Ravinto ja terveys

Muut kivennäis- ja hivenaineet

Lifen valikoimasta löydät monipuolisesti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita hyvinvoinnin tukemiseen. Tunnettujen kivennäisaineiden lisäksi kannattaa tutustua myös luuston normaalia toimintaa edistävään mangaaniin, hyvinvoinnin moniottelijaan kupariin sekä booriin ja molybdeeniin.

Kivennäis- ja hivenaineita Lifesta

Kivennäisaineiden runsaaseen joukkoon mahtuu jodin, kaliumin, kalsiumin, kromin, magnesiumin, piin, raudan, seleenin ja sinkin lisäksi myös muita elimistön kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevia hivenaineita. 


Kivennäisaineiden pääjoukko jaetaan makrokivennäisaineisiin sekä mikrokivennäisaineisiin eli hivenaineisiin. Vaikka hivenaineita tarvitaan hieman vähemmän, niillä on silti tärkeitä tehtäviä elimistön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa. Lifesta löydät muun muassa mangaanin, kuparin, molybdeenin sekä boorin lähteitä. Kivennäis- ja hivenaineet voi nauttia kapseleina, nesteenä, suihkeena tai vaikkapa jauheena.


Mangaania ja booria löytyy monivitamiinivalmisteista

Ravinnon lisäksi elimistölle tärkeitä hivenaineita löytyy tarvittaessa myös ravintolisistä. Hivenainetta saa joko yksittäisenä tuotteena tai osana monivitamiinivalmistetta. Monivitamiinivalmisteissa on huomioitu päivittäiset saantisuositukset ja ne voivat toimia kätevänä ratkaisuna silloin, kun eri ravintoaineiden riittävästä saannista on hankala huolehtia. 


Mangaania ja booria löytyy useasta monivitamiinista sekä myös erillisinä mangaani- ja boorivalmisteina. Mangaani osallistuu elimistön energia-aineenvaihduntaan sekä luuston normaalin kunnon ylläpitoon. Mangaanilla on myös tehtävä sidekudosten normaalissa muodostumisessa ja solujen suojaamisessa hapetusstressiltä. Mangaania saa pähkinöistä, kokojyvätuotteista, lehtevistä vihanneksista, kuten pinaatista, sekä teestä.


Boori on vuorostaan linkitetty muun muassa luuston hyvinvointiin. Booria löytyy kasviksista ja hedelmistä, esimerkiksi omena, luumu, mansikka ja parsakaali ovat mineraalin lähteitä. 


Kupari on elimistön moniottelija

Kupari on monivaikutteinen hivenaine ja sillä on lukuisia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Kupari osallistuu muun muassa sidekudosten muodostamiseen, energia-aineenvaihduntaan sekä elimistön raudankuljetukseen. Rauta on kehon toiminnan kannalta merkittävä hivenaine, joten sen saannista on hyvä huolehtia kaikissa ikävaiheissa. Erityisesti naisten, joilla on runsaat kuukautiset, kannattaa kiinnittää huomiota elimistön rautatasoihin, sillä raudan puute voi johtaa anemiaan. 


Kuparin lisäksi myös mangaani on mukana raudan imeytymisprosessissa. Kupari tukee myös hermoston ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa sekä suojaa soluja hapetusstressiltä. Kuparia saa monesta lähteestä, esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, äyriäisistä, täysjyväviljoista, perunasta, maksasta ja tummasta suklaasta.


Molybdeeni edistää rikkihappoaineenvaihduntaa

Hivenaineiden joukkoon kuuluu myös molybdeeni, joka osallistuu rikkihappoaineenvaihduntaan. Molybdeenin lähteitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, palkokasvit, maitotuotteet sekä kananmunat. Mangaanin, boorin ja kuparin lailla myös molybdeenia löytyy multivitamiineista. Multivitamiinien joukosta löytyy sekä kaikille sopivia tuotteita että räätälöityjä monivitamiinivalmisteita, joissa on huomioitu esimerkiksi tietyn elämänvaiheen tai ruokavalion tuomat muutokset kehon ravintoainetarpeisiin.


Elektrolyytit auttavat ylläpitämään elimistön nestetasapainoa

Elimistön hyvinvointi rakentuu useamman vitamiinin sekä kivennäis- ja hivenaineen riittävälle saannille. Kehon tarpeet vaihtelevat elämäntilanteesta, iästä sekä kuormituksista riippuen, joten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi on tärkeää tukea elimistöä vaihtuvissakin tilanteissa.


Aktiivisuus ja liikunnallinen elämäntapa edistävät kehon kokonaisvaltaista terveyttä, virkistävät mieltä ja voivat helpottaa painonhallintaa, mutta urheilun myötä elimistöön kohdistuu myös paljon kuormitustekijöitä. Luita, niveliä ja lihaksia tulee tukea ja varmistaa, että tuki- ja liikuntaelimet saavat riittävästi ravintoaineita normaalin toimintansa tueksi. 


Aktiiviliikkujan tulee muistaa myös nestetasapaino. Nesteytystä tehostavat elektrolyytit ovatkin urheilijoiden vanhoja tuttuja, sillä runsas hikoilu vaikuttaa elimistön nestetasapainoon. Kuumina kesäpäivinä muidenkin kuin urheilijoiden tulee huolehtia nesteytyksestä. Lifen verkkokaupan valikoimasta löydät erilaisia mehuja ja vesiä janon sammuttamiseen.


Tasapaino on tärkeää kehon kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Tiettyjä hivenaineita tulee saada juuri suositusten mukainen määrä, jotta ne tukisivat elimistön tärkeitä prosesseja. Myös kehon pH-tasapainolla saattaa olla vaikutusta elimistön toimintaan ja yleiseen vointiin. Olennaisinta on oman kehon tarpeiden kartoitus: arjen kiireistä huolimatta on tärkeää huolehtia terveydestä ja varmistaa ravintoaineiden riittävä saanti.


Monipuolinen ravinto sekä tasapainoiset elämäntavat ovat hyvinvoinnin ensisijaisia lähteitä, mutta ajoittain voi olla hankalaa noudattaa ravitsemussuosituksia. Tällöin elimistön ravintoaineiden saantia voi tukea kivennäis- ja hivenainevalmisteilla. Mikäli kaipaat lisävinkkejä ja inspiraatiota hyvinvoinnin ylläpitoon, voit kääntyä Lifen myymälöiden asiantuntevan henkilökunnan puoleen!