Ravinto ja terveys

Life-asiantuntija Makeiden-unien-resepti

Useimmat ihmiset tietavat kokemuksesta, kuinka suuri merkitys hyvilla – tai huonoilla – unilla on. Monilla on erilaisia uniongelmia nukahtamisvaikeuksista oiseen herailyyn, kertoo Minna Andersson Helsingin Life-myymalasta. Han on huomannut, etta yha useampi tulee kysymaan neuvoja uneen liittyen. 

Mariah Carey tarvitsee viisitoista tuntia unta yössä, George Clooney nukkuu vain viisi, ja Jeff Bezos ei koskaan tee kompromisseja kahdeksasta. 


Kuinka monta tuntia meidän pitäisi oikeasti nukkua?

– Jokainen yksilö on erilainen, ja tämä riippuu täysin henkilökohtaisista tarpeistasi ja elämäntilanteestasi. Suurin osa ihmisistä tarvitsee 7–9 tunnin yöunet. Minulle 8 tuntia on talvisin sopiva määrä, kun taas kesällä 6–7 tuntia saattaa riittää.


Miten voi varmistaa mahdollisimman hyvän unen? Kolme vinkkiä, joilla valmistaudut höyhensaarille!

– Magnesium on erittäin hyvä lisäravinne iltaisin, sillä se rentouttaa lihaksia. Otan yleensä Life Magnesium + B6- tabletin noin tunnin ennen nukkumaanmenoa. Kun juon lisäksi ison kupillisen kamomillateetä, rentoudun ja hermostoni rauhoittuu. Yleensä teen myös joitain lempeitä joogaliikkeitä yhdistettynä rauhoittaviin, pitkiin hengityksiin. Kun käyn nukkumaan, soitan toisinaan taustalla rauhoittavaa musiikkia tai laitan diffuuseriin eteeristä laventeliöljyä. Näin siirryn helpommin unitilaan.

Pitäisikö jotain välttää ennen nukkumaanmenoa?

– Sosiaalinen media ja puhelin kannattaa jättää sängyn ulkopuolelle. Työntekoa kaikissa sen muodoissa, esimerkiksi sähköpostin kirjoittamista, kannattaa myös välttää.Mitkä lisäravinteet tukevat hyvää unta?

– Ravintolisistä magnesium, L-teaniini ja kärsimyskukka ovat suosikkejani, kun haluan saada elimistön ja mielen rauhoittumaan ennen nukahtamista. Pidän erilaisista nukahtamisen avuksi tarkoitetuista yrttihaudukkeista. Ne sisältävät usein esimerkiksi laventelia, ruusua ja kamomillaa.


Miten itse nukut?

– Nykyään rakastan nukkumista ja arvostan hyvää unta. Olen todella aktiivinen ihminen, joten iltaisin kaipaan rauhoittumishetkeä. Yin-jooga on ollut hyvä apu parempiin uniin.

Rauhallinen yö - nämä tuotteet hoitavat homman sekä ennen nukahtamista että nukkuessa