ravintoaine ihmisille, mutta elimistömme ei pysty sitä itse tuottamaan. Meidän täytyy saada sitä ulkoisista lähteistä. Koska se on vesiliukoinen vitamiini, yleensä vain pieni osa C-vitamiinilisästä imeytyy elimistöön.  Esim. suurilla annoksilla kuten 1,25 g, imeytyminen voi jäädä 33 %:iin. (Levine, Conry-Cantilena, Wang ym, 1996). Suurempina annoksina C-vitamiini voi myös aiheuttaa suolisto- ja vatsavaivoja.

Miksi juuri C-vitamiini?

Iho tarvitsee C-vitamiinia

C-vitamiini ehkäisee melaniinin muodostumista iholla ja pigmenttiläiskien syntyä. Lisäksi C-vitamiini on nuorekkuusvitamiini. C-vitamiini edistää kollageenin muodostumista eli auttaa ihoa pysymään kiinteänä ja nuoren näköisenä. Hyvin imeytyvä ja vahva Liposomi C-vitamiini päivittäin käytettynä raikastaa ja kirkastaa ihoa.

C-vitamiinin antioksidantti-vaikutuksen vuoksi se suojaa soluja hapettumiselta.

Useat tutkimukset osoittavat, että alhaisilla C-vitamiinipitoisuuksilla on yhteys heikentyneeseen immuunijärjestelmään ja vastustuskykyyn. C-vitamiini ei suoraan estä flunssaan sairastumista, mutta sillä on havaittu olevan flunssaa lieventäviä ja flunssan pituutta lyhentäviä vaikutuksia.

Liposomi C:tä solusi ostaisi!

Liposomimuotoisessa valmisteessa vitamiinimolekyylit kapseloidaan luonnollisista fosfolipideistä valmistettuihin liposomeihin. Liposomit suojaavat ravintoaineita tuhoutumiselta ruuansulatusjärjestelmässä. Suun kautta nautittavista ravintoaineista liposomimuotoiset ovat parhaiten elimistön hyödynnettävissä. Tämä johtuu siitä, että ne rakentuvat samoista osasista kuin solukalvot (fosfatidyylikoliini). SOS Health Liposomi C:ssä nano-kokoiset vitamiinia sisältävät liposomit kuljetetaan suoraan soluun. Tämä mekanismi selittää sen ylivoimaisen hyödynnettävyyden ja sen, että solut vastaanottavat huomattavasti suuremmat vitamiinipitoisuudet. Perinteisistä suun kautta nautittavista C-vitamiinivalmisteista imeytyy n. 15-20 % vitamiinisisällöstä. Liposomimuotoisesta C-vitamiinista imeytyy lähes 90 %:ia! Suurinakaan pitoisuuksina Liposomi C ei ärsytä vatsaa.



Bioteknologian professori Raivo Vilu

Lähde: Polarpharma


Lue myös: