Nuhakuume on yksi yleisimmistä sairauksistamme. 8 aikuista 10:stä sairastaa flunssan joka vuosi. Mitä kylmemmäksi ilma muuttuu, sitä enemmän me ja kaikki virukset viihtyvät sisätiloissa. Tässä vinkit, joilla pidät virukset loitolla!
1. Pese kädet usein
Hyvä hygienia on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista suojautua infektioilta. Pese kädet aina vessassa käymisen ja syömisen jälkeen.
2. Pidä kädet kaukana kasvoista!
Silmien, nenän tai suun koskettelu helpottaa käsissäsi olevien virusten ja bakteerien pääsyä kehoosi.
3. Vietä enemmän aikaa ulkona
Se, että monet ihmiset ahtautuvat sisälle pieniin tiloihin töiden, koulun ja päiväkodin alkaessa, on yksi syy syksyn flunssapiikkeihin.
4. Nuku paljon
Lepo, uni ja stressin välttäminen antavat kehollesi parhaat mahdolliset edellytykset hyvän immuunijärjestelmän rakentamiseen.
5. Nuku säännöllisesti!
Epäsäännöllinen vuorokausirytmi voi tehdä meistä alttiimpia infektioille. Yleensä olemme alttiimpia iltaa kohden, mutta tutkijat ovat havainneet, että jos kehon sisäistä kelloa ohjaava geeni häiriintyy, alttius on yhtä suuri koko päivän ajan.
6. Puhdista kännykkäsi ja tablettisi
Flunssavirukset voivat selvitä tuntikausia elimistön ulkopuolisilla pinnoilla. Kouluissa kännykät ja tabletit kulkevat usein monien käsien välillä. Kannattaa harkita niiden puhdistamista aika ajoin.
7. Tue immuunijärjestelmääsi
Noudata monipuolista ja terveellistä ruokavaliota, jossa keskitytään hedelmiin ja vihanneksiin. Älä myöskään unohda huomioida D-vitamiinin saantia, kun siirrymme pimeämpään aikaan. D-vitamiini auttaa edistämään immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
8. Ennaltaehkäisy Echinaforcen avulla
Käytä tuotteita, jotka voivat ennaltaehkäistä vilustumista ja lievittää vilustumisoireita, kuten perinteisiä kasvirohdosvalmisteita, joissa on Echinaforcea**
9. Puhdista nenäkäytävät
Pidä nenä puhtaana nenäkannun avulla. Nenähuuhtelu haalealla suolavedellä poistaa helposti ja hellävaraisesti nenän kuivaa eritettä ja likaa sekä huuhtelee nenän limakalvot puhtaiksi pölystä ja siitepölystä.
10. Varo varhaisia oireita
Nuhakuume on erittäin tarttuva, erityisesti sen alkuvaiheessa. Jos alat tuntea flunssan oireita, pidä turvaväliä muihin ihmisiin, pese kädet usein ja työskentele kotona etänä, jos voit.
Mitä kehossa tapahtuu vilustumisen aikana?
Useimmat ihmiset tunnistavat oireet nopeasti. Nenä vuotaa, silmät vetistävät, kurkku on kipeä ja yskä ei hellitä. Jotkut ihmiset vilustuvat useita kertoja vuodessa, toiset taas harvemmin. Se, kuinka kauan flunssan paraneminen kestää, vaihtelee. Joskus se on ohi muutamassa päivässä ja joskus se kestää useita viikkoja.
Nuhakuume on yleisin hengitystieinfektio. Se vaikuttaa ylempiin hengitysteihin eli nenään ja poskionteloihin, välikorvaan, suuonteloon, kurkkuun ja henkitorveen. Oireita ovat nuha, yskä, päänsärky, joskus kuume, nenän tukkoisuus tai kurkkukipu.
Vältä muiden tartuttamista
Flunssa tarttuu ilmateitse pisaratartuntana, suorassa kosketuksessa tai epäsuorassa kosketuksessa (esim. ovenkahvan kautta).
Vinkit!
- Vältä toisten läheisyyttä
- Lepää ja odota, että flunssa menee ohi.
- Hakeudu lääkäriin, jos kuume jatkuu yli 4 päivää.
- Aivasta ja yski käsivarteen, älä käteen.
- Ajattele työkavereitasi; älä mene töihin ja tartuta heitä.
Uskomus kylmästä
Flunssalla ei ole mitään tekemistä kylmän kanssa. Ruotsin terveystietokeskuksen mukaan on yleinen harhaluulo, että vilustuminen johtuu kylmyydestä. Itse asiassa uskomus kylmän vaikutuksesta antoi aikoinaan tartunnalle nimensä. Tieteelliset tutkimukset eivät kuitenkaan ole osoittaneet yhteyttä kylmyyden ja vilustumisriskin välillä. Tärkein syy siihen, että hengitystieinfektiot ovat yleisempiä talvikuukausina, on se, että vietämme enemmän aikaa sisätiloissa ja läheisessä kontaktissa muiden ihmisten kanssa.
Mitä muuta voin tehdä flunssan välttämiseksi?
Useimmat ihmiset vilustuvat pari kertaa vuodessa, mutta jos huomaat vilustuvasi useammin, on tärkeää tarkistaa elämäntapojasi. Tasapainon löytäminen ruokavalion, liikunnan ja levon välillä on hyvä ensimmäinen askel hyvin toimivan immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi.
Useimmat flunssat menevät ohi itsestään. Muista kuitenkin, että joskus saatat tarvita reseptilääkkeitä, joten älä epäröi kääntyä lääkärin puoleen, jos olet epävarma. Joskus flunssa johtaa esimerkiksi korva-, poskiontelo- tai keuhkokuumeeseen, jolloin saatat tarvita erityishoitoa.
*Lisäravinteet eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. On tärkeää noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja.
** Perinteisen kasvirohdosvalmisteen käyttöaiheet perustuvat yksinomaan pitkäaikaisesta käytöstä saatuihin kokemuksiin.