Ravinto ja terveys
Gluteeniton ruokavalio on täällä jäädäkseen. Mutta onko gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä kaikille?

Hyvä tietää.. Gluteeni

Gluteeniton ruokavalio on täällä jäädäkseen. Mutta onko gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä kaikille?

Lue lisää

Paljon valkoista vehnää sisältävä ruokavalio liitetään moniin tavallisiin elintapasairauksiin, vaikka tutkijat eivät haluakaan mustamaalata juuri gluteenia. Miten nämä asiat siis liittyvät toisiinsa? Ravintofysiologi Kristina Andersson auttaa meitä ottamaan asiasta selvää.

Gluteeniton ruokavalio on täällä jäädäkseen. Mutta onko gluteenittomasta ruokavaliosta hyötyä kaikille?

Monet gluteenittomaan ruokavalioon siirtyneet kokevat voivansa paremmin ja näyttävänsä paremmalta kuin aiemmin. He kertovat saaneensa lisää virtaa ja paremman ihon, ja painokin on voinut pudota. Mitään selkeää tutkimusnäyttöä gluteenin haitoista ei ole muilla kuin keliaakikoilla tai henkilöillä, jotka reagoivat vahvasti gluteeniin.

Mitä gluteeni on?

Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien muodostama aine.


Keliaakikko vai yliherkkä?

Keliaakikon vatsa reagoi usein vahvasti pieniinkin määriin gluteenia, ja gluteeni voi aiheuttaa esimerkiksi oksentelua tai ripulia. Hoitamattomana keliakia voi aiheuttaa vitamiinien ja raudan puutosta, sillä vaurioitunut suolinukka heikentää suoliston kykyä imeyttää ravintoa. Jotkut ovat herkkiä gluteenille, vaikka heillä ei ole keliakiaa. Tavallisia gluteeniherkkyyden oireita ovat muun muassa vatsakivut, ummetus, ilmavaivat, aikuisiän akne, nivelkivut ja voimattomuus. IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä, aiheuttaa vatsa- ja suolisto-ongelmia. Gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa joitakin ärtyvästä suolesta kärsiviä, Kristina Andersson sanoo.


Valitse täysjyvä valkoisten jauhojen sijaan

Kristina Anderssonin mielestä gluteenin syöntiä ei tarvitse lopettaa, jos ei kärsi toistuvista vatsaongelmista. Kannattaa sen sijaan suosia puhtaita raaka-aineita ja kokonaisia jyviä, ja luopua kokonaan hienoksi jauhetusta vehnästä. Syömällä täysjyvää keho saa enemmän kuituja, rautaa ja antioksidantteja. Vehnäjauhoissa vehnän terveellinen kuori on seulottu pois. Vehnäjauhot sisältävät paljon tärkkelystä, mutta vähän kuituja, mikä voi aiheuttaa nopeita muutoksia verensokerissa. Tämän takia täysjyvävaihtoehdot ovat aina parempia valintoja. Tee fiksuja gluteenittomia valintoja Nykyään gluteenittomia vaihtoehtoja löytyy lähes kaikista tuotteista, mutta esimerkiksi gluteeniton leipä tai pasta voi olla erittäin prosessoitua eikä siksi niin kovin terveellistä. Leivo gluteeniton leipä itse ja valitse mieluummin papupasta tärkkelyksestä tehdyn gluteenittoman pastan sijaan. Kukkakaaliriisi, höylätty kesäkurpitsa ja paistettu valkokaali ovat muita raikkaita vaihtoehtoja pastalle. Juurekset, peruna, riisi ja kvinoa ovat luonnollisesti gluteenittomia ja ravintorikkaita tuotteita, Kristina Andersson sanoo.


Gluteeni ei aina ole syypää!

Gluteeniton trendi saattaa viedä mukanaan, vaikkei kärsisikään vatsaongelmista. Gluteenittomat tuotteet eivät kuitenkaan automaattisesti ole terveellisiä, Kristina Andersson muistuttaa. Monet samaistavat gluteenin epäterveelliseen ruokaan ja kokevat voivansa paremmin jättämällä leivät, pastan ja pullat pois ruokavaliosta. Silloin on kuitenkin yleensä kyse siitä, että ruokavalio muuttuu aiempaa terveellisemmäksi, eikä tämä välttämättä tarkoita yliherkkyyttä gluteenille.


Onko gluteeniton ruokavalio vaarallinen?

Ei, gluteeniton ruokavalio ei sinällään ole vaarallinen. Vehnäjauhojen vähentäminen tekee hyvää lähes kaikille. Keliakia kannattaa kuitenkin selvittää, ennen kuin aloittaa gluteenittoman ruokavalion. Keliakiaa voi nimittäin olla vaikeaa havaita, jos on noudattanut gluteenitonta ruokavaliota.

Vinkki! Voit itse jauhaa kaurahiutaleet jauhoksi. Sekoittamalla joukkoon hieman mantelijauhoja ja psylliumia saat hyvän pohjan lettutaikinalle. Gluteenittoman granolan teet kaurahiutaleista, öljystä, hunajasta ja vedestä. Paista granolaa uunissa, niin siitä tulee todella hyvää, Kristina Andersson sanoo.

*Kaura ei sisällä gluteenia, mutta kauratuotteet saattavat sisältää jäämiä vehnästä, rukiista tai ohrasta. Gluteenille herkän kannattaa ostaa puhdasta kauraa.Teksti Linnea Bolter