Ravinto ja terveys

myyttejä ja totuuksia aurinkosuojasta

Tärkein tekijä ihon kesäiselle  hyvinvoinnille on riittävä  suojautuminen auringon voimakkailta säteiltä. Voit myös  tukea ihosi hyvinvointia sisältäpäin. Beetakaroteeni on aine,  joka vahvistaa ihoa ja antaa  sille kultaisen sävyn

Iholla on luontainen aurinkosuoja. TOTTA!

Jos olet blondi tai punatukkainen, ihossasi on vähemmän auringonvalolta suojaavaa pigmenttiä. Mitä tummempi ihosi on, sitä parempi aurinkosuoja sinulla on luonnostaan. Kaikki voivat kuitenkin polttaa ihonsa. Anna ihosi päivettyä varovasti keväällä, niin saat luontaista suojaa palamista vastaan. Muista kuitenkin, että luontainen suoja on heikompi kuin SPF 6 -aurinkosuojakerroin. Muista siis aurinkovoide silloinkin, kun olet jo saanut ihoosi väriä.


Riittää, että levitän aurinkovoidetta itseni kerran päivässä. VÄÄRIN!

Kun uit, otat aurinkoa tai hikoilet, aurinkosuojan teho heikkenee nopeasti. ”Vedenkestävienkin” aurinkosuojien teho säilyy vain noin 40 minuutin ajan uinnin jälkeen. Levitä aurinkovoidetta runsaasti iholle joka kolmas tunti – useamminkin, jos uit tai hikoilet runsaasti.


En rusketu lainkaan, jos käytän aurinko- voidetta tai vaatteita VÄÄRIN!

Auringon voimakkaat UV-säteet läpäisevät aurinkovoiteen, vaatteet ja pilvet. Siksi ihosi ruskettuu, vaikka käyttäisit tehokasta aurinko- suojaa. Tumma vaate suojaa paremmin kuin vaalea, ja löysä ja paksu vaate suojaa paremmin kuin tiukka. Ohuen valkoisen t-paidan aurinkosuojakerroin on noin 10.


Vuosia vanhasta aurinkovoiteesta ei ole hyötyä. TOTTA!

Avattu aurinkovoidepurkki kestää keskimäärin vuoden. Koko vuoden kaapissa talvehtinut avattu aurinkovoide ei siis anna luvattua suojaa. Tarkista, onko aurinkosuojavoiteen väri, tuoksu tai koostumus muuttunut. Jos on, tuote voi olla vanhentunut.


En tarvitse aurinkosuojaa, kun oleskelen varjossa. VÄÄRIN!

90 prosenttia auringon UV-säteistä läpäisee helposti pilvet, ja auringonsäteet heijastuvat hiekasta, vedestä ja lumesta. Voit siis saada paljon aurinkoa myös pilvisenä päivänä. Pilvisenä päivänä et myöskään tunne kuumuutta, ja saatat siksi viettää ulkona pidemmän ajan.


Liiallinen altistuminen auringolle on merkittävin ihosyöpää aiheuttava tekijä. TOTTA!

Useimmat tietävät, että auringonsäteet voivat aiheuttaa ihosyöpää. Siitä huolimatta monet eivät suojaudu riittävästi ja polttavat ihonsa. Ihon toistuva palaminen voi johtaa ihosolujen kontrolloimattomaan jakautumiseen ja kasvuun. Muista, että lapset tulee suojata auringolta erityisen hyvin, sillä heidän ihonsa on aikuisten ihoa herkempi.


Aurinkovoiteen ansiosta voin olla auringossa niin kauan kuin haluan. VÄÄRIN!

Aurinkosuoja vähentää auringonsäteiden vaikutusta ihoon. Sen käyttö ei kuitenkaan tarkoita, että voisit viettää rannalla koko päivän huoletta. Aurinkovoide, jonka SPF on 15, antaa 93,3-prosenttisen suojan auringon UVB-säteiltä. SPF 30 suojaa auringolta 97,6-prosenttisesti. Aurinkosuojakertoimen tuplaaminen antaa siis vain hieman lisä- suojaa. Käytä aina korkeinta suojakerrointa.


Huonolla säällä ei ole vaaraa palamisesta. VÄÄRIN!

Tavanomainen virhe on unohtaa aurinko- suoja, kun sää on kylmä ja pilvinen. Auringon lämmön on kuitenkin vaikeampi läpäistä pilvikerros kuin UV-säteiden. Siksi iho on syytä suojata silloinkin, kun aurinko on piilossa pilvien takana. Älä siis anna lämpötilan hämätä! Voit polttaa itsesi silloinkin, kun tuulee ja on kylmä.


Kaikki aurinkovoiteet ovat yhtä hyviä. VÄÄRIN!


Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota. Tasapainoisen ja terveellisen elämäntavan ylläpitäminen on tärkeää.